Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anita Klein On December - 29 - 2012

file6751347287179De multe ori, atunci când auzim cuvântul voluntariat ne gândim la gesturi mărețe, altruiste pe care doar anumiți oameni sunt capabili să le facă. Însă voluntariatul înseamnă, de fapt, orice act benevol (adică din proprie iniţiativă) pe care o persoană îl face strict pentru beneficiul celuilalt. Așadar,  orice lucru pe care îl facem pentru folosul altora se numește voluntariat. Și, dacă cercetăm un pic, vom fi uimiți să descoperim că în categoria asta pot fi incluse o mulțime de acţiuni.

În următoarele rânduri,  am ales 1o gesturi pe care oricare dintre noi le poate face, oricând, fără prea mare efort:

 1. Trimite un bilețel de mulțumire unei persoane care te-a ajutat în trecut. Faptul că îți mai amintești după atâta timp de gestul ei o să îi aducă o dublă bucurie!
 2. Lasă în autobus/tren o carte interesantă pentru ca ceilalţi să o găsească;
 3. Inițiază o conversație cu o persoană fără casă și du-o până la capăt fără să pomeneşti de condiţia delicată pe care o are. O vorbă bună este, câteodată, cel mai mare cadou pe care îl poți face cuiva!
 4. Trimite un mic dar cuiva, anonim, și atașează un bilețel pe care să scrii “cineva acolo sus te iubește“;
 5. Pentru fete: faceți curățenie în dulap, luați toate hainele pe care nu le purtați și donați-le unei familii sărace;
 6. Du-te la câinele de la colţul străzii (şi dacă stai în Bucureşti,o să ai cel puţin un câine vagabond la colţul străzii) şi dă-i ceva bun de mâncare;
 7. Data viitoare când te roagă cineva să îi spui unde este o anumită stradă, fă-i o favoare și du-l până acolo;
 8. Trezește-te primul/prima dimineața și fă micul dejun pentru toți cei cu care locuiești;
 9. Sun-o pe mătușa aceea enervantă care te caută mereu în cele mai nepotrivite momente (cu toții avem  câte una) și  de data asta, chiar stai de vorbă cu ea, întreab-o ce mai face, de ce are nevoie…
 10. Fă o vizită surpriză unui prieten pe care nu l-ai mai văzut demult și care nu se așteaptă la asta. Nu uita să-i aduci desertul preferat….și să te interesezi, în prealabil, de programul lui pentru ca vizita să fie totuși oportună.

BLOGUNTEER TIP: Nu trebuie să fie Crăciun, Paște sau vreo ocazie specială ca să faci gesturile amintite. Nici măcar nu trebuie să fie aceleași lucruri (chiar te rugăm să te gândeşti tu la altele noi şi să ni le scrii în josul paginii, la “comentarii”).

Trebuie doar să  ai puțină bunăvoință și să te străduiești să fii mai bun. Încearcă să le înfrumusețezi mereu ziua celorlalți și vei vedea că, automat, și ziua ta va deveni mai frumoasă.

Așa cum spunea Margaret Thatcher :  “Ai grijă la gândurile tale pentru că ele devin cuvinte. Ai grijă la cuvinte pentru că ele devin fapte. Ai grijă la fapte pentru că ele devin… obiceiuri. Ai grijă la obiceiuri pentru că ele îţi formează caracterul.”

 

Articole asemanatoare:

Un comentariu

 1. Silviu Bogan says:

  Îți mulțumesc pentru că ai scris acest articol foarte frumos și util! 🙂

Posteaza un comentariu