Pe data de 27 septembrie 2013 se desfăşoară cel mai mare proiect european dedicat domeniului ştiinţei şi cercetării. România se aliniază statelor europene, organizând evenimente în şase oraşe din ţară. Noaptea Cercetărilor a fost creată pentru a prezenta ştiinţa şi cercetarea într-o manieră cât mai prietenoasă şi interesantă. Pentru a vedea ce fel de activităţi vor fi organizate în ţară, vă invităm să citiţi mai departe.
Evenimentele vor avea loc simultan în mai multe oraşe, în intervalul ora 17:00 – 23:00, după cum urmează:
-
Bucureşti, Parcul Tineretului
-
Oradea, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale
-
Piatra-Neamţ, Turnul lui Ștefan, Piața Universității
-
Suceava, Universitatea Ștefan cel Mare
-
Galaţi, Universitatea Danubius
-
Sinaia, Bulevardul Carol I
-
Brașov, Aula “Sergiu T. Chiriacescu” a Universităţii Transilvania
Programul evenimentului
Participanţii se vor întâlni cu cercetători și specialiști din cele mai variate domenii (de la IT și tehnologie până la industria auto) și vor lua parte la activităti științifice. Sunt pregătite zone special amenajate, astfel încât să se acopere cele mai diverse forme de curiozitate. În zona Agora vor fi difuzate mai multe informații despre domeniul cercetării, invitaţii putând sta de vorba cu specialiștii. În zona Hand-On Area se pot implica direct în activități științifice, iar în zona Knowledge Area vor fi dispuse ultimele tehnologii și inovații, chiar de la partenerii proiectului. Va fi prezent și un stand al Uniunii Europene, unde vor fi prezentate informaţii despre activitatea de cercetare la nivel european, proiecte aflate în desfășurare și rezultatele activităților științifice. Proiectul se adresează tuturor categoriilor de vârstă, așa că fiecare doritori poate să meargă impreună cu familia și prietenii și să se bucure alături de aceştia de Noaptea Cercetătorilor.
Ediţiile precedente
Prima ediție organizată la nivel european, în 2005, a strâns peste 1,5 milioane de vizitatori, iar ediția din 2012 a atras 25000 de vizitatori în cele 7 orașe din România care au organizat evenimentul. Anul trecut, câteva dintre activități au fost Labirint, Dezleagă Misterul: Oul Călător, Dispersia culorilor, Mărgelele lui Newton, Agora, Roboţi şi maşinuţe cu apă sau colecţii de timbre cu cercetători.
Fiind eveniment organizat la nivel european, un număr însemnat de state şi-au anunţat implicarea. Tema aleasă de către fiecare ţară în parte a fost una interesantă, iar în cele ce urmează puteţi consulta câteva exemple:
-
Cehia: Puteți arunca o minge mică într-un pahar de laborator? Cum se poate scufunda Titanicul? Cum se fabrică berea?
-
Franța: Un grup de cercetători de la “Laboratoire de biologie neurovasculaire integrée” și de la “Centre national d’études spatiales” a luat tensiunea arterială în Angers (Franța) cu instrumente vechi, actuale și cu unele recent inventate.
-
Ungaria: vizită la grădina botanică din Martonvasar Manor Park și “Cum arată un reactor nuclear din interior?”
Accesul este gratuit. Pentru mai multe informații aveţi la dispoziţie următoarele pagini de internet:
https://www.facebook.com/ResearchersNightRomania