De multe ori avem impresia că ştiinţa este un domeniu complicat şi inaccesibil şi că oamenii de ştiinţă, captivaţi de munca în laboratorul ştiinţific sunt persoane inabordabile.
Pe 28 septembrie, în cadrul Nopţii Cercetătorilor, publicul larg şi cercetătorii se vor putea întâlni într-o atmosferă destinsă care stimulează descoperirea ştiinţei prin intermediul unor activităţi interactive. Astfel, participanţii vor afla ce fac oamenii de ştiinţă şi de ce este importantă munca lor în viaţa de zi cu zi şi vor avea ocazia să descopere latura umană a cercetătorului.
Vizitatorii vor lua parte la ateliere interactive, prezentarea unor experimente şi inovaţii ştiinţifice sau jocuri logice şi vor afla mai multe despre felul în care reacţionează organismul uman, cum funcţionează roboţii sau ce presupune munca unui cercetător ştiinţific.
Noaptea Cercetătorilor reprezintă o bună ocazie pentru a stimula contactul dintre cercetători şi oamenii simpli, pasionaţi de ştiinţă dar şi de a încuraja tinerii să ia în considerare o carieră în domeniul cercetării.
Proiectul este iniţiat de Uniunea Europeană şi se desfăşoară în toate statele membre şi afiliate cu scopul de a promova ştiinţa şi cercetătorii. Pe termen lung, scopul proiectului este atragerea noii generaţii către activitatea de cercetare, creşterea recunoaşterii de către publicul larg a muncii nevăzute a cercetătorilor şi interacţiunea publicului larg cu oamenii de ştiinţă, persoane obişnuite cu o meserie neobişnuită.
Din 2005 până în prezent, evenimentul a atras 1,5 milioane de vizitatori.
În ceea ce priveşte România, evenimentul se desfăşoară din 2006, iar oraşele care vor găzdui evenimentul anul acesta sunt: Bucureşti, Tulcea, Sinaia, Târgu Mureş, Suceava şi Piatra Neamţ.
Pentru cei care doresc să participe, acţiunile interactive vor avea loc în intervalul orar 16:00-22:00, în următoarele instituţii publice şi muzee:
• Bucureşti: Biblioteca Naţională a României
• Târgu Mureş: Palatul Copiilor; Museum Cafe din Cetate şi Universitatea Petru Maior
• Sinaia: activităţile vor avea loc în cadrul Festivalului „Sinaia Forever”
• Suceava: Muzeul Ştiinţelor Naturii din Parcul Central al oraşului
• Piatra Neamţ: spaţiu special amenajat în Piaţa Libertăţii
• Tulcea: Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării.
Mai multe informaţii detaliate despre evenimentele şi programul pentru fiecare locaţie sunt disponibile pe site-ul proiectului la secţiunea Locaţii. Doar pentru a vă face o părere despre această iniţiativă care va aborda ştiinţa într-o manieră nonconformistă şi prietenoasă, vă dezvăluim câteva dintre activităţi: Labirint; Dezleagă Misterul: Oul Călător, Dispersia culorilor, Mărgelele lui Newton; Agora; Roboţi şi maşinuţe cu apă sau colecţii de timbre cu cercetători.
De asemenea, cei care doresc să se implice în organizare pot aplica pentru un post de voluntar prin completarea şi trimiterea formularului disponibil pe site.
Oricine poate fi om de ştiinţă la Noaptea Cercetătorilor!
Surse foto: https://www.facebook.com/ResearchersNightRomania