„Let’s do it, Romania!” este o campanie care are ca scop ecologizarea cat mai multor locuri din Romania, intr-o singura zi, 25 septembrie, cu ajutorul voluntarilor care s-au inscris în prealabil pe un site special creat. Ideea acestei campanii este preluata de la o tara care a reusit sa faca curat intr-o singura zi, Estonia si este implementata cu foarte multa seriozitate si entuziasm de catre organizatori pe structura tarii noastre. Cu toate acestea, ce inseamna de fapt aceasta chemare a Romaniei din data de 25 septembrie si cat de importante sunt efectele acestei campanii atat asupra mediului cat si asupra constiintei noastre?
Cum te poti implica? Implicarea voluntarilor in aceasta campanie este relativ simpla fiind necesara doar inscrierea si alcatuirea unei echipe cu care sa se ecologizeze o zona ce va fi anuntata in dimineata zilei de 25 septembrie. Voluntarii primesc, evident, saci de gunoi, manusi de unica folosinta si instructiunile de rigoare privind modul de desfasurare al activitatii.
Aceasta campanie este insa mai mult decat o initiativa laudabila daca stam bine sa analizam lucrurile. In primul rand, sa ne gandim la motivul pentru care aceasta campanie a fost demarata. Iar raspunsul la aceasta intrebare nu ar trebui sa fie un soc pentru nimeni, pentru ca, sa fim seriosi: de cate ori nu ne-am uimit de cate mizerii sunt aruncate fara pic de grija fie in spatiile verzi, fie pe strada. Ba mai mult, de cate ori nu ne-am contrariat cand am vazut oameni aruncand ambalaje pe strada, chiar daca cosul de gunoi era la 2 metri. Asadar, motivul este oarecum clar. Ceea ce de fapt trebuie sa observam in acest caz este faptul ca avem, ca tara, o atitudine total necorespunzatoare legata de protejarea mediului în care noi traim. Este trist sa observam ca este nevoie de campanii de tipul aceasta pentru a ne face tara mai frumoasa si mai curata doar pentru ca din lipsa de educatie sunt aruncate gunoaie oriunde, numai la cosurile de gunoi nu. Ceea ce este si mai trist este faptul ca in noi nu exista inca o constiinta care sa ne faca sa actionam instinctiv, la modul ca nu ar trebui sa existe in nicio situatie un alt loc de depozitare al gunoaielor decat cosurile de gunoi. Probabil ca nepasarea totala duce la acest lucru. Cu toate acestea, campania vrea totusi sa ne faca sa deschidem ochii si sa vedem pana unde am ajuns cu gunoaiele si cat de grava este de fapt aceasta problema. Cu siguranta vom fi uimiti de cati saci de gunoaie se vor strange.
Mergand mai departe, ajungem la cei care au avut curajul sa demareze o astfel de actiune. Plecand de la acest lucru, merita mentionat inca de la inceput ca trebuie sa avem respect si recunostinta pentru organizatori pentru ca au avut puterea si curajul de a se dedica unui proiect atat de mare care poate schimba multe in tara noastra. Mai mult, cred ca prima forma de multumire pentru initiativa lor este chiar participarea noastra activa la acest eveniment. Trebuie sa fim mandri ca in tara inca mai exista persoane dispuse sa isi dedice atatea ore din timpul lor pentru a organiza ca la carte ceva pentru intreaga tara pentru inca le mai pasa de locul in care traiesc. Iar din initiativa lor, trebuie sa invatam si noi si sa incercam sa tindem catre o astfel de atitudine.
„Let’s do it, Romania!” este un indemn care denota atat curajul de a se adresa unei intregi tari dar mai ales speranta si increderea ca mana de la mana putem realiza ceva. Pentru ca daca nu exista aceasta convingere ca mai multi pasi mici dar siguri sunt echivalenti cu un salt mare, nu mai aveam acum aceasta campanie. Lectia pe care Romania trebuie sa o invete sta in puterea unei echipe si in puterea impactului pe care mai multi oameni care lupta pentru aceeasi cauza il au asupra mediului, in situatia de fata. Campania vrea sa ne invete si sa colaboram si sa ne unim fortele pentru o cauza nobila, dar mai ales sa invatam ca putem avea incredere in ajutorul pe care il vom primi de la semenii nostri atunci cand vrem sa realizam ceva bun. Impreuna, romanii sunt puternici si pot realiza multe.
Totodata faptul ca acum putini sunt cei care sa nu fi auzit vorbindu-se despre despre aceasta campanie sau putini sunt cei care nu participa la ziua de curatenie spune multe. Faptul ca aceasta campanie a trezit interesul si constiinta unei tari este o realizare. Participarea si apoi deprinderea unei noi atitudini cu care cu siguranta vor ramane multi dupa demararea proiectului, pentru ca dupa ce strangi gunoaie si te minunezi cat de multi saci poti strange sau ii vei vedea pe altii strangand, te vei gandi de doua ori inainte de a refuza sa dai un rost cosurilor de gunoi, alaturi de o Romanie mai curata si implicit mai frumoasa, ne vor face sa zicem la final,
Sa fim totusi mandri ca traim intr-o tara in care inca mai exista oameni care au curaj si initiativa dar si oameni care raspund cu „da” la astfel de chemari.