Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Cristina Chelaru On May - 25 - 2012

 Atunci când afli despre campanii de impact ale numelor mari din lumea ONG-urilor, poate nu-ţi mai pui întrebarea ”Oare cum a apărut ideea la început? Cine a crezut în misiunea lui şi a ajuns atât de departe? Cum a făcut?”.

Uneori, misiunile umanitare internaţionale, întregi organizaţii globale de mediu, de combatere a sărăciei, a analfabetismului, a testării pe animale etc. – au în spate doar o mână de oameni care au pornit la drum înarmaţi cu un crez, multă determinare, empatie şi o nevoie personală care să-i motiveze şi să-i aducă în jurul idealului lor.

Am avut ocazia în ultima perioadă să asist exact la acest lucru: cine iniţiază, cum apare, cum se lansează (oficial, în data de 26 mai) – o nouă asociaţie. Este vorba despre Asociaţia Familiilor Monoparentale din România, pe scurt FAMO, şi despre toate acestea am stat de vorbă cu iniţiatoarea şi sufletul asociaţiei, Beatrice Cioba. În viaţa „civilă”, preşedintele FAMO este realizator de televiziune la TVR, mama unui băieţel şi o persoană cu multă iniţiativă şi spirit întreprinzător.

 

Blogunteer: Beatrice Cioba, cum ia naştere o asociaţie – care este experienţa ta ca proaspăt iniţiator al unui ONG?

Beatrice Cioba: O asociaţie ia naştere , în general, de la o problemă, o experienţă, o situaţie pe care tu ai traversat-o şi pe care şi alte persoane sunt pe cale să o traverseze sau au traversat-o deja şi prin care tu poţi face ceva pentru cei ce se află într-o astfel de similaritate de situaţii cu tine.

Dupa gând, urmează fapta: contactarea unui avocat, studierea condiţiilor înfiinţării unei asociaţii şi respectarea tuturor paşilor legali necesari.

În momentul în care îţi doreşti ceva cu putere, lucrurile pot deveni mai facile: mai prozaic spus, se întrunesc cei trei asociaţi, se stabilesc obiectivele urmărite şi apoi se conturează un plan de realizare a celor dorite, plan ce include resursele, strategiile etc.

Blogunteer: Ce definiţie ai da FAMO? Ce categorie de public vizează, care-i sunt obiectivele?

Beatrice Cioba: FAMO este abrevierea Asociaţiei Familiilor Monoparentale din România. Aşa cum titlul sugerează, cei cărora ne adresăm sunt parinţii singuri şi copiii acestora .

FAMO este o organizaţie deschisă oricui vrea să ni se alăture cu un gând bun sau o faptă din suflet, este un grup de sprijin pentru toţi cei care traversează starea de a fi părinte singur.

Ne străduim ca prin intermediul asociaţiei şi implicit al acestui site www.asociatiafamo.com să fim un sprijin real pentru cei ce-şi cresc copiii singuri, să oferim gratuit consiliere, informaţii şi susţinere.

Dorim să promovăm bunăstarea, corectitudinea şi găsirea de  resurse pentru părinţii singuri, astfel încât să găsim o mai mare înţelegere în rândul factorilor de decizie dar şi în al acelora  ce au tendinta sa judece familiile monoparentale.

Ceea ce nu veţi găsi la noi: oameni care să  judece sau “condamne”, persoane care să invadeze intimitatea mai mult decât se va dori, o atitudine distantă şi arogantă, lipsa de timp pentru problemele celor ce apeleză la noi.

Ce veţi găsi la noi: preocupare pentru problemele celorlaţi, răbdare, ani de experienţă în munca cu publicul matur dar şi cu cei mici, persoane online pokies calificate care să ofere spijin, dar şi răspunsurile aşteptate, discreţie şi respectarea intimităţii, dispoziţie totală pentru a  asculta şi a încerca să ajutăm în rezolvarea problemelor, susţinere morală, discount-uri semnificative la diferite servicii pentru membrii asociaţiei, un loc în care sentimentele pot fi exprimate într-un mod deschis, un loc în care se poate socializa,  se pot împărtăşi temeri sau  bucurii, cu alte persoane, aflate în aceeaşi situaţie.

Blogunteer:  Ai avut o inspiraţie în demersul acesta? Care este deviza personală aici, ai un motto favorit?

Beatrice Cioba: Nu, nu am avut inspiraţie, ci doar dorinţa şi experienţa de viaţă necesară şi justificatoare înfiinţării unei astfel de asociaţii.

Deviza mea este în fapt acel indemn foarte cunoscut din poezia lui G. Coşbuc:

”O luptă-i viaţa, deci te luptă!”

Blogunteer: Mai sunt alte asociaţii “surori” în România – este o problemă general valabilă, un trend, e o nişă?

Beatrice Cioba: Asociaţia FAMO are marele avantaj că este unică în peisajul ONG-urilor din România.Din ce am vazut pe internet ar exista o organizaţie oarecum similară, la Ploieşti, Organizaţia casino online Mamelor Singure, dar aceasta nu include şi taţii singuri.

Fireşte că familiile monoparentale sunt tipuri de familii şi nu probleme general valabile peste tot in lumea aceasta. Nu cred că este un loc pe glob unde să existe doar familii, în sensul clasic al cuvantului…

Un trend, nu, cateogoric nu, căci nu se poate vorbi de o modă a familiilor monoparentale. Ar fi în opinia mea o crudă exagerare…

Iar ca sa fie o nişă ar trebui să existe ceva la care să ne raportăm, principal, fundamental, ori noi nu raportăm la nicio altă asociaţie…

Fiecare asociaţie are statutul ei, este de sine stătătoare. Dacă există filiale ale aceleiaşi asociaţii, asta da, sigur că se poate, dar nu este cazul nostru.

Blogunteer: Care sunt „tendinţele” româneşti în contextul internaţional în această problemă, a familiilor monoparentale?

Beatrice Cioba: Încercăm, prin ceea ce facem, să lucrîm şi la mentalităţile din România, la percepţia oamenilor faţă de cei care nu au acelaşi traseu în viaţa personală ca şi ei. Şi asta nu pentru au vrut ei să fie aşa, ci pentru că există acel dat implacabil şi acea soartă sub care toţi ne naştem şi care acţionează pe un plan sau altul…

Ar trebui să devenim mai maleabili, mai deschişi către faptul că nu şablonizarea face lumea mai interesantă, ci diversitatea ei, că aşa cum fizic suntem diferiţi, şi vieţile noastre sunt diferite…

Nu prin asta ar trebui să ne distingem unii de alţii, că cineva are copilul cu Sindrom Down, că cineva are copil cu handicap locomotor, sau că cineva îşi creşte singur copilul, pentru că nu prin asta noi şi copii noştri nu suntem mai răi sau mai buni decât alţii ci prin asta suntem doar atât – altfel…

Blogunteer: Cum vezi parcursul acestei asociaţii? Ţi-ai propus un obiectiv pe termen lung?

Beatrice Cioba: Îmi doresc un parcurs lent, dar sigur…

Nu mă grabesc înspre nicăieri, iau lucrurile încet, mi le planific şi lucrez ca ele să se întâmple.

Misiunea FAMO este reprezentată de dorinţa şi intenţia asociaţiei noastre de a deveni cea mai puternică asociaţie care, în colaborare cu diverse persoane şi instituţii publice, să ofere cel mai complet şi mai complex sprijin, familiilor monoparentale din România.

Misiunea noastră este şi aceea de a deveni o putere, de a ne spori rolul în procesul de dezvoltare durabilă a comunităţii, prin promovarea dezvoltării parteneriatelor sociale la nivel local, schimbul de experienţe pozitive, accesul la informaţie, asistenţa reciprocă în elaborarea unor proiecte comune cu alte ONG-uri şi companii.

Multumesc pentru interviul luat şi implicit pentru atenţia îndreptată spre asociaţia noastră!

 

Blogunteer: Mult succes!

Articole asemanatoare:

Un comentariu

  1. JANINA says:

    Buna ziua ! Si eu sunt un parinte singur , am auzit despre aceasta asociatie la tv. mi-as dorii sa fac parte si eu din aceasta ,,mare familie,, a parintilor singuri , dar nu sunt din capitala , locuiesc in tg jiu.

Posteaza un comentariu