Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Vera Iurcu On February - 8 - 2014

În luna decembrie a anului trecut, a avut loc Gala Națională a Voluntarilor care și-a desemnat câștigătorii la mai multe categorii. Lista câștigătorilor o puteți vedea pe pagina oficială a evenimentului. Schimbarea vine treptat și începând de la ceva mai mic. Așadar, ne-am gândit să vă prezentăm câteva Gale ale Voluntariatului  desfășurate în diverse orașe din România, în 2013. Intenția noastră este de a vă demonstra că, deși doar câțiva voluntari și proiecte sunt premiate la nivel național, există mulți alți oameni care merită tot respectul și aprecierea noastră pentru munca lor depusă în voluntariat.

Gala voluntariatului, Brăila 2013
gala-voluntariat-ed-i
Gala voluntariatului brăilean din 2013 a fost organizată în premieră și a găzduit reprezentanți ai organizațiilor, instituțiilor, dar și voluntari care și-au depus candidaturile pentru titlul de voluntarii anului. Surpriza serii a fost intonarea ”Imnului voluntarului brăilean”, care se dorește a deveni un simbol al acestuia.

Voluntarii au avut ocazia să concureze pentru unul dintre premiile din cadrul celor două secțiuni deschise în concurs: I – “Portret de voluntar brăilean” – dedicat celor mai activi voluntari ai anului – și “ONG/ Instituții/Companii/Grupuri de inițiativă” – pentru cele mai reușite proiecte implementate cu succes. Dacă la secțiunea individuală și a organizațiilor de profil s-au remarcat numeroși voluntari, în rândul instituțiilor au fost acordate două premii: „Susținerea valorilor spirituale românești” – Parohia Viziru de Jos, județul Brăila, și premiul „Liant pentru ONG-uri”  – Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila.
Toate categoriile din concurs, cât și lista completă a câștigătorilor, pot fi găsite aici.

Gala Voluntarilor, Alba Iulia 2013
Untitledrgd
Ziua Internaţională a Voluntarilor a fost celebrată la Alba Iulia printr-o gală a voluntarilor, în cadrul căreia au fost desemnați cei mai buni iniţiatori. Aceștia au fost aleși atât de comunitate, prin vot pe reţeaua de socializare, cât şi de un juriu format din nouă membri. Scopul Galei a fost de a încuraja implicarea într-o mai mare măsură în activităţi de voluntariat, de a susţine şi promova eforturile depuse de organizaţiile, instituţiile şi autorităţile locale pentru a crea, la nivelul societăţii civile, condiţii favorabile voluntariatului în judeţul Alba.

În cadrul evenimentului, au fost premiați cei mai activi voluntari din diverse domenii, precum educaţie, sănătate, artă, cultură, drepturile omului. Un premiu special a fost acordat de jurnalistul Nicu Popescu. Astfel, Premiul Presei pentru cel mai bun voluntar i-a revenit Ninelei Vătui, din cadrul Centrului Județean de Voluntariat Alba, care a mai fost premiată ca cel mai bun voluntar în domeniul educației. Ceilalți câștigători îi găsiți aici.

Baia Mare și-a desemnat voluntarul reprezentant
Madalina-Tamas-voluntar
În cadrul Galei Naționale a Voluntariatului, Baia Mare a fost reprezentată de tânăra Mădălina Tamas. Aceasta a fost propusă pentru categoria voluntarul junior al anului. Deși nu a atins încă vârsta majoratului, Mădălina a reușit să realizeze numeroase activități de voluntariat. Este membru și voluntar în același timp în cadrul Asociației Team For Youth. Ea s-a implicat în diverse acțiuni, printre care unele dedicate copiilor din medii sociale defavorizate sau proiecte de ecologizare. Toate acestea au fost desfășurate alături de alți voluntari băimăreni, cât și cu străini. Cei care o cunosc, spun despre ea că „este o fată de excepție, modelul de voluntar: implicată, determinată, sociabilă, prietenoasă, o colegă desăvârșită și un ajutor de nădejde”.
Mai multe informații despre activitatea de voluntar a Mădălinei puteți citi aici.

O clujeancă, finalistă în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor
timthumb
Rodica Bogdan este o voluntară din Cluj, care a reușit să ajungă în lista finală a celor mai buni voluntari din România. Meritul acestui rezultat se datorează faptului că, timp de 15 ani, s-a implicat în activități de voluntariat pentru comunitatea persoanelor cu deficiențe de auz. Deși este o persoană cu deficiență de auz la rândul ei, a reușit să coordoneze activități de interpretariat pentru persoane cu aceeași problemă în cadrul unor conferințe, seminarii, spectacole, dar și la spitale, notariate, tribunale, primărie sau facultăți.
Printre activitățile de succes în care s-a implicat se numără organizarea de evenimente culturale pentru persoanele cu deficiențe de auz, publicarea unui dicționar de limbaj gestual – primul din istoria comunității persoanelor surde. De asemenea, ea asigură interpretarea în Limbaj Mimico – Gestual a unor jurnale de știri din Cluj. Un interviu cu Rodica Bogdan, în care vorbește despre activitatea sa de voluntariat, a fost publica aici.

Maria Ștefania Crișan, Supervoluntarul Anului 2013 în Sibiu
DSC_0275-300x256
Ultima, dar nu cea din urmă, este Gala pentru Supervoluntari Sibiu, care a ajuns la cea de-a VIII-a ediție. Gala a cuprins 15 categorii diferite, premianții fiind aleși de către un juriu format din reprezentați ai organizatorilor și instituțiilor publice active în domeniul voluntariatului.
Titlul de Voluntarul anului i-a revenit Mariei Ștefania Crișan, de la TIFF/ Artmania Events. Speedy, așa cum o mai numesc prietenii, a fost a fost propusă la această categorie tocmai pentru că este plină de energie și mereu implicată în diverse activități de voluntariat. Aceștia spun despre ea că întrunește toate calitățile pentru a fi desemnată voluntarul anului. „O caracterizează modestia, seriozitatea și conștiinciozitatea; este creativă, respectuoasă, meticuloasă, determinată, harnică, onestă, responsabilă și tolerantă”.
Mai multe detalii despre acest eveniment găsiți aici.


Acestea sunt doar câteva dintre exemplele pe care vi le propunem noi. Au fost organizate evenimente similare, dar nu au fost menționate aici? Atunci, așteptăm cu mare interes să ne povestești și să ne faci cunoștință cu voluntarii anului din orașul tău!

Articole asemanatoare:

Un comentariu

  1. claudia says:

    Buna Vera. Gala pentru Supervoluntari exista si in Brasov, anul trecut a fost editia a V-a 🙂 Multumim pentru articol. (Claudia)

Posteaza un comentariu