Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Mara Dorofte On January - 22 - 2014

brave artMajoritatea voluntarilor activi la momentul acesta sunt elevi sau studenţi, ei reprezentând segmentul de public care se  implică constant și care pun în mișcare organizațiile de pretutindeni. Una dintre acestea este Brave Art, organizaţie ce promovează ideea de “tineri pentru tineri”, fiind prima inițiativă de antreprenoriat social condusă exclusiv de tineri sub 20 de ani. 

Care este scopul proiectului?

Ca orișice altă inițiativă de voluntariat, Brave Art este în primul rând despre oameni, despre cum aceștia pot găsi metode inovative de într-ajutorare și despre cum fiecare dintre noi putem face o schimbare în comunitate atâta timp cât suntem un grup, o echipă, cu un țel comun. Proiectul se axează pe trei arii principale: artă, ecologie și sociologie, încurajând cetățenii din Iași să aibă un comportament respectuos fața de mediul înconjurător. De asemenea, dorește să demonstreze întregii comunități potențialul uriaș al tinerilor, promovând artiștii locali prin acțiunile desfășurate.

Cum se manifestă inițiativa?

993790_536249793103918_1395326021_nModalitatea folosită pentru strângerea de fonduri este extrem de ingenioasă, răspunzând uneia dintre nevoile de care ne izbim mulți dintre noi zilnic , și anume scrisul, notarea şi însemnarea. Proiectul vine cu o soluție simplă și ecologică: carnețele din hârtie reciclată, pictate direct de către artiști, cu modele unice, ce urmează a fi procurate din centre comerciale, târguri sau din mediul online. De asemenea, Brave Art organizează strângeri masive de maculatură care va fi reciclată, workshop-uri de ecologie si artă, precum şi multe alte evenimente.

Iar rezultatele sunt vizibile, cu peste 8,5 tone de hârtie strânse, 1100 de carnețele vândute, 15.000 de ore de voluntariat și peste 1000 de beneficiari direcți. Din palmares, Brave Art se poate mândri cu Premiul pentru Cel mai bun proiect in domeniul tineretului la Gala Voluntarilor 2013.

Care este povestea Brave Art?

În primul rând, Brave Art este unul dintre proiectele care se desfăşoară în mod continuu la fel ca şi povestea lui. Eu fac parte din această aventură de puțin timp, dar ca voluntar vă pot spune că este o experiență care capătă cu fiecare întâlnire o nouă întorsătură, fie ea bună sau rea. Dar natura întorsăturii este irelevantă, pentru că echipa este formată din oameni curajoși, determinați și plini de acea energie care îți face ziua mai bună indiferent