Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Ştefania Ionescu On October - 6 - 2013

“Nu putem prevedea viitorul, dar îl putem face posibil” este motto-ul Asociației Valentina România , care investește în preșcolarizarea copiilor dezavantajați, în formarea profesională a părinților și nu doar în ajutor familial, ci și în ajutor la temele pentru acasă. Totodată, în cadrul asociației au activat numeroși voluntari francezi.

Colaj2

Iată cum a fost înființată organizaţia :

În anul 1995 câţiva francezi, impresionaţi fiind de informaţiile din mass-media despre situaţia copiilor abandonaţi în spitalele din Romania, au venit în țară pentru a-i ajuta. Primul caz care i-a impresionat a fost acela al unei fetiţe pe nume Valentina, ce suferea de o malformație cardiacă, abandonată la 12 zile după naştere, la spitalul Marie Curie. S-au străduit să strângă bani și au plătit operația însă, în momentul când fetița s-a însănătoșit și s-a întors acasă în condițiile precare de locuit, a decedat. În urma acestei întâmplări nefericite, francezii sensibilizați au început să facă voluntariat în case de copii și spitale, unde au ajutat la îmbunătățirea calității vieții aducând jucării, hrană, îmbrăcăminte și alte lucruri necesare. 

Care este scopul Asociaţiei? 

Încă de la început,  Asociatia Valentina şi-a dorit să răspundă unor necesităţi reale astfel încât, de-a lungul timpului, priorităţile, structura şi modul de acţiune au fost adaptate în funcţie de evoluţia situaţiei sociale în România. ONG-ul are ca obiectiv principal prevenirea abandonului şcolar şi familial prin diverse proiecte ale căror beneficiari sunt familiile cu venituri foarte reduse. Principalele arii de implicare sunt:
– Preşcolarizare: plata hranei la grădiniţă
– MIA “Mama în Acţiune”: atelier de formare profesională în domeniul croitoriei
– Servicii de asistenţă şi consiliere familială
– Suport şi consiliere pentru părinţii care vor să urmeze un curs de formare profesională

Cele mai mari proiecte ale Asociaţiei: 

Derulează în prezent două mari programe: programul de preşcolarizare, în cadrul căruia se plătește hrana la gradiniță pentru un număr de 60 de copii și programul « Teme pentru acasă » în cadrul căruia un număr de 40 de copii vin la Centrul de Zi al asociației pentru a primi ajutor în efectuarea temelor. Pe lângă acestea, se ocupă şi de un program de igienă denumit « Dinți sănătoși » unde copiii primesc periuțe și sunt îndrumați să se spele pe dinți într-un mod corespunzător, iar beneficiarii proiectelor au la dispoziţie două maşini de spălat pentru curăţarea hainelor. 

Colaj1

Poveştile copiilor de la centru

În primul caz, este vorba de un copilaș de 8 ani care provine dintr-o familie foarte săracă. Atunci când a venit prima oară la Centrul de Zi era foarte anxios, timid, introvert, nu zâmbea, nu vorbea cu ceilalți copii și era foarte retras. După un an petrecut alături de ceilalți copii, acum zâmbește, râde, s-a deschis foarte mult, este mai sociabil și comunicativ. La școală este mai organizat, iar învățătorea este mulțumită de el. Participarea la activitățile din cadrul asociației l-a ajutat nu numai pe plan educaţional, ci și afectiv-emotional.

Un alt copil povesteşte cum a furat fiare vechi împreună cu prietenii săi pentru a-şi cumpăra de mâncare. “Eram un grup de prieteni de la bloc. În spatele blocului, un aurolac îşi depozitase fiarele vechi pe care le strânsese ca să le vândă. Noi, copiii, adică Mihăiţă, eu, Răzvan, David şi Robert zis Neghiniţă, am ochit fiarele vechi şi le-am pus gând rău. Când boschetarul a lipsit din casa lui din carton şi lemne, pe care şi-o făcuse in spatele blocului nostru, n-am mai stat la vorbă şi am luat fiarele în spinare să le ducem la centrul de recuperare. Le-am dus la Vadul-Nou, unde am primit 60 de lei pe ele. Eram cei mai caraghioşi copii, îmbrăcaţi care în salopetă scurtă, care în maiou şi chiloţi, micuţi şi cu sacii de fiare în spinare. 

Cu banii luaţi, am mers împreună la alimentara de la noi, iar de acolo am cumpărat salam Victoria şi pâine albă, caldă. A fost cel mai bun salam pe care l-am mâncat în viaţa mea.”

Mesaj din partea membrilor Asociaţiei Valentina

Dacă în voi se naște dorința de a deveni voluntari, contactați-ne! Suntem deschiși să primim cât mai mulți voluntari interesați să lucreze cu elevii care vin la centru. Cei din voi care au timp și vor să-l folosească frumos și util sunt aşteptați să vină și să îi cunoască pe copiii de la centru. Aici vor primi satisfacția de a vedea cum, de la an la an, copiii cresc și devin oameni educați. Astfel contribuiți și voi la asigurarea viitorului copiilor!

De altfel, pe data de 7 octombrie 2013, vom organiza “Ziua Porţilor Deschise“, moment în care vă aşteptăm pentru a ne cunoaşte. Ne găsiţi între orele 14:00 şi 17:00, la Centrul de Zi de pe Str. Dârste, Nr. 4, Sector 5 (lângă staţia de metrou Eroii Revoluţiei).

Mai multe informaţii puteţi găsi pe:

http://www.valentina-romania.ro/

asociatia@valentina-romania.ro

 

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu