Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/youngini/public_html/blogunteer/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
YouthBank – tineri cu idei | Blogunteer.ro

Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Blogunteer On September - 15 - 2010

YouthBank este un program pentru tineret implementat, initial, de catre Fundatia Comunitara Cluj, in 2006. In 2009, s-a extins la inca cinci orase :Alba-Iulia, Bucuresti, Constanta, Odorheiu Secuiesc si Timisoara.

Programul incurajeaza initiativa civica, responsabilizarea tinerilor si consta in selectionarea si pregatirea unui grup de voluntari, in vederea crearii unui fond care urmeaza a fi dat liceenilor pentru a-si sponsoriza propriile proiecte. Eu am facut parte din pionierii YouthBank Bucuresti anul trecut, mi-a placut la nebunie si vreau sa ma implic si anul asta. Desi mi s-a parut super-simplu la inceput (ok, strangem niste bani si ii dam unor oameni cu idei. Ce-i greu in asta?), am aflat, pe parcurs, ca programul e mult mai elaborat. Se desfasoara in opt etape: prima, care nu tine de voluntari, consta in incheierea parteneriatelor : gasirea unui sponsor principal, parteneri institutionali, companii si ONG-uri.

Apoi, urmeaza selectia si instruirea tinerilor. Partea asta va va placea la nebunie daca sunteti amatori de workshopuri si traininguri. Anul trecut, au fost doua weekenduri de pregatire, unul care se concentra pe team-building si altul ce viza campania de fundraising.

De-abia aici, in etapa de strangere de fonduri, se incepe serios “munca”. Hai sa gasim evenimentele potrivite, sa cautam locatie, n-avem trupa, aualeu, am pierdut trei bilete, ce ne facem? Dupa mine, e partea cea mai diversa a programului, fiindca exista atatea directii in care o poti lua ca sa obtii fonduri.

Urmeaza cercetarea locala (pe care noi nu am facut-o anul trecut din cauza lipsei de timp; am inceput mai tarziu decat toate celelalte orase).

Concursul de finantare e a cincea etapa a programului, care consta in derularea unei campanii de promovare a fondului destinat liceenilor, primirea si selectia aplicatiilor de proiecte. Practic, ceea ce am facut a fost sa incurajam tinerii sa faca o schimbare in comunitatea lor, indiferent daca e vorba de amenajarea curtii scolii, de instalarea unui suport pentru biciclete sau de ajutorarea unui orfelinat. Aplicatiile depuse au fost judecate pe baza unor criterii de eligibilitate, au primit note, si, in functie de punctaj, au fost sponsorizate cu banii din fondul creat anterior. Dupa aceea, pentru ca totul sa mearga bine si sa nu ne trezim cu niste mici escroci care-si cumpara CD-uri din banii YouthBank, proiectele au fost atent monitorizate pe toata durata implementarii lor.

Totul s-a incheiat cu o mare, mare festivitate, iar in vara a avut loc evaluarea programului, aka dementiala tabara de la Arcalia pe care toata lumea a iubit-o.

YouthBank n-are cum sa nu-ti placa, pentru ca iti da ocazia sa faci o multime de lucruri diferite. Fie, poate nu te pricepi la negociere pentru o sponsorizare sau la vandut bilete, dar poate ca esti extraordinar la organizarea unui concert de la A la Z. E un program foarte complex, care iti ofera o multime de oportunitati sa te dezvolti. Eu aici am invatat ce inseamna voluntariatul, sa ii ajut pe altii doar pentru ca asa simt eu ca e bine. Am devenit mai ambitioasa, mai perseverenta, mai organizata, ma adaptez mai usor si respect deadlinurile datorita programului.

Daca te atrage ideea, afli mai multe de pe site-ul oficial sau de pe pagina de Facebook. Gasesti poze cu evenimentele pe care le-am organizat, cu proiectele implementate (avem chiar si o ceainarie si un curs de gastronomie!) si cu noi, membrii echipelor.

O sa vezi, suntem simpatici ( 🙂 ).

Asadar, te asteptam si pe tine sa aplici anul asta!

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu