Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Mihaela Truică On June - 2 - 2012

Povestea aceasta începe cu Ionuț Cîrlan și cu aventura lui de șapte săptămâni într-unul dintre cele mai însorite și colorate orașe din Europa: Porto, așezat pe coasta Oceanului Atlantic și populat de oameni calzi ce dau viață acestei zone.

Pe Ionuț l-am cunoscut într-o joi, una dintre puținele după-amiaze însorite de săptămâna aceasta,  cu cîte un mic grup de turiști străini trecând pe străduțele cu zeci de cafenele și pub-uri din centrul vechi al Bucureştiului.

Cu un zîmbet cald și o bună doză de umor, Ionuț a fost gata să răspundă la toate întrebările legate de internship-ul lui în Portugalia, începând din perioada de recrutare până la interviul final , drumul și momentele petrecute în Lisabona sau în Porto alături de colegii săi.

Sudent în ultimul an la Politehnică, Ionuț a mărturisit că știa deja de ceva timp despre programele de internship internațional susținute de AIESEC, înainte să se hotărască să devină unul dintre acești interni chiar către finalul anului trecut, în luna noiembrie, aplicând pentru GCDP (Global Community Development Programme).

Așadar, entuziasmat de ideea că avea ocazia de a cunoaște oameni noi și o cultură nouă chiar acolo unde ea a luat naștere și unde continuă să traiască prin efervescența și culoarea locuitorilor, Ionuț și-a luat zborul la propriu, către Lisabona, în februarie, după două luni în care și-a căutat o activitate pe măsură și după interviul cu oamenii care susțin programul Millenium Devolopment Goals, MDGs.  Prin intermediul acestui program inițiat de ONU, Ionuț a avut ocazia să-l promoveze în rîndul liceenilor din Porto, prin predare în limba engleză.

După o primă săptămână de training-uri, petrecută în Lisabona, alături de încă 55 de colegi sosiți din toate colțurile lumii, Ionuț a ajuns în Porto, orașul în care a petrecut șase săptâmîni, dintre care patru locuind într-o casă aflată pe plaja de lângă Oceanul Atlantic,  fiindu-i asigurate aici cazarea și mâncarea.

Cum a decurs o zi din viața lui Ionuț pe parcursul celor șase săptămîni care se pare că s-au scurs foarte repede?

Ei bine, el a avut ocazia să realizeze cursuri interactive cu liceeni din mai multe licee din Porto, alături de colegii lui veniți din Grecia, Slovacia, Ucraina și alte țări. Poate că v-ați aștepta ca predatul unor liceeni să fie dificil, dar se pare că Ionuț a rămas cu câteva amintiri foarte plăcute, având ocazia să iasă cu aceștia. De menționat că încă mai păstrează legătura cu unii dintre ei?

Bineînțeles că a avut parte și de cîteva momente unice cum ar fi lecțiile de surf, care l-au făcut să iubească și mai mult marea, serile tematice organizate în localurile din Porto, oamenii foarte deschiși dornici să pornească o conversație plăcută,  da, chiar și în stațiile de autobuz, da, chiar și în engleză, franceză sau spaniolă.

Încă un detaliu? Mîncarea delicioasă și vinul de Porto pe care a fost invitat de localnici  să-l deguste. Și ar mai fi casele colorate care din ceea ce ne-a spus Ionuț, reflectau în totalitate spiritul și atitudinea localnicilor portughezi. Sentimentul de acasă și astăzi, cînd este deja în București de a mai porni odată la drumul acesta.

Un sfat? Poate îl știați deja, sună cam așa: fiți cît mai deschiși, n-aveți nimic de pierdut iar experiențele sunt pentru o viață. How about that? 🙂

Articole asemanatoare:

Categorii: Interviuri

Posteaza un comentariu