Habitat for Humanity România, ONG activ în 70 de țări, derulează proiecte de 21 de ani în România pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit și eradicarea locuirii precare, îndeplinind visuri și dăruind speranța unei vieți mai armonioase persoanelor din grupurile vulnerabile.
În acest an, între 2 și 6 octombrie, Habitat for Humanity România a organizat la Bacău BIG BUILD 2017, un eveniment ce a adunat inimile a sute de voluntari din țară și străinătate, familii partenere, sportivi olimpici, vedete TV, specialiști în construcții, bucătari și echipa Habitat for Humanity România.
5 zile, 36 de case construite, 820 de voluntari implicați, 20.000 de ore de voluntariat, 100 de specialiști în construcții care au fost călăuzitorii voluntarilor pe parcursul lucrărilor de construire, 117 părinți și copii din 36 de familii cu venituri reduse – beneficiarii proiectului. Acestea sunt coordonatele celui mai mare eveniment de construire accelerată și voluntariat din Europa.
Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România ne-a răspuns la câteva curiozități legate de activitatea asociației și BIG BUILD 2017.
1. Cum se realizează selecţia familiilor pentru care se organizează acţiunile de ajutorare?
Procesul de selecție a familiilor partenere Habitat for Humanity România este riguros și ține cont de trei criterii principale:
- Nevoia urgentă a unei locuințe decente. Familiile care aplică pentru o locuință Habitat for Humanity nu au avut niciodată o casă proprie și trăiesc, în cele mai multe dintre cazuri, în locuințe deteriorate sau în condiții de supraaglomerare – fie mai multe generații ale unei familii în același apartament, mult prea mic pentru numărul de persoane, fie mai mulți membri ai unei familii într-o singură cameră de 20 de metri pătrați, împărțind bucătăria și baia cu alte familii.
- Veniturile familiei – stabile, însă mult prea reduse pentru a le permite să contracteze un credit bancar imobiliar. Veniturile totale ale familiilor partenere Habitat for Humanity se situează între 1.500 și 2.500 de lei/lună.
- Disponibilitatea de a fi voluntar pe șantierele Habitat for Humanity România. Familiile care aplică pentru o casă Habitat for Humanity trebuie să fie dispuse să facă până la 1000 de ore de voluntariat pentru construirea propriei case, dar și a locuințelor altor familii beneficiare.
2. Care sunt principalele etape ale unei acţiuni sociale precum BIG BUILD?
BIG BUILD este un eveniment extrem de complex, posibil doar cu ajutorul sponsorilor, al autorităților și, desigur, al voluntarilor.
Odată ce am obținut sprijinul autorităților locale și am primit terenul pe care vom construi, pregătim proiectul tehnic al construcției și începem demersurile pentru obținerea documentele necesare în vederea eliberării autorizației de construcție. Între timp, organizăm procesul de selecție a familiilor partenere, începem eforturile de strângere de fonduri, planificăm campania de recrutare a voluntarilor și campania de comunicare a evenimentului.
Perioada de pregătire a unui eveniment precum BIG BUILD poate dura mai mult de 12 luni.
3. Descrieţi una dintre cele mai mari provocări cu care s-a confruntat echipa Habitat for Humanity România.
Cea mai mare provocare de la BIG BUILD 2017 a fost chiar numărul de locuințe pe care ne-am propus să le ridicăm în doar 5 zile: 36. Un plan ambițios și curajos, dar pe care l-am îndeplinit cu succes, având sprijinul partenerilor și al voluntarilor. La edițiile anterioare ale evenimentului am ridicat 5, 8 sau 10 case, mult mai puțin decât planul pentru anul acesta.
Desigur, un număr mare de locuințe ridicate într-un timp atât de scurt implică o organizare mult mai complexă și un număr mai mare de voluntari. Anul acesta, au lucrat pe șantier în fiecare zi între 450 și 500 de voluntari, iar în toate cele 5 zile ale evenimentului BIG BUILD ne-au ajutat un număr total de peste 820 de voluntari diferiți.
4. Care este cea mai emoţionantă amintire legată de proiectele derulate de-a lungul timpului de către Humanity România?
Ne-ar fi greu să ierarhizăm cele mai emoționante momente pentru că le trăim la fiecare eveniment de construire sau reabilitare a unei clădiri și la fiecare întâlnire cu familiile partenere ori cu beneficiarii proiectelor noastre. Ne gândim aici la emoția familiilor când lucrează la propria casă, la bucuria copiilor când ne povestesc cum va arăta camera lor sau cum își vor chema prietenii la joacă, la zâmbetele voluntarilor la finalul unei zile de muncă pe șantier. Fiecare dintre aceste momente este unic.
5. Cum se face recrutarea voluntarilor? Cum au răspuns aceștia provocărilor BIG BUILD?
Găzduim pe șantierele Habitat for Humanity România atât voluntari individuali – oameni care au aflat de proiectele noastre și își iau vacanță o zi sau chiar o săptămână pentru a da o mână de ajutor, cât și voluntari internaționali (care vin din SUA, Japonia, Irlanda de Nord și multe alte țări din întreaga lume) și voluntari corporate (angajați ai companiilor care ne sprijină, care vin pe șantier în team building). Voluntarii noștri sunt studenți, angajați, antreprenori, oameni de afaceri sau chiar pensionari.
Cu voluntarii individuali comunicăm direct prin e-mail, telefon sau prin intermediul website-ului și paginii de Facebook Habitat for Humanity Romania. Pentru BIG BUILD, am lansat o platformă dedicată proiectului, unde voluntarii s-au înscris și unde au putut face fundraising pentru eveniment.
Voluntarii internaționali ajung în România prin intermediul Global Village, un program Habitat for Humanity la nivel internațional, prin care grupuri organizate de voluntari călătoresc în diferite țări pentru a ajuta pe șantierele organizației.
De cele mai multe ori, voluntarii corporate se află pe șantierele Habitat for Humanity România în team building, împreună cu colegii lor. O zi pe șantier îmbunătățește comunicarea în echipă și apropie relațiile între colegi. La finalul zilei, rezultatul muncii întregii echipe este evident, iar satisfacția pe măsură.
Chiar dacă mulți dintre ei se aflau pentru prima dată pe șantier, s-au descurcat cu toții fără probleme, ghidați de specialiștii în construcție care coordonează fiecare echipă de voluntari și care explică întregul procesul de construire cu răbdare.
6. Cum aţi descrie într-un singur cuvânt BIG BUILD?
Energie, emoție, hotărâre. Nu am putea alege un singur cuvânt.
7. Proiectele voastre s-au dovedit de-a dreptul remarcabile, având cu un ecou deosebit în viaţa oamenilor şi mulţi oameni implicaţi. Cum reuşiţi să atrageţi atâtea persoane şi companii în cauzele voastre sociale?
Se spune că într-o viață de om trebuie să plantezi un copac, să crești un copil și să construiești o casă. Misiunea Habitat for Humanity România – lupta pentru eradicarea locuirii precare – și activitatea noastră ne permit să avem, într-adevăr, un impact important în viața familiilor partenere.
Nu construim doar simple case, ci punem umărul la schimbarea vieții lor în bine. O locuință decentă poate rupe cercul sărăciei pentru că de acasă pornește totul: copiii sunt mai veseli și au rezultate mai bune la școală, părinții au o viață de familie mai liniștită, avansează mai repede în carieră și ajung să câștige mai bine, iar starea de sănătate a întregii familii se îmbunătățește dacă locuiesc într-un mediu decent și sănătos. Am remarcat aceste schimbări în viața familiilor care locuiesc în casele pe care Habitat for Humanity le-a construit de-a lungul celor 21 de ani de activitate în România.
De aceea, fiecare proiect vine cu o satisfacție imensă pentru toți cei implicați, fie că vorbim despre voluntari, sponsori, parteneri sau chiar de echipa Habitat for Humanity România. Suntem norocoși să avem alături de noi în calitate de sponsori companii importante din România – Kaufland, Dedeman, ENGIE, Saint Gobain, Wienerberger, Bosch, Holcim și mulți alții, care înțeleg nevoia de locuință din comunitățile în care activează și care doresc să se implice activ în soluționarea acestei probleme.
Pe lângă impactul pe termen lung al ajutorului oferit, fiecare zi pe șantier are o energie extraordinară. Voluntarii lucrează umăr la umăr cu persoanele care vor locui în locuințele pe care ei le construiesc. Leagă prietenii, descoperă noi abilități sau talente ascunse și pleacă la finalul zilei cu multe lucruri învățate. În cazul BIG BUILD, voluntarii Habitat for Humanity România învață cum se construiește o casă de la nivelul fundației, iar rezultatul muncii lor este evident la finalul zilei – ridică pereții, aplică vata minerală și gips, cartonul, montează acoperișul și aplică tencuiala decorativă de exterior.
8. Care sunt valorile Habitat for Humanity România?
Activitatea noastră are drept scop îndeplinirea misiunea organizației – lupta pentru eradicarea locuirii precare, o problemă care afectează peste jumătate din populația României. N-am putea avea impactul de care povesteam în răspunsul anterior fără o serie de valori și principii care ne ghidează activitatea:
- Promovăm dreptul la o locuință decentă drept unul dintre drepturile fundamentale ale omului, așa cum declară și Organizația Națiunilor Unite.
- Promovăm demnitatea umană în toate proiectele noastre, prin care ne dorim să rupem cercul sărăciei și să punem baza unui viitor mai bun pentru familiile cu care încheiem parteneriate. Din acest motiv, familiile beneficiare Habitat for Humanity nu primesc locuințele gratuit, ci le plătesc la o valoare subvenționată de noi și de sponsorii noștri, în rate lunare accesibile, fixe, fără dobândă și fără profit.
- Credem în puterea comunității și încercăm să construim mai mult decât simple locuințe. De aceea, familiile partenere lucrează la propriile case cu viitorii lor vecini și cu voluntari sau reprezentanți ai sponsorilor și se implică, de asemenea, și în alte proiecte Habitat for Humanity.
- Promovăm voluntariatul și puterea de a face bine, putere pe care o avem cu toții.
- Susținem diversitatea și incluziunea socială.
- Proiectele asociației sunt mai mult decât proiecte de construire și reabilitare, construim comunități și oferim speranță.
9. Vă rog să completaţi în continuare: Habitat for Humanity România reprezintă pentru comunitate … , iar pentru voluntari …
Habitat for Humanity România reprezintă pentru comunitate o parte din soluția la problema locuirii precare și surpriza că oameni din afară – voluntarii – vin să ajute dezinteresat familii pe care nu le cunosc, dar care au atât de mare nevoie de sprijin. Pentru voluntari – oportunitatea de a contribui la schimbarea unor vieți.
Foto: Habitat for Humanity România