Există deja o tradiţie ca festivalurile de muzică, marile evenimente culturale sau chiar sportive să apeleze la ajutorul voluntarilor. Voluntariatul de eveniment este din ce în ce mai căutat, fiind o situaţie de win-win, atât pentru echipa de organizare, cât şi pentru voluntari. Aceştia, din urmă, pot participa “din spatele scenei” la un eveniment de interes, obţinând şi alte beneficii precum eliberarea unei adeverinţe de voluntariat, training-uri sau bilete la spectacol pentru apropiaţi.
Iată patru testimoniale ale unor voluntari de eveniment.
Electric Castle Festival: cel mai mare festival de muzică din România se desfăşoară pe scena amenajată în castelul Banffy. Încă de la prima ediţie a lansat un program de voluntariat, despre care puteţi afla mai multe aici: http://www.electriccastle.ro/ro.
Vlăduţ Cojocariu s-a numărat printre norocoşii voluntari “electrizaţi” şi ne povesteşte ce a însemnat această experienţă pentru el:
În momentul în care am aflat de Electric Castle am început să îi întreb pe absolut toţi prietenii mei dacă ar vrea să meargă. Părea cu totul atractiv, prioritatea mea era să merg la festival, însă prietenii nu îmi împărtăşeau entuziasmul, fie îşi stabiliseră alte planuri, fie erau reticenţi în legătură cu ideea. Printre multele răspunsuri pe care le-am primit se afla şi biletul meu spre Electric: am aflat că pot merge ca voluntar.
Din amărăciunea în care mă aflam, vestea m-a făcut să mă simt ca în dimineaţă de Crăciun. Ulterior, am început să mă interesez care este procedura pentru a aplica şi tot ceea ce aveam nevoie să ştiu am aflat de pe pagina de Facebook şi de pe site-ul oficial.
Recrutarea se făcea în 2 etape: mai întâi trebuia completat un formular online unde erau întrebări asemănătoare celor puse la un interviu de angajare, cum ar fi “Care este motivul pe pentru care vrei să aplici!” şi cea de-a două etapă era interviul propriu-zis. Felul în care s-au recrutat voluntarii mi-a dat puţine emoţii că nu voi intra, mă gândeam că locurile sunt limitate, dar în cele din urmă am fost acceptat . Munca mea de voluntar era să administrez o parcare. La prima vedere poate că nu pare interesant, dar la sfârşit s-a dovedit a fi challenging. M-am distrat mai mult în turele în care munceam decât la unele concerte din cadrul festivalului.
Partea cea mai faină a fost valul de persoane pe care le-am cunoscut, care mi-au devenit prieteni în timp. A fost ca o aventură. Eram 8 voluntari din Iaşi, nu ne cunoşteam deloc între noi, iar la drumul spre casă ne doream să petrecem cât mai mult timp împreună. Toţi eram de acord cu un lucru: nu ne-am fi distrat la fel dacă nu mergeam ca voluntari. Din acest aspect, am reţinut ceva mai mult, munca de voluntar este provocatoare, solicitantă, satisfăcătoare, dar cuvântul care o descrie cel mai bine este distractivă.
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este cel mai mare festival de arte vizuale, reunind peste 70 de ţări şi în jur de 60.000 de spectatori zilnic, în 10 zile magice, pline de culoare şi creativitate. Fiecare an aduce o nouă tema, pe care este construit întreg programul evenimentului.
