Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home1/youngini/public_html/blogunteer/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Un român a pus bazele primului serviciu de taxi gratis | Blogunteer.ro

Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Vera Iurcu On August - 6 - 2013

“De ce e gratis? Pentru că se poate.” Acesta este unul din motivele pentru care unii oameni decid să acţioneze benevol în folosul comunităţii. Din fericire, pentru că totuşi a apărut, sau din păcate, unele acţiuni de voluntariat sunt concepute tocmai din scepticismul pe care îl insuflă activitatea anumitor ONG-urilor.

Iniţiatorul conceptului Taxi Gratis, Alex Bobeş, este un tânăr de 23 de ani, din Bucureşti, ce lucrează în domeniul IT. Deşi este prima acţiune de voluntariat în care s-a implicat, Alex a reuşit să pună bazele unui proiect care merită tot respectul. Beneficiarii acestui proiect sunt persoanele cu deficienţe locomotorii, persoanele de vârsta a treia sau cele aflate într-o situaţie critică.

De unde a pornit proiectul? 

Motivele care l-au determinat să înfiinţeze acest proiect au fost diverse. Ideea a venit, totuşi, spontan. În trecut, a avut şi el nevoie de un astfel de ajutor (transport gratuit), atunci când a avut probleme financiare şi de sănătate în familie şi nu am avut lângă el persoane care să-l ajute. În plus, neavând încredere în asociaţiile umanitare din România, a preferat să se implice personal, în loc să doneze nişte bani care n-ar fi ştiut dacă ajung unde trebuie.

Să îţi pui la dispoziţia comunităţii timpul şi banii, pe bază de voluntariat, poate fi privit cu rezervare din partea familiei sau apropiaţilor. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul lui Alex. Cu toate că a existat o doză de reticenţă şi în rândul persoanelor apropiate (în România, astfel de activităţi sunt inexistente), au prins încredere în timp, iar acum sunt foarte entuziasmate de acest proiect, el fiind unic atât în România, cât şi în lume.

Fiind un serviciu care se adresează persoanelor vulnerabile, cele mai multe apeluri dezvăluie o situaţie nefericită. Majoritatea oamenilor pe care i-au ajutat trăiesc adevărate drame şi fiecare “poveste de viaţă” este impresionantă. Sunt oameni care suferă de boli de genul leucemiei, cancerului, care se descurcă foarte greu din punct de vedere financiar. Au întâlnit persoane bolnave, care din cauza problemelor cu banii, sunt transportate în braţe până la clinici/spitale de către membrii familiei, atunci când au nevoie.

Din păcate, ca în multe dintre acțiunile făcute voluntar, au fost destule persoane care au glumit pe seama proiectului, şi voluntarii s-au deplasat inutil de câteva ori, sau persoane care au încercat să profite de gratuitatea acestuia. În majoritatea cazurilor, însă, îşi pot da seama dacă apelul este real sau fals din discuţia telefonică.

Deşi acest proiect a fost început de două persoane, acum a rămas doar una, ceea ce determină ca  viitorul lui să fie încă incert şi dezvoltarea destul de anevoioasă. Alex încearcă să susţină proiectul din venituri proprii şi vrea ca în viitorul apropiat să extindă iniţiativa în toate sectoarele din Bucureşti, poate şi la nivel naţional. Până în acest moment, nu a primit nici o ofertă de susţinere din partea instituţiilor, iar acele foarte puţine oferte de colaborare care au existat  nu s-au materializat.

Alex refuză să accepte orice gen de donaţii financiare, deoarece nu vrea să creeze în mintea oamenilor ideea că ar avea vreun beneficiu de pe urma acestui proiect, altul decât cel de satisfacţie morală. Tot ce ce acceptă şi chiar îndeamnă oamenii să facă este să promoveze acest proiect pe toate căile posibile, atât în mediul online, presă ori pe cale orală. Despre asta vorbeşte şi pe pagina oficială Taxi Gratis. De asemenea, a participat la emisiuni televizate şi buletine de ştiri, în cadrul cărora urmărea să îşi promoveze proiectul.

Pe viitor, intenţionează să colaboreze cu ONG-uri care se ocupă de cazurile persoanelor cu dizabilităţi sau alte deficienţe locomotorii. În acest fel, va fi sigur că ajută persoanele care chiar au o urgenţă şi au nevoie să beneficize de acest serviciu. Doreşte să extindă proiectul cât mai rapid, dar evoluţia este încă incertă. Pentru că lumea nu se implică activ, se vede nevoit să angajeze şoferi pentru alte sectoare.

Puteţi afla mai multe detalii despre acest proiect, puteţi intra pe site-ul Taxi Gratis sau pe pagina de Facebook .

Alex face un lucru remarcabil pentru Bucureşti. Distribuie articolul dacă îţi doreşti ca povestea lui de voluntariat să fie cunoscută de cât mai mulţi oameni!

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu