Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Vera Iurcu On February - 9 - 2012

Anul, mii de voluntari participă în proiecte de restaurare și cercetare în regiuni din toată lumea, în cadrul UNESCO.

După 30 de ani în care s-au răspândit cuvinte despre importanța Conservării Patrimoniului Mondial, mesajul ajunge în sfârșit la destinație. Astăzi, voluntariatul, pe cât e de infinit, pe atât e de divers. Se poate găsi orice pentru oricine – salvarea balenelor, electrificarea unei zone rurale, lucrul cu copiii, sau construirea de școli sunt doar câteva din multitudinea de posibilități.

Institutul de Voluntariat Earthwatch promovează dezvoltarea durabilă și patrimonial cultural, prin parteneriate între cercetători, educatori și publicul larg. Astfel, anual, Earthwatch mobilizează 750 de echipe în peste 50 de țări, cu ajutorul a 4.000 de voluntari de 46 naționalități.

Ce este un proiect de voluntariat?

Voluntariatul în sine este întotdeauna o experiență plină de satisfacții. Implicarea într-un astfel de proiect este o ocazie de a vedea cum funcționează cooperarea pentru dezvoltare direct, dintr-o altă perspectivă decât ce îți povestesc alții sau ce citești, atât cu părțile ei bune, cât și cu cele rele. Există numeroase oportunități pentru voluntari în care își pot concentra efortul de a contribui la păstrarea patrimoniului – de la restaurări arhitecturale, până la cercetări științifice relevante. Aceasta poate fi săvârșită doar printr-o colaborare mixtă între organizațiile non-guvernamentale, mari și mici.

 Cum poți deveni voluntar UNESCO? 

Pentru aceasta nu este nevoie de o experiență vastă în domeniu, ci doar dorința de a învăța și angajament de participare.

De obicei, voluntarii trebuie să aibă peste 18 ani. Organizația care face legătura pune la dispoziție mâncarea și cazarea gratuită. Voluntarul trebuie să plătească costul transportului și o parte din alte costuri adiacente. Perioada de desfășurare a proiectelor diferă, de la o perioadă mai scurtă la una mai lungă. Dar, de cele mai multe ori, ultimele 2 săptămâni sunt rezervate excursii și alte ocupații de recreere.

Se recomandă ca aplicațiile să fie depuse cu un an înainte de eventuala plecare, având în vedere că organizațiile fac aranjamentele din timp.
De asemenea, contractul presupune ca voluntarul să respecte condițiile impuse, ca de exemplu atunci când vine vorba de locație, chiar dacă este una îndepărtată.

 Pentru toți cei interesați, oportunitățile de voluntariat sunt de o largă varietate, luând în considerare lista lungă a teritoriilor protejate de UNESCO. Iată câteva locații atractive!

 

Europa

Protejarea Insulei Lazzaretto Nuovo, din Veneția
Rempart este o mișcare voluntară de conservare a  patrimoniului și educarea publicului. Ceea ce au în comun toate asociaţiile membre ale Uniunii Rempart este dorinţa de conservare, renovare și revigorare a  patrimoniului.

Unul dintre obiectivele de patrimoniu vizate este Insula Lazaretto Nuovo, asupra căreia Rempart coordonează trei proiecte de voluntariat. În întregime, lucrările în care se implică voluntarii din cadrul acestui proiectul se axează pe întreţinerea şi administrarea insulei, inclusiv renovarea clădirilor, repararea pereţilor şi trotuarelor, precum, cercetări științifice, săăpături arheologice, precum şi pe o primire caldă pentru vizitatorii acestei regiunii.

 

Africa

Restaurarea zonelor arheologice din Zimbabwe și Tanzania
Două tabere de voluntariat se desfășoară în prezent, coordonate de asociația franceză CHAM, care presupun restaurarea monumentelor istorice în zonele arheologice din Ruinele Khami declarate Monumente Naționale în Zimbabwe și Ruinele  Kilwa Kisiwani din Republica Unită a Tanzaniei.

 

 

 

America

Excavarea dinozaurilor în Argentina
Institutul de Voluntariat Earthwatch poate asista la excavarea primilor dinozauri din lume în Parcul Triassic, din Ischigualasto. Localizat într-o regiune de deșert, în nord-vestul  Argentinei, parcul conține  cele mai multe înregistrări de fosile cunoscute, cu 245-208 milioane ani în urmă.
Dezlegarea misterului din Rapa Nui
Cunoscută ca și Insula Paștelui, Parcul Național Rapa Nui din Chile este așezarea unde se găsesc sute de figuri din piatră imense care atestă urme ale unei civilizații dispărute. În ultimii 13 ani, Dr. Christopher Stevenson a lucrat cu voluntari de la Earthwatch pentru a descoperi când și cum locuitorii acestei insule au creat aceste ruine.

 

Statele Arabe

Conservarea Médinei din Fez
În colaborare cu aceeași organizație franceză Rempart, sub conducerea Ministerului Marocan de Cultură și Comunicațiilor, voluntarii vorbitori de limba franceză pot participa în lucrări de restaurare în timpul verii, pe o perioadă de 2 săptămâni, asupra a ceea ce se consideră una dintre bijuteriile arhitecturale ale lumii. Médina dinFez este capitala spirituală și intelectuală a Marocului. Participanții vor învăța arta tencuielii și tâmplărie, practicată de mii de ani în acest oraș vechi.

 

Ție unde ți-ar plăcea să mergi?

 

Articole asemanatoare:

Un comentariu

Posteaza un comentariu