Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea-Ioana Niţescu On January - 18 - 2011

Spuneam in primul articol despre „Let’s Do It, Romania” ca este mai mult decat o initiativa laudabila. Dupa eveniment, mi-am dat seama ca a fost o realizare mare pentru Romania iar acum, dupa ce am stat de vorba cu Anamaria Hancu (coordonatorul echipei de comunicare “Let’s Do It, Romania”), viziunea s-a schimbat considerabil. Va invit sa priviti aceasta actiune dincolo de ceea ce ati vazut deja in ziua de 25 septembrie 2010.

Ceea ce am vazut in ziua de 25 septembrie a fost doar o mica parte a muncii pe care echipa “Let’s Do It, Romania” a depus-o de-a lungul unei perioade indelungate. Anamaria Hancu, organizator “Let’s Do It, Romania”, a retrait experienta si ne-a relatat si partea din spatele proiectului, cu tot ce inseamna: emotii, temeri, bucurii, momente frumoase etc.

Asa cum povesteste si Anamaria, ideea acestui proiect a inceput acum mai bine de un an, in septembrie 2009. Experientele s-au adunat, efortul a prins contur iar toate fortele echipei au fost unite pentru atingerea obiectivului planului intial. Iar cum orice inceput este mai dificil, asa a fost si pentru echipa “Let’s Do It, Romania”: ” La inceput, in septembrie 2009, desi noi, echipa, credeam in idee si in necesitatea si importanta ei in Romania, ni se parea greu de pus in aplicare, date fiind reticenta oamenilor in general, a unor potentiali parteneri pe care ii vizam sa ni se alature , lipsa de incredere, catalogarea ideii de curatenie in toata tara intr-o singura zi drept utopie, nebunie, fita ecologica. Era greu sa convingem ca noi putem face acest lucru, doar ca avem nevoie de ajutor. Era greu sa formam o echipa din oameni care sa fie implicati in proiect si sa ii dedice tot timpul care era necesar – si care nu era deloc putin.” Totusi, in ciuda acestor greutati, a intervenit si ideea de provocare, aceasta fiind cu atat mai mare cu cat era vorba despre un proiect de voluntariat.

Desi noi nu am vazut decat partea finala a organziarii, trebuie punctat ca lucrurile nu au mers mereu conform planului: “A fost destul de greu sa formam echipe locale, a fost dificila realizarea hartii deseurilor din cauza vremii, a fost dificil sa convingem anumiti parteneri sa ni se alature. Greu a fost sa si convingem ca e un proiect national care nu trebuie perceput ca orice alt proiect”.

Reusita in acest caz este cu atat mai mare cu cat echipa a reusit sa puna la punct in cele mai mici detalii un proiect national care necesita multa atentie, pricepere si suport iar faptul ca au pornit de la 0 cu aceasta initiativa si-a spus clar cuvantul, pentru ca, asa cum spune Anamaria,  “pana sa inceapa sa fie cunoscut proiectul, simteam ca ne luptam cu morile de vant, treceam de la agonie la extaz, ne bucuram pentru fiecare victorie marunta. Pentru multi pareau poate lucruri infime, pentru noi enorme”. Cu toate acestea, ceea ce este cel mai important este faptul ca obiectivul “Let’s do It Romania” a fost atins: “Au fost multi care au crezut fara rezerve si au fost alaturi de noi prin toate formele in care au crezut de cuviinta” iar cireasa de pe tort a fost “200 000 de oameni care sa iasa la curatenie pe 25 septembrie.“

Satisfactiile muncii de a te implica intr-un astfel de proiect au venit si dupa, pentru ca asa cum probabil stiti deja, echipa LDIR a castigat Golden Award for Excellence la Romanian PR Awards la categoria Societate Civila. Intrebata ce a insemnat acest lucru pentru ea si echipa ei, Anamaria a raspuns cu mult entuziam: “Un premiu incredibil care m-a facut sa ma simt inca o data bucuroasa ca am facut parte din LDIR inca de la inceput, ca am ajutat sa transformam un vis frumos intr-o realitate frumoasa si ca, mai mult, am coordonat echipa de comunicare, echipa vesela, sufletista, creativa si dedicata, sa obtinem un premiu asa important. Am fost fericita, emotionata si mandra de realizarea noastra.”

Pe langa aceste realizari – incheierea cu succes a evenimentului si feedback-ul primit ulterior, au mai contribuit si alte lucruri marunte la satisfactia organizatorilor. Printre atatea lucruri merita sa spun despre amintirile pe care Anamaria le-a scris in acest mare capitol din viata ei: “intalniri cu echipele locale cu care tineam legatura doar pe e-mail si telefon si aveam prilejul sa ne cunoastem live, era minunat, deplasari in diverse judete din tara pentru demararea proiectului, implicarea vedetelor, filmarea spotului TV, ziua de 25 septembrie pe care nu am cum sa o uit vreodata, petrecerea din seara de 25, lansarea Decat o Revista cu articolul despre LDIR, gala de multumire pentru parteneri. Sunt atat de multe…”

Legat de ceea ce a invatat din aceasta experienta, pe langa satisfactia profesionala data de, asa cum ii place sa o numeasca, “nebunia necesara pentru a face parte din acest proiect”, Anamaria poate spune cu singuranta: “LDIR mi-a dat mai multa incredere in mine si in ceea ce pot sa fac, m-a facut sa imi dau seama ca asta imi place sa fac, sa sprijin proiecte sociale, sa fiu printre oameni si sa simt ca aduc o contributie pentru schimbare.”

Cu atatea amitiri si cu satisfactie legata de succesul zilei de 25 septembrie, sustin inca o data ca LDIR a fost mai mult decat o campanie de ecologizare a tarii si ca romanii ar fi trebuit sa invete cate ceva din acest lucru. Asa cum spune si Anamaria “Romanii ar trebui sa inteleaga ca toate tarile pe care le viziteaza si pentru care au respect si pe care le dau ca exemplu pozitiv, arata asa pentru ca oamenii care le locuiesc au grija fata de mediu si nu exista o mana invizibila care pune toate lucrurile in ordine. Si daca pentru a avea o Romanie mai curata, amenzile sunt parte din solutie, sunt foarte de acord cu sanctionarea grava a celor prinsi in fapt. Schimbarea trebuie sa porneasca de undeva. LDIR  a fost doar un pas mic, dar esential. Am aratat ca se poate si ca romanii se pot uni pentru o cauza comuna in care cred.”

Cred, dupa ce am cunoscut-o pe Anamaria, ca orice idee buna trebuie pusa in aplicare si ca in noi inca mai exista curajul si nebunia de a mai schimba ceva. Asadar, o sa inchei cu un indemn rostit de Anamaria pentru noi, ca locuitori ai unei tari care promite multe:

E simplu: trebuie sa incetam sa ne mai plangem de ceea ce nu merge bine si sa incercam sa venim cu solutii constructive, aplicabile care sa dea roade. Sa trecem tot mai mult de la vorbe la fapte, de la critica inutila de pe margine la implicarea activa si cu rezultate. Romanii pot face multe, trebuie incredere si determinare”

Multumim si felicitari Anamaria si oamenilor din echipa de organizare pentru ca ne invata sa ne implicam si sa nu ramanem indiferenti la problemele din jurul nostru.

Articole asemanatoare:

Categorii: Portret de voluntar

Posteaza un comentariu