Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home1/youngini/public_html/blogunteer/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Despre educatie, cu Cristiana Anca | Blogunteer.ro

Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Andreea-Ioana Niţescu On January - 19 - 2011

Marile proiecte se nasc de la o idee, apoi se adauga multa motivatie, mult curaj si multe incercari. Rezultatul este unul suprinzator, insa! Acest lucru l-am aflat in urma unei discutii cu Cristiana Anca, director executiv al ARET (Asociatia Romana pentru Educatia Tinerilor) iar de la primele cuvinte pe care ni le-a spus despre proiectul pe care il demareaza, ne-am dat seama de motivatia mare si de entuziasmul pe care echipa si le-a pus in aceasta cauza.

Pentru ca nici noi nu stiam prea multe despre proiectul sustineducatia.ro, am inceput cu o incursiune in punctul de plecare al proiectului. Asa am aflat ca povestea proiectului sustineducatia.ro a inceput acum ceva timp si a avut o evolutie frumoasa pana sa ajunga la ceea ce este astazi.

Intrebata de ce a aparut ideea unui astfel de proiect, Cristiana ne-a spus ca “lucrand in domeniul educatiei si avand acces la multe programe, am identificat unele lipsuri si unele goluri ce afecteaza calitatea informatiilor transmise elevilor” pentru ca de cele mai multe ori “lipsesc resursele necesare”. Astfel, in cadrul asociatiei ARET a aparut dorinta care a ajutat sa se ajunga atat de departe: “Vrem sa contribuim cu ceva la educatia din Romania”.

Acesta a fost, asadar,  punctul de plecare al asociatiei ARET, dupa cum Cristiana ne spunea. Legat de ARET, am aflat ca “este o asociatie care sustine ideile noi si inovatoare ce tin de educatie”. Aceasta asociatie a plecat de la ideea “de a face o lume mai buna prin educatie, atat formala cat si nonformala si informala” pentru ca in toate cazurile “diferenta este facuta de educatie”. Momentan, asociatia cuprinde 6 membri care se implica constant si sunt trup si suflet alaturi de proiect.

Cu multa bucurie si daruire dar cu multa emotie, asa cum ni s-a parut, Cristiana ne-a povestit si probabil a retrait incercarile prin care asociatia a trecut inainte de a ajunge la varianta finala a proiectului. S-a pornit de la ideea de a participa activ in proiectele organizate cu dascalii insa “impactul era limitat la echipa, locatie si timp. Apoi s-a trecut la ideea de a organiza ceva de amploare. Si astfel s-a organizat o piesa de teatru pe tema ecologiei care a fost promovata printr-un miniturneu. Si de aceasta data insa impactul nu a fost cel asteptat.” Dupa alte incercari, s-a ajuns la varianta sustineducatia.ro care se pare ca este “cea mai eficienta modalitate prin care putem contribui la imbunatarirea educatiei”.

Au urmat apoi discutiile despre ceea ce inseamna sustineducatia.ro si am putut sa simtim energia si motivatia echipei pentru ca ceea ce fac oamenii din echipa nu este deloc usor. Sustineducatia.ro este un proiect lansat de ARET prin care se sustine educatia prin oferirea resurselor necesare dezvoltarii armonioase a tinerilor prin crearea un spatiu propice transmiterii informatiilor si actului de predare-invatare-evaluare.

Cu alte cuvinte, prin acest proiect, profesorii, dascalii dedicati, scriu proiecte in care semnaleaza lipsurile si neajunsurile cu care se zbat atunci cand vine vorba de a preda o anumita materie iar aceste proiecte sunt trimise si analizate de catre membrii ARET. Aceste proiecte sunt scrise de catre cadrele didactice din pasiune pentru ceea ce fac si din admiratie pentru educatia pe care au ales s-o transmita mai departe tinerilor in scoli. Aceste initative trebuie laudate pentru ca arata dedicatia profesorilor si faptul ca este vorba de o pasiune nemasurabila pentru munca pe care o fac. Unul dintre scopurile secundare ale proiectului este “promovarea imaginii dascalului romanesc asa cum este: dedicat unei meserii frumoase si care ii aduce multe beneficii”.

Desi pana acum totul pare simplu, Cristiana ne-a vorbit despre ceea ce presupune munca echipei si cat de mult timp presupun analiza si sustinerea unui proiect. Spre surprinderea noastra, asociatia primeste foarte multe proiecte, pe care le citeste, le analizeaza, le imbunatateste pe cele care nu sunt scrise ca la carte, deoarece “toata proiectele au sanse egale”, apoi se aplica strategiile cunoscute: se verifica toate resursele, “se verifica principiul eficienta-cost, se face apoi fund-raisingul din mediul privat de la companii, fundatii care fac sponsarizarea”. Din fericire, “se pot face uneori direct donatii care usureaza munca”, dupa cum ne povestea Cristiana.

Intrebata de satisfactiile acestui proiect, Cristiana a raspuns zambind ca “satisfactia o sa apara atunci cand primul proiect va fi 100% finalizat”  insa “micile bucurii vin de la profesorii care au aplicat si care trimit 2-3 randuri despre impactul proiectului”.

Acum cand punem cap la cap informatiile, nu putem spune decat ca a fost un timp pretios cel pe care l-am petrecut vorbind cu Cristiana despre proiect si ca ne-a impresionat prin motivatia si devotamentul ei si ca din nou, am admirat ca inca mai exista oameni carora le pasa si care isi ofera timpul liber pentru a face o schimbare. Faptul ca echipa ARET chiar crede in educatie, ne-a facut si pe noi sa apreciem mai mult educatia si speram ca prin acest articol putem transmite macar un sfert din energia si entuziasmul pe care ni l-a transmis intalnirea cu Cristiana. Mai mult, ajungem sa o intelegem perfect pe Cristiana cand afirma cu tarie: “Noi am ales sa credem ca o lume mai buna se realizeaza prin educatie.”

Mai mult, Cristiana, ne-a intarit convingerile ca prin voluntariat se pot face multe lucruri: “La inceput nu intelegeam voluntariatul. Pana cand am inceput sa fac ceva si sa simt implicarea.”

In final, pentru a va convinge, puteti vizita siteul. Si cel mai important, puteti sustine oricand un proiect, la sectiunea Sustine proiect! De asemenea, de la intalnirea noastra cu Cristiana, lucrurile au mers de minune pentru sustineducatia.ro pentru ca deja exista 7 proiecte finalizate. Le puteti vedea si pe acestea tot accesand siteul de mai sus.

Articole asemanatoare:

Categorii: Interviuri

Un comentariu

  1. […] Despre educatie, cu Cristiana Anca Wed Jan 19, 2011 21:36 pm Un articol despre cum, plecand de la o dorinta, se ajunge la un proiect mare, care aduce o schimbare in educatie si promoveaza niste valori care inca exista la noi in tara. […]

Posteaza un comentariu