Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Cristina Chelaru On April - 28 - 2012

În fiecare an, în a doua sâmbătă a lunii mai se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Comerţului Echitabil – asta înseamnă că anul acesta ea va fi marcată în data de 12 mai.

Conceput ca alternativă a societății civile la comerţul tradiţional în combaterea sărăciei şi a injustiției sociale, comerţul echitabil sau Fair Trade îşi propune:

  • regândirea relaţiilor economice,
  • încurajarea unui consum sustenabil şi responsabil faţă de mediu şi oameni,
  • redescoperirea produselor locale şi asigurarea unui preţ corect producătorilor din ţările în curs de dezvoltare.

Pentru o documentare recentă la un articol dedicat spiritului eco (şi civic în ultimă instanţă), căutând resurse autohtone pe ideea de Fair Trade, paşii m-au purtat către Iaşi şi Asociaţia Mai Bine.

Descoperirea nu numai ca m-a umplut de mândrie – din spirit „patriotic” local -, dar m-a făcut să-mi schimb perspectiva sumbră şi părerea deloc pozitivă pe care o căpătasem în urma cercetărilor: iniţiativele româneşti ar fi minunate dacă n-ar lipsi (aproape) cu desăvârşire în domeniul comerţului sustenabil şi responsabil faţă de mediu.

Cei de la Mai Bine se încăpăţânează să schimbe mentalităţile, rol deloc simplu – deci cu atât mai lăudabile sunt iniţiativele lor!

Despre viziunea lor, despre dorinţe, despre vise transformate în proiecte interesante aflate în plină desfăşurare i-am rugat chiar pe ei să (se) prezinte.

Doamnelor şi domnilor, voluntari şi, poate,  viitori voluntari într-o Românie mai curată şi mai responsabilă, Asociaţia Mai Bine Iaşi:

 

„Acum câteva zile, stând de vorbă între noi, membrii Asociației Mai Bine, ne-am dat seama că în urmă cu trei ani, în Iași, au luat ființă o sumedenie de lucruri frumoase.

Și, firesc, ne-am pus întrebarea: ce scânteie a lui 2009 a determinat niște oameni frumoși să pună bazele atâtor locuri și fapte minunate în urbea noastră? Un răspuns a fost criza…probabil și ea a contribuit în oarecare măsură, însă, cel mai important, considerăm noi, a fost nevoia de schimbare, de nou, de educare, de alternativ…de mai bine, cum ne place să spunem.

Așadar, în 2009, câțiva oameni motivați și cu viziune, gândind la o societate guvernată de norme și principii etice solide, la un stil de viaţă ecologic și echitabil, au înființat Asociația Mai Bine. În acest fel, am decis să contribuim în mod constant la crearea unui mediu social informat, activ civic și responsabil.

În prezent, asociația are peste 40 de membri și vrem să mai creștem, best online casino ca număr și implicare, în mediul ieșean și nu numai, pentru că este nevoie de oameni dedicați, motivați și creativi, care să contribuie la schimbarea în bine a comunității locale, la crearea unui mediu social informat, activ civic și responsabil.

Principalele proiecte desfășurate de Mai Bine urmăresc informarea populației ieșene cu privire la cei 3 R din ecologie – redu consumul, reutilizează, reciclează -, încurajarea colectării selective și a reciclării, dezvoltarea infrastructurii pentru biciclete și încurajarea utilizării acesteia, colectarea selectivă a deșeurilor din baterii și acumulatori portabili și ale celor din surse de lumină, promovarea comerțului solidar și încurajarea producătorilor locali, sprijinirea grupurilor defavorizate etc.

La o primă vedere poate părea că proiectele implementate nu au legătură între ele, însă toate aceste arii de acțiune – promovarea spiritului civic și a responsabilizării sociale, încurajarea consumului local și a comerțului echitabil și responsabil, protejarea mediului, sprijinirea grupurilor defavorizate, încurajarea și promovarea artizanilor și a producătorilor locali – compun viziunea noastră asupra unei societăți durabile și, astfel, acționăm pe toate cele trei dimensiuni ale ei: mediul natural, mediul social și mediul economic.

De-a lungul celor trei ani, asociația a dezvoltat și implementat, urmărind cele trei dimensiuni amintite mai sus, o serie de proiecte apreciate pe plan local, atât de instituțiile și autoritățile locale, cu care, în timp, am reușit să dezvoltăm o relație strânsă, cât și de publicul ieșean, de la care am primit adesea sfaturi, sugestii și cereri, semn că acesta din urmă este receptiv la ceea ce facem noi și motivat să participe la acțiunile noastre.

Printre cele mai importante proiecte de mediu amintim IaȘi Reciclează, un proiect de informare și responsabilizare  a ieșenilor în vederea reducerii consumului, a creșterii cantității de deșeuri colectate selectiv și a adoptării unui comportament responsabil față de mediu, Colectare Baterii, prin care am reușit să informăm ieșenii cu privire la necesitatea  colectării selective a deșeurilor de baterii și acumulatori portabili și să strângem peste 200 de kg de asemenea deșeuri și Șapte Coline pe Două Roți, un proiect drag nouă, prin intermediul căruia am promovat bicicleta ca mijloc de deplasare și am încurajat ieșenii să-l folosescă mai des.

Pe partea socială dezvoltăm un proiect permanent, pe care noi l-am denumit Zâmbete, asta pentru că ne dorim, și reușim adesea, să aducem zâmbete pe chipul unor copii defavorizați și vulnerabili, încadrați într-o instituție de recuperare a copiilor cu handicap fizic și/sau mintal din Iași.  Împreună cu ei și pentru ei organizăm săptămânal ateliere de terapie prin artă și lucru manual și tabere anuale din fondurile obținute prin donații, bazaruri caritabile, organizarea de târguri cu vânzare, concerte și seri de colinde.

Și, spre final de rânduri, vrem să vă mai spunem despre Gustă Slow și Săptămâna Fair Trade, două evenimente prin care încurajăm consumului local și responsabil, promovăm artiștii și producătorii locali, discutăm pe marginea conceptului de comerț  echitabil și gătim sănătos pentru publicul ieșean. Săptămâna Fair Trade este prima inițiativă de acest gen din țară, care se află la a patra ediție în 2012. De-a lungul timpului am organizat diferite activități cu această ocazie: seri de filme documentare, concerte, workshopuri de cultură civică contemporană, târguri de meșteșugari și artiști handmade și evenimente culinare.

Pentru că în fiecare an am încercat să diversificăm seria de activități desfășurate cu acest prilej și să ajungem la diferite categorii de public, anul acesta am decis să încropim un concurs artistic cu tema “Fair Trade”, având sprijinul Universității de Arte “George Enescu” și al Institutului Francez din Iași.

Încurajați și de cei doi artiști din echipa noastră, Gabi și Laura, am fost încântați cu toții de ideea unui asemenea concurs, pentru că suntem tare curioși să aflăm care este viziunea artiștilor plastici asupra conceptului de comerț echitabil și, mai ales, ce formă vor da acestuia.”

 

Săptămâna Comerţului Echitabil este prima iniţiativă de acest gen din ţară, organizată de Asociaţia Mai Bine la Iaşi începând cu 2009. Evenimentul reuneşte activităţi culinare, târguri ale artiştilor handmade, workshop-uri de cultură civică contemporană, concerte, seri de filme documentare.

Anul acesta, evenimentul se va desfăşura în perioada 7-13 mai, cu sărbătorirea Zilei Internaţionale a Comerţului Echitabil, pe data de 12 mai.

Concursul de proiecte de artă contemporană lansat de asociaţie sub egida Săptămânii Comerţului Echitabil este în plină desfășurare – până pe 25 aprilie au putut fi depuse aplicaţiile – şi are ca premiu suma de 500 de euro.

Despre acest eveniment, ca şi despre celelalte proiecte din agenda asociaţiei, link-urile utile sunt:

www.maibine.eu

www.iasireciclează.ro

www.colectarebaterii.ro

 

 

 

 

 

 

 

Articole asemanatoare:

Un comentariu

  1. […] Fair Trade: alternativa societatii civile la comertul traditional […]

Posteaza un comentariu