Tot newsfeed-ul de Facebook este plin de statusuri ale participanților bucuroși de experiența oferită de competiție. Entuziasmul și atmosfera extraordinară pe care ți-o creează te fac curios să afli ce s-a întâmplat acolo. Ce a fost ARGO Ploiesti Open International Debating Tournament? O competiție internațională de dezbateri academice în limba engleză ce s-a desfășurat la începutul lunii august, adică un fel de turneu asemănătoare sporturilor în care cei mai buni au șansa să evolueze în sferturi, semi-uri și în finală.
În România încep să apară din ce în ce mai multe astfel de competiții de dezbateri, ceea ce nu poate decât să ne bucure, având în vedere cât de utile pot fi dezbaterile constructive în societatea românească. Tinerii români au nevoie de gândire critică, echilibrată, trebuie să știe cum să argumenteze un punct de vedere și să îl susțină în fața unei audiențe. ARGO Open 2013 se numără printre evenimente de acest gen, și de aceea ne-am propus să îl facem cunoscut publicului larg. Cine știe, poate vor fi și alții inspirați din povestea lor pentru a demera inițiative similare? Haideți așadar să aflăm ce s-a întâmplat la ARGO Ploiești!
Participanții împărțiți pe echipe au avut de adus argumente pro sau contra pe 2 categorii de moțiuni: Unele pregătite în prealabil, și altele primite pe loc cu timp de rezolvare de 60 de minute. Cum întotdeauna este interesant să aflăm ce teme sunt aduse în dezbatere la competițiile de acest gen, iată-le pe cele de la ARGO Ploiești:
Moțiuni pregătite în prealabil:
- Acest Parlament nu ar acorda niciodată sprijin financiar statelor cu taxe foarte scăzute (paradisuri fiscale) aflate în dificultate cu taxe fără ca deținătorii conturilor să plătească o parte din sprijinul financiar;
- Acest Parlament ar acorda jurnaliștilor din conflicte militare aceeași protecție legală ca a medicilor de la Crucea Roșie;
- Acest Parlament crede că negarea crimelor comunismului ar trebui să fie ilegală;
iar moțiunea pentru finală:
- Acest Parlament crede că cercetările la nivel local cu potențial să pună în pericol zona globală ar trebui să aibă aprobare globală;
Moțiunile “impromptu”:
- Acest Parlament crede că UE ar trebui să interzică Statelor Membre să aleagă partide sau candidați extremiști;
- Acest Parlament crede că MGM ar trebui sa distribuie rolul lui James Bond unei minorități în următorul film;
- Acest Parlament ar interzice revistele de lifestyle;
Din perspectiva membrului în echipa de organizare, pot spune că ARGO Open a fost o competiție care m-a ținut tot timpul “în priză”, fără timp de plictiseală, mereu fiind ceva de organizat. Mi-a plăcut foarte mult să mă ocup de social media în timpul competiției și abia o aștept pe următoarea. A fost o provocare să îmi controlez reacția când auzeam fie moțiunea anunțată, fie echipa câștigătoare, mai întâi să public pe Facebook și Twitter, apoi să aplaud și eu alături de debateri și arbitrii. Pur și simplu nu se compară experiența și energia pe care o ai în timpul competiției și știi că totul trebuie să fie perfect pe partea la care lucrezi tu. Motivația mea de a mă implica este faptul că și pentru mine au “muncit” echipe întregi ca majoritatea competițiilor la care am fost să fie de nota 10, si acum doresc și eu ca ARGO Open să fie tot de nota 10.
Raluca Văcaru mi-a povestit cum i s-a părut din competiția din punctul de vedere al unui debater : “Nu pot să mă laud ca am fost la prea multe competiții, dar mi s-a parut că dintre toate la care am fost până acum, ARGO Open 2013 a avut cele mai faine moțiuni. Pe mine asta m-a impresionat cel mai mult la competiția asta, pentru că pe lângă social-urile de seară (și astea super reușite, n-am ce zice, întotdeauna mi-am dorit să merg la un social în aer liber), programul din timpul zilei a fost plin de activități interesante care te provoacă să înveți. Mi-a plăcut foarte mult ce am dezbătut în fiecare rundă, ceea ce nu cred că s-a mai întâmplat la vreo competiție de până acum. All in all, am avut parte de momente foarte faine la competiția asta – am stat cu lume faină, am jucat meciuri plăcute și am avut parte de arbitraj excelent”.
Am cerut nu doar părerea unui participant din alt club , dar și opinia unui arbitru, Andrei Petre-Melinte : “Meciuri intense, moțiuni interesante și distracție. Asta am găsit la ARGO Open 2013 și mă bucur să observ că turneul a fost chiar peste standardul deja ridicat, setat de cei de la ARGO. Am fost plăcut surprins de cea mai profesionistă echipă de timekeeping pe care am întâlnit-o până acum, dar mai important, am fost deosebit de impresionat de moțiunile cu adevărat provocatoare alese pentru turneu, care au reusit să stimuleze și cele mai nedormite dintre mințile prezente. Pentru mine, ARGO Open a fost o bătălie. Am văzut acolo o intensă senzație de camaraderie între toți debaterii, indiferent de clubul sau țara de proveniență, și am fost martor la numeroase momente emoționante pe care nu le voi uita prea curând. La sfârșit nu pot decât să declar că lupta s-a terminat cu victoria a zeci de tineri de pretutindeni care au reușit să evolueze atât ca vorbitori și oratori, cât și ca oameni și prieteni. Mulțumesc ARGO Open 2013 pentru experiență și de-abia aștept să vad asta din nou anul viitor.”
Așadar, acest nou “sport al minții” începe să prindă rădăcini și în România, provocând tinerii de la noi și din țările învecinate la un singur lucru important și critic: să gândească.
Recomandare Blogunteer.ro:
Dacă tot am ajuns la subiectul dezbaterilor, vă recomandăm să vizionați un film deosebit cu Denzel Washington, despre o echipă de studenți afro-americani care a reușit să învingă echipa de dezbateri a Universității Harvard. Un film inspirat dintr-o poveste reală, cu actori de excepție, care conține printre altele și valoroase lecții de leadership. Este vorba de The Great Debaters, despre care puteți afla mai multe informații pe site-ul IMDB. Mai jos vă prezentăm trailer-ul filmului.