Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Eugenia Dabu On October - 26 - 2010

Citeam saptamana trecuta un articol foarte interesant despre Aristotel si teoriile acestuia. Pe langa cunoscuta afirmatie “omul este un animal social”, Aristotel a facut o contribuitie considerabila in dezvoltarea teoriei teleologice. Nu as vrea sa intru in prea multe detalii, insa ca idee centrala cu care trebuie sa ramaneti in privinta acestei teorii este faptul ca ea are ca sinonim teoria finalitatii. Fire curiosa cum sunt, am cercetat un pic mai mult notiunea si am aflat ca in limba greaca teleos inseamna obiectiv. Mai exact, Aristotel considera ca toate actiunile omului ca baza fundament un scop.

Si iata cum s-a nascut ideea de a scrie acest articol despre importanta stabilirii obiectivelor, atat la nivel individual, cat si la nivel organizational.

Care este obiectivul vostru principal in viata? V-ati pus vreodata aceasta intrebare?

De ce este importanta existenta unei strategii intr-o organizatie? Banuiti raspunsul?

Atat la nivel individual, cat si intr-un ONG sau orice alt tip de organizatie, fixarea si monitorizarea, respectiv realizarea obiectivelor este un proces natural si necesar in vederea atingerii succesului. Pornind de la aspectul motivational al stabilirii unui set de obiective si dezvoltand pana la integrarea acestor obiective intr-o strategie, vom vedea ca orice plan de actiune, personal sau business, trebuie sa aiba la baza o serie de obiective clare si realiste.

Studiind managementul in facultate nu ma voi putea abtine sa mentionez de SMART( S –specific, M – masurabil, A – abordabil, R – relevant, T – incadrat in timp). Acestea ar fi caracteristicile de baza ale unui teleos. Simteam nevoia sa ating acest aspect, pentru a sublinia ca un obiectiv nu trebuie sa fie ceva de domeniul povestilor, irealizabil si  nerealist, ci mai degraba un intrument care ne ajuta sa ne directionam energia intr-un sens ascendent

Referindu-ne la contactul dintre persoana si organizatie, precum si la designul unei strategii globale ale ONG-ului, este evident ca intre obiectivele profesionale ale individului si obiectivele asociatiei trebuie sa existe compatibilitate. Astfel, cei din board-ul unei organizatii ar trebui sa aiba intodeauna in vedere individul si necesitatile lui de dezvoltare.

De asemenea, este valabila si reciproca. Cu un set de obiective fixate pe termen scurt, mediu sau lung, individul, cunoscand misiunea ONG-ului, ar trebui sa identifice cu usurinta compatibilitatea dintre el si organizatie la care urmeaza sa adere.

Sper ca acest articol sa va determine sa aflati raspunul la intrebarea “Care este obiectivul vostru principal in viata?” sau cel putin pentru anul viitor. 🙂

Articole asemanatoare:

Un comentariu

  1. Alex Stefan says:

    Structurat foarte bine e putin spus insa pentru mine ramane o intrebare totusi legat de viata si obiective. Daca omul modern prefera sa isi delimiteze viata folosind obiectivele drept o scuza, ce scuza ar trebui sa avem cand mai nou suntem vazuti cifre intr-un sondaj sau chiar mai rau un produs intr-o companie care daca nu mai produce suficient pentru companie devine cantitate neglijabila?

Posteaza un comentariu