Pentru Bianca Drotleff, elevă în Sibiu, experienţa FITS a însemnat:
Să fiu voluntar în cadrul Festivalului de Teatru a fost o provocare, chiar dacă am mai fost implicată în multe festivaluri şi acţiuni de voluntariat, acesta s-a dovedit total diferit. Pot denumi festivalul ca fiind “atractiv” din punct de vedere al faptului că mi-a dat şansa să intru în contact cu oameni din toate colţurile lumii. Mediul multicultural al festivalului mi-a oferit şansa să cunosc oameni interesanţi, ale căror culturi nu aş fi încercat să le cunosc în mod obişnuit, prin arta oferită de fiecare în parte, dar şi în spatele scenei. Din punctul meu de vedere, cred că acesta este cel mai mare plus pe care voluntarii îl deprind din experienţa de eveniment. A fost foarte interesant să văd cum se lucrează cu atâţia voluntari, cu cât timp înainte a trebuit să ne pregatim şi cum în timpul festivalului, deşi era un aer tensionat şi multă agitaţie în jur, era plăcut să vezi reacţiile celor care se bucurau de spectacole. Iar în spatele scenei mereu era prezent entuziasmul şi dorinţa de a oferi, atât din partea artiştilor, cât şi din partea voluntarilor.Pot să spun ca în săptamâna care s-a desfăşurat propriu-zis festivalul, fiecare moment l-am trăit intens şi deşi a fost foarte solicitant, după terminarea lui se simţea un gol. Am învăţat că deşi în faţa scenei totul pare simplu şi uşor de realizat, în spatele ei se află adevarată provocare şi că din fiecare interacţiune poţi învăţa câte ceva nou.
Cros, Swimathon, întreceri sportive. Principiul activităţilor sportive pentru voluntari este destul de simplu: se organizează un traseu sau o locaţie cu un bazin destul de mare şi te poţi înscrie pe cont propriu sau împreună cu o echipă pentru o cauză. De aici încolo, depinde numai de tine să dai tot ce poţi.
Nu eşti obligat să atingi un anumit obiectiv, ci să alergi/pedalezi atât cât poţi, iar pentru implicarea ta, cei care susţin cauza te sponsorizează. Imaginează-ţi cum e să ajungi la linia de sosire, cu respiraţia aproape taiată, cu inima sărind din piept şi cu adrenalina la maxim, ştiind că nu te-ai oprit nici o secunda 8 km. E sănătos, distractiv şi eficient.
Andrei Ciobanu a fost şi înotator şi voluntar la Swimathon 2014 ( o dovadă clară că sportul te face mai energic) :
Swimathon a fost ceva unic în experienţa mea de voluntar, am participat şi ca voluntar în organizare şi ca înotator pentru o cauză (am înotat pentru YouthBank). A fost o super echipă de organizare, am avut traininguri de cunoaştere şi acces la piscină înainte de eveniment. Am înotat în ziua aia ca să pun steguleţe pe delimitatoare cât pentru o vară întreagă şi după mi-am susţinut şi cauza. La finalul zilei miroseam tot a clor 🙂 , dar a meritat!
Festivalul Internaţional de film Transilvania – TIFF
Dacă am vorbit despre muzică, teatru sau sport, acum e rândul cinematografiei să îşi deschidă porţile pentru voluntarii români şi nu numai. Cea de-a şaptea artă a fost prezentă 10 ani consecutiv pe ecranele celui mai mare festival de film din Europa de Est. Voluntarii pasionaţi de film pot cunoaşte specialişti în domeniu şi pot privi dincolo de cameră în lumea fascinantă a filmului.
Eu am fost deja voluntar la TIFF de 2 ori, în cadrul departamentului de promovare. E o experienţă foarte tare, am învăţat multe lucruri (în principal cum să lipesc afişe drept:) dar şi cum să interacţionez cu oameni necunoscuţi, lucru ce m-a ajutat mult la dezvoltarea personală. Am cunoscut multe persoane la TIFF cu care chiar am reuşit să mă conectez, acolo este uşor sa găseşti lucruri în comun cu ceilalţi voluntari, e o experienţă genială şi am avut şi ocazia să vad filme internaţionale cu adevărat excepţionale. E o experienţă pe cinste. – Laura Ştefan.
Voluntariatul de eveniment oferă nenumărate beneficii. Cei care doresc să contribuie la organizarea evenimentelor menţionate, pot urmări site-ul şi paginile oficiale. În această perioadă, au loc recrutări pentru Sibfest.