De câte ori ați auzit în jurul vostru spunându-se că voluntariatul fie nu folosește la nimic, fie că este o pierdere de timp? Noi contrazicem în totalitate aceste concepții și ne-am propus să demontăm câteva dintre prejudecățile clasice ale oamenilor referitoare la acest subiect. Iată care sunt doar 10 idei despre ceea ce (nu) este voluntariatul. Dacă încă mai stăteați pe gânduri, vă oferim 10 motive pentru a fi parte din frumosul univers al voluntarilor:
Ce este voluntariatul?
1. Sprijin în viața unui om sau a unei comunități
Voluntariatul este muncă neplătită în folosul comunității. Deși poate părea un enunț banal, activitățile de voluntariat sunt vitale pentru anumite categorii sociale și pentru combaterea anumitor anomalii din societate.
2. Stagiu de muncă recunoscut oficial
Data de 27 mai 2014 a devenit o zi de referință pentru voluntariatul românesc. Camera Deputaților a adoptat noul proiect legislativ privind activitatea de voluntariat din România. Astfel, voluntariatul va fi recunoscut drept experiență profesională de către angajatori.
3. Conexiune între oameni
Niciodată nu știi ce îți poate aduce o activitate de voluntariat. Portretul voluntarului model îl prezintă ca pe o persoană întotdeauna în priză și deschisă spre noi oportunități. Astfel, orice astfel de proiect te pune în contact cu oameni noi, plini de inițiative, idei bune și multă inspirație.
4. Deschizător de drumuri și suplinitor al autorităților publice
Voluntariatul compensează lipsa de implicare a autorităților în problemele cu care se confruntă societatea. De exemplu, avem cazul Fundației Sf. Irina cu centrul de îngrijiri pentru bolnavii în faza terminală. Statul român nu subvenționează deloc acest tip de servicii, astfel că proiectele fundației sunt singura șansă a bolnavilor.
5. Test pentru carieră și personalitate
Reprezintă un real ajutor pentru elevii care doresc să se înscrie la liceu sau pentru proaspăt absolvenții în căutarea facultății sau a job-ului potrivit. Cu cât sunt mai diferite activitățile în care te implici, cu atât sunt mai mari șansele să îți dezvolți noi aptitudini și competențe profesionale.
Ce NU este voluntariatul?
1. O activitate recompensată financiar
Voluntariatul implică emoție și spirit de sacrificiu. Așa cum o imagine face cât o mie de cuvinte, un zâmbet sau un sincer „Mulțumesc” poate face cât o mie de lei.
2. Stagnare profesională
Diversitatea activităților pe care le înglobează voluntariatul este extraordinară. Cu cât îți lărgești sfera de activități, cu atât înveți mai multe lucruri. Astfel, îți poți consolida experienţa în aria ta de interes și poți deveni un profesionist în domeniul tău. Dobândeşti noi abilităţi utile la serviciu, pe care nu întotdeauna le poți însuși într-un cadru formal sau tensionat: comunicare, muncă în echipă, empatie, planificarea proiectelor şi organizare.
3. Singurătate
Voluntarii sunt deschiși și prietenoși. Fie că luptă pentru o cauză comună, se ajută reciproc în probleme personale sau fac schimb de experiență la o ceașcă de ceai, într-un grup de voluntari nu te vei simți niciodată singur.
4. Solicitare în plus în afara serviciului plătit și efort fizic epuizant
Există multe căi de a face voluntariat și, contrar prejudecăților, nu toate solicită timpul, prezența și munca fizică. Proiectele de voluntariat pot fi, de asemenea, o alternativă sănătoasă și plăcută de petrecere a timpului liber.
5. Timp pierdut
O activitate care schimbă în bine vieți și comunități, care sparge bariere și prejudecăți nu poate fi considerată nicicând o pierdere de timp.
Ce vă inspiră să faceți voluntariat și care sunt prejudecățile pe care le-ați întâlnit cel mai des?