Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea-Ioana Niţescu On January - 22 - 2013

Cu o tradiție de mai bine de 3 ani, Asociația Studenților la Matematică și Informatică este o organizație neguvernamentală studentească ce dorește să ofere un mediu propice dezvoltării multilaterale a studenților din Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București. Cu alte cuvinte, ASMI vine în întâmpinarea nevoilor academice, culturale și sociale ale studenților.  De asemenea,  ASMI face parte din Asociația Studenților din Universitatea București și din Uniunea Studenților din România (USR).

Și pentru că aici, pe Blogunteer, la rubrica “Buletin de Organizație” se spun cele mai frumoase povești despre voluntariat, este o oportunitate bună să spunem povestea ASMI așa cum este ea: cu multă matematică distractivă, cu rigurozitate în rezolvarea problemelor, cu gândire algoritmică, cu creșterea performanțelor și eficientizarea proceselor, dar și cu o dorință enormă de a tinde către perfecțiune.

Ipoteză:  Așa cum spunea un voluntar al ASMI, “ASMI este un șir care converge către noutate. ” (Andra Simionov). Nu am mai făcut asta până acum pe Blogunteer, însă dacă situația o cere, atunci voi aplica principiul inducției matematice.

Demonstrație:

Pasul 1. ASMI(1) – adevărat

Despre începuturile ASMI, așa cum ne spun și versurile imnului,

Într-o zi de primăvară/trei studenți decizie luară/înființând ASMI (versuri Ion Petcu)

Pe scurt, membrii fondatori au simțit nevoia unei asociații care să reprezinte studenții facultății, iar curând mulți alți studenți dornici de a face o schimbare în viața studenților, au aderat la ASMI și prin eforturile și munca depusă de fiecare dintre aceștia s-a reușit crearea unei echipe unite.

Pasul 2. ASMI(k) => ASMI(k+1)

Fiecare început este anevoios, însă timpul și-a spus cuvântul și experiența a devenit bază solidă în ASMI. Voluntarii ASMI au dat aripile ambițiilor care s-au materializat apoi prin proiecte mărețe, adresate unui număr mare de studenți și cu un impact mult mai mare.

Proiectele ASMI

Ne place să credem că le oferim studenților noștri o gamă largă de activități, începând de la petreceri tematice – Bumtzi! Party (Party Before Study, Party with a Twist), XMas Party, Petrecere de Ziua FeMeIi sau Halloween Party. Acestea sunt petreceri deja consacrate în rândul studenților. Alături de acestea, ne place să facem mici bucurii celor din facultate, oferindu-le o mică atenție fetelor de 1 Martie sau aducând spiritul sărbătorilor de iarnă în facultate.

Venim, de asemenena, și în întâmpinarea nevoilor academice ale studenților prin organizarea de conferințe pe teme actuale din cele două discipline, cu discuții moderate de profesorii coordonatori pe tema “Cum să nu scrii o lucrare de licență” sau organizarea de evenimente ce vizează viitoarea carieră a studenților. Un proiect foarte important este Cariere care aduce în facultate firme de profil care oferă studenților informații utile despre procesul de recrutare, dar și despre oportunitățile de internship și de angajare.

Și elevii pasionați de matematică și informatică sunt în vizorul nostru. Proiecte precum Caravana Educațională oferă informații despre programele de studiu din cadrul FMI elevilor de la diverse licee din țară. Astfel ei au ocazia de a adresa întrebări și de a primi informațiile de care au nevoie. De asemenea, ASMI este prezentă la Târgul Educației al Universității din București pentru a prezenta elevilor curioși oferta educațională a facultății.

Mai mult, la începutul perioadei de acomodare a studenților, îndrumăm  bobocii în prima lor zi de facultate, oferindu-le informații despre orar, cursuri și viața prin facultate. Tot în prima săptămână organizăm un “Dialog deschis cu studenții” unde cei din anul I pot afla tot ce vor să știe despre viața de student. Ghidul Bobocului este și el un instrument util celor de anul I.

Două proiect foarte dragi atât mie, cât și ASMI-ului, sunt Artă’n Dar și imSMART, proiecte cu impact foarte mare.

Artă’n Dar este un eveniment caritabil prin care arta devine instrumentul prin care reușim să adunăm donații pentru a suștine financiar un student cu rezultate deosebite la învățătura, dar cu o situația financiară precară. Timp de câteva zile oferim studenților un festival în care arta și cultura sunt la ele acasă. Cred că partea frumoasă a acestui proiect constă în a vedea cum studenții împart cu noi bucuria și ne susțin în ceea ce întreprindem. Iar faptul că reușim mereu să ne atingem obiectivul ne dă încredere să continuăm cu acest eveniment în fiecare an. Țin minte că m-au atins multe lucruri legate organizarea și derularea efectivă a acestui festival, însă nu pot uita cât de impresioantă am fost când un student al facultății a venit cu un plic cu o donație considerabilă și mi-a spus că el, împreună cu grupa din care face parte, au hotărât că anul acesta nu mai are rost să își facă cadouri între ei și că cel mai bine este ca bănuții aceia să ajungă acolo unde trebuie.

imSMART cred că se poate caracteriza foarte simplu prin nebunia de a străbate o țară întreagă pentru a le spune studenților pasionați de tehnologie să fie SMART și să creadă în puterea ideilor lor. imSMART a fost proiectul care ne-a arătat noua, ASMI, că nu există limite pentru lucrurile în care crezi! imSMART este un concurs național adresat studenților la informatică și aduce în prim plan inițiativele studenților în materie de tehnologie. Finala acestui concurs a avut loc la București, iar potențialul echipelor finaliste a spus foarte mult despre succesul acestui proiect.

Sfârșind articolul într-o notă mult mai personală, pentru mine a fi președinte în această organizație înseamnă a fi regizor într-o piesa împresionantă de teatru. Publicul este reprezentat de studenții pe care încercăm să îi bucurăm, să îi destindem și să le hrănim mintea și spiritul; actorii sunt voluntarii asociației, oamenii care muncesc necontenit și se pregătesc cu foarte mult timp înainte de piesa de teatru propriu-zisă și oamenii care practic dau totul pe scenă, iar decorul – un decor spectaculos – este reprezentat de ceea ce a lăsat fiecare voluntar din ASMI în urma lui și ceea ce s-a construit de-a lungul timpului. Asemeni piesei de teatru, la final știi că nimic nu se compară cu un public mulțumit.

 

P.S. Cu mult, mult drag pentru Blogunteer!

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu