Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Blogunteer On November - 6 - 2010

Eveninemtul organizat de AIESEC in perioada 1-4 noiembrie in Aula Magna Universitatii Romano-Americana a reunit experientele a nu mai putin de 18 vorbitori, printre care Andreea Esca, Cristian Tudor Popescu, Dumitru Prunariu, Calin Fusu, Dragos Bucurenci si Irina Schrotter.

Din pacate, eu nu am putut ajunge decat la sesiunile II2, III1 si III2, ratand astfel o parte dintre vorbitorii care ma interesau. Insa cei la prelegerile carora am asistat nu m-au dezamagit nicio secunda, astfel ca intreaga experienta nu a putut fi altfel decat profund educativa si impulsionanta.

Sesiunea II2 a inceput cu un boost de energie oferit de cei de la Drum Cafe. Drum Cafe e o miscare relativ noua in Romania, care implica percutia in cunoasterea interumana si teambuilding. Participantii sunt incurajati sa se exprime intr-un mod artistic inedit, folosind tuburi de plastic care, lovite, emit o anumita nota muzicala. Dincolo de cat de amuzant suna tot acest proces, cei care iau parte la asa ceva chiar invata sa actioneze in ritmul echipei, energizandu-se si dand frau liber endorfinelor in acelasi timp.

Singurul vorbitor pe care l-am mai prins in aceasta sesiune a fost Calin Fusu, directorul general neogen.ro. El ne-a povestit cate ceva despre cat de greu i-a fost la inceput, de la ce a pornit proiectul lui, ce a facut inainte de asta si ce intentioneaza sa faca pe mai departe.

A treia zi a fost ceva mai productiva pentru mine. Recunosc ca am fugit de la un curs ca sa particip la ambele sesiuni, dar nu regret niciun minut. Cum bagajul de cunostinte dobandit a fost unul semnificativ, am sa schematizez prezentarea acestei zile.

Luminita Oprea – Dandu-ne un set de intrebari la inceputul zilei, Luminita Oprea a moderat discutia in asa fel incat la finalul zilei sa ne fi raspuns singuri la ele, edificandu-ne noi insine asupra unor dileme proprii.

Nick Butt – Senior Executive la Accenture, Nick Butt ne-a predat o lectie teoretica de leadership atat de amanuntita si bine explicata in cele mai mici detalii si cele mai intime procese, incat putea foarte bine sa poarte numele de „Leadership for Dummies”. Ceea ce e foarte bine, zic eu, pentru ca putine intrebari ramasesera fara raspuns la sfarsitul prezentarii. Ne-au fost prezentate printre altele cateva precepte valoroase, printre care „Team is king!” si cele 5 nivele de leadership.

Alex Gavan – „Atitudinea determina Altitudinea” si „Climbing mountains outside is climbing mountains inside” este ceea ce am invatat de la cel mai tanar alpinist roman care a cucerit un optmiar.

Dumitru Dorin Prunariu – Din punctul meu de vedere, au existat doi maestri ai acestei zile, iar domnul Prunariu a fost unul dintre ei, deoarece era o mare dorinta de-a mea sa aflu mai multe despre acest om demn de admirat. Dumitru Prunariu este singurul astronaut roman si cred ca nu gresesc cand spun ca un concurs de imprejurari favorabile completate cu o munca asidua au dus la implinirea acestui fapt. Dificultatile intampinate in pregatire si sacrificiile care s-au facut necesare l-au calit, transformandu-l inainte de toate intr-un lider fata de el insusi.

Leslie Hawke – Doamna Hawke a fost cea care ne-a induiosat, aratandu-ne o parte a tarii noastre pe care nu o stiam sau pe care o ignoram cu buna stiinta. Dansa ne-a vorbit despre problemele financiare cu care se confrunta multe familii, probleme care ii impiedica pe multi sa le ofere o educatie corespunzatoare copiilor lor. Ne-a vorbit, de asemenea si despre echipele de oameni minunati formate in fiecare judet, voluntari care au grija ca toti copiii sa ajunga zilnic la scoala, se implica in formarea lor si au grija de ei. Un alt exemplu mai mult decat graitor ca „Team is king!”.

Irina Schrotter – Fiecare s-a gasit probabil la un moment dat in fata unei raspantii, unde era fortat sa faca o alegere, fara sa stie exact consecintele care vor urma. Irina Scrotter despre asta ne-a povestit. La terminarea facultatii de medicina a decis ca asta nu i se potriveste asa ca a pornit cu curaj sa-si faca propria afacere, intr-un domeniu care nu avea nicio legatura cu pregatirea sa profesionala. Si a reusit, intuind bine faptul ca orice faci cu pasiune si dedicatie nu are cum sa nu-ti reuseasca.

„Socrate” – Cine a vazut „Liceenii”, stie la cine mai refer. Cine nu, sa puna sa se uite, pentru ca este, in opinia mea, fireste, unul dintre cele mai frumoase filme romanesti. „Socrate” ne-a povestit despre dificultatile intampinate ca om de cultura in perioada comunista, despre contextul politico-social si istoric intern si extern inainte si dupa ’89, lasand sa se intrevada faptul ca liderii adevarati apar, se dezvaluie, in momentele de criza.

Alexandru Arsinel – Cel de-al doilea maestru al zilei ne-a oferit un exemplu perfect de succes si modestie. Pornind din niste conditii nu tocmai favorabile dezvoltarii personale si profesionale, Alexandru Arsinel s-a ridicat prin forte proprii, ajungand unde este acum. Inutil sa mentionez ca a parasit sala in aplauzele noastre pline de admiratie pentru realizarile sale..

*Evenimentul a avut si o a patra zi, dedicata unui workshop de leadership si soft skills, la care insa nu am putut participa. Facultatea, bat-o vina!
Daca insa vreunul dintre cei ce citesc acest articol a fost mai norocos in ceea ce priveste orarul si a luat parte la workshop, please let us know! 🙂

Articole asemanatoare:

Un comentariu

  1. […] Leadership Talk – caietelul de know-how […]

Posteaza un comentariu