Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea-Ioana Niţescu On May - 20 - 2012

Congresul Studenților din România (CSR) reprezintă un eveniment important al Uniunii Studenților din România, federație ce reunește un număr impresionant de organizații studențești din toată țara. CSR este un eveniment consacrat, reușind de-al lungul timpului să devină emblema libertății de exprimare a studenților. Atingând teme și subiecte ce au un rol primordial în dezvoltarea academică, personală și profesională a studenților, în urma rapoartelor obținute, USR a reușit să aducă îmbunătățiri la politicile de tineret, asupra legii educației, cât și în identificarea problemelor sociale.

Aflat la cea de-a V-a ediție, anul acesta Congresul Studenților din România a avut ca temă angajabilitatea și a avut loc la Palatul Parlamentului.

Deoarece angajabilitatea a fost o problemă resimțită tot mai mult de către studenți, USR a venit cu o serie de acțiuni menite să conducă la facilitarea accesului tinerilor pe piața muncii și la găsirea de soluții în acest sens.

Congresul a fost organizat în mai multe etape: organizarea de workshop-uri regionale, masa rotundă și adunarea plenară.

Workshop-urile de Carieră

În cadrul atelierelor organizate în cele 5 regiuni ale țării (Vest, Est, Centru, Sud-Est și Sud-Vest) studenții au avut ocazia să vorbească deschis despre problemele cu care se luptă în ceea ce privește integrarea lor pe piața muncii. La aceste workshop-uri au participat și invitați speciali, reprezentanți ai mediului de afaceri sau reprezentanți ai mediului academic. În urma acestor workshp-uri, s-au efectuat niște rapoarte ce au fost apoi centralizate.

Masa rotundă

Masa rotundă a fost initulată: “Sistemul de învățământ și piața muncii”, scopul fiind acela de a servi ca bază rezoluția adoptată de către USR în problematica șomajului tinerilor. La această discuție au participat reprezentanți de rang înalt din cadrul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, experți locali și guvernamentali, politicieni și formatori de opinii.

Adunarea Plenară

Adunarea Plenară a fost o întâlnire care a reunit un număr mare de studenți, alături de care s-au aflat invitații speciali (oficialități, ministri, rectori, oameni de afaceri). În cadrul întâlnirii s-au prezentat rapoartele obținute iar invitații au oferit o poziție în legătură cu tema abordată de congres.

 

Un lucru extrem de interesant și demn de împărtășit aici este acela că voluntariatul a jucat un rol foarte important în discuțiile purtate. Deoarece problema studenților este lipsa de experiență dupa terminarea facultății, se pare că o soluție ce a fost dată de însăși reprezentanți ai mediului de afaceri a fost recunoașterea voluntariatul ca și experiență de muncă. Mai mult, voluntariatul ridică un candidat în ochii angajatorului, tocmai pentru că beneficiile voluntariatului devin tot mai cunoscute și mai apreciate.

Acestea fiind zise, nu putem decât să fim bucuroși pentru ca voluntariatul câștigă tot mai mult teren, așa cum este și normal să se întâmple, pentru că voluntariatul odată ce îl simți în adevăratul sens al cuvântului, te formează și îți oferă experiențele de care ai nevoie pentru a te desăvârși ca om în societate și ca student ce urmează să pătrunzi pe piața muncii.

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu