Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/youngini/public_html/blogunteer/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Cum integram noii membrii? | Blogunteer.ro

Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Eugenia Dabu On September - 28 - 2010

Pornind de la faptul ca voluntariatul are ca nucleu central notiunea de echipa, este usor de inteles cat de importanta este etapa de integrare organizationala in cadrul unui ONG.  Procesul de retentie al voluntarilor incepe din prima zi in care un voluntar paseste in organizatie.  Modul in care acesta este integrat din punct de vedere emotional si social va influenta considerabil viitoarea activitate a acestuia.

Care este cea mai potrivita metoda de integrare ? Depinde de ONG si de valorile pe care aceasta doreste sa le transmita noului membru.

Foarte multe ONG-uri aleg team building-urile. Aparent o ocazie de distractie,  acesta ajuta atat la promovarea valorilor culturii organizationale printre noii membri, cat si la imbunatatirea comunicarii interne. Integrarea in organizatie, realizarea coeziunii echipei, asimilarea intr-un mod placut si distractiv a valorilor ONG-ului,  asumarea unui prim set de responsabilitati, definirea rolului in echipa, sunt cateva dintre efectele directe ale acestei metode. Astfel, participarea la un team-builiding este in mod cert o oportunitate de socializare si afirmare pentru boboceii unui ONG.

O alta metoda de integrare este mentoratul. Insa nu orice tip de mentoring. Cel mai indicat pentru un ONG  este sistemul amical de mentoring, cunoscut si sub numele de buddy sistem(cei de la VIP folosesc o astfel de metoda – VIP Buddy).  De ce? Datorita categorie de varsta. Majoritatea celor care activeaza in ONG-uri sunt elevi sau studenti. Spre deosebire de mentoring traditional in care relatia are ca principali actori “batranul intelept” si “tanarul naiv”, acest tip de mentoring este un fel de peer mentoring(mentorat intre egali), cu exceptia ca in acest caz, rolurile nu trebuie inversate. Practic, noul venit este informat de catre un coleg cu privire la sarcinile/activitatea zilnica.

Ceea ce este important de mentionat este ca mentoring are un triplu impact:

1.      Asupra mentorului care implicandu-se intr-un astfel de program isi va constientiza mai profund potentialul si va atinge un nou nivel de dezvoltare atat profesionala, cat si personala.

2.      Asupra “invatacelului” care primeste asistenta si feedback si este sprijint in efortul de integrare in cultura ONG-ului.

3.      Asupra ONG-ului – care isi imbunatateste comunicare organizationala si coeziunea echipei.

Indiferent de metoda de integrare aleasa, inceputul este punctul de start in directia succes.

“Sa formezi o echipa este doar inceputul, sa ramai impreuna este progresul, sa lucrezi impreuna este succesul.”
Henry David Thoreau

Articole asemanatoare:

Categorii: Diverse, Do-It-Yourself

Posteaza un comentariu