Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anca Stefana On January - 10 - 2013

Pentru al patrulea an consecutiv, Liga Studenților Români din Străinătate i-a premiat, în cadrul unei gale speciale, pe cei mai buni studenți români din străinătate. La evenimentul organizat în Palatul Parlamentului au participat peste 800 de studenți români care studiază la universități prestigioase din Europa, Asia sau America de Nord, diplomați, personalități din mediul academic și privat, reprezentanți ai societății civile și ai mass media.

LSRS 1Gala LSRS și-a propus și în acest an să-i promoveze în spațiul public românesc pe acești tineri cu rezultate academice deosebite în medicină, matematică, informatică, biologie. Noutățile acestei ediții au fost premiul pentru categoria România, introducerea premiului special pe domeniul artă, dar și lansarea unei strategii pentru reîntoarcerea tinerilor în țară.

Iată-i pe cei mai buni studenți români din anul 2011/2012:

1. Marele Premiu –Cel mai bun student român din străinătate

Sergiu Pașca, studii postdoctorale la Facultatea de Medicină, Universitatea Stanford
În studiile de la Stanford, a demonstrat anomalii specifice în celulele din piele ale bolnavilor cu autism și a identificat o substanță capabilă să le inverseze.
Descoperirile lui în această tulburare de neurodezvoltare au fost publicate în prestigioasa revistă Nature Magazine și i-au adus Premiul pentru Cercetare Inovativă Postdoctorală (din peste 1400 de cercetători), Premiul Sammy Kuo pentru cel mai bun articol în neuroștiințe la universitatea Stanford și Premiul Internațional NARSAD.

2. Studentul român al anului în Europa (nivel universitar)
Alexandra Olteanu, masterat în informatică la École Polytechnique Fédérale de Lausanne, din Elveția.

3. Studentul român al anului în Europa (nivel post-universitar)
Gruia Bădescu, arhitectură, Universitatea Cambridge

Gala LSRS4. Studentul român al anului în America de Nord (nivel universitar)
Horia Ștefan Mania, matematică, Universitatea Princeton

5. Studentul român al anului în America de Nord (nivel post-universitar)
Paul Bogdan, inginerie,Universitatea Carnegie Mellon, Pittsburg

6. Studentul român al anului de pe alte continente
Călin Ciprian Andrei, doctorand la China Academy of Art

7. Studentul Erasmus al Anului
Andrei Panaiotu, Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea din București

8. Premiul special în arte Sergiu Nicolaescu
Maria Nițulescu, Academia de Arte Frumoase din Milano

9. Studentul Anului în România
Alexandru Călin, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, București

Prin mesajele pe care le-au transmis fie direct de pe scena evenimentului, fie prin înregistrări video, studenții premianți și-au exprimat mândria de a fi unul dintre exemplele românești pozitive, dar și dorința de a se întoarce pentru a schimba lucrurile în bine.

LSRS Gruia BadescuEste și cazul lui Gruia Bădescu care studiază arhitectură, mai exact reconstrucție arhitecturală și reconciliere post conflict în orașele distruse de război la Universitatea Cambridge. În urmă cu trei ani s-a întors în România cu dorința de a fi parte la o schimbare reală și s-a alăturat mediului ONG-urilor în efortul de a combate distrugerea arhitecturală și dezvoltarea haotică din București, dar și din alte orașe ale ţării.

Pe de altă parte, Alexandru Călin, beneficiar deja al unor stagii de pregătire la Harvard Medical School sau la Massachusetts General Hospital se vede nevoit să plece în Anglia pentru studiile doctorale, deoarece în România nu există programe pentru domeniul lui.

Cum îi putem aduce acasă pe aceşti tineri remarcabili?

În acest an, LSRS a prezentat și o strategie scrisă pentru reîntoarcerea tinerilor în România –Smart Diaspora.

Strategia, elaborată după studierea programelor de brain regain din țări precum Brazilia, China sau Polonia, își propune să transforme România într-o destinație de carieră pentru studenții și absolvenții universităților de top.

Dintre măsurile propuse :

  • introducerea recrutării online pentru posturile din administrația publică pentru candidații din străinătate
  • deduceri fiscale pentru cei care se reîntorc în țară
  • programe de burse și internship-uri după modelul de la Casa Albă (White House Fellows)
  • schimb de bune practici printr-un corp de experți din diaspora ai statului român care să ofere consultanță instituțiilor publice.

Drumul către atragerea și reîntoarcerea acestor tineri în țară este cu siguranță unul anevoios și de lungă durată, dar sperăm că la capătul lui vom putea nu doar să ne bucurăm și să ne mândrim în lume cu reușitele lor, dar mai ales să beneficiem, ca societate, de expertiza și înalta lor calificare.

Surse foto:
www.gandul.info ; www.lsrs.ro

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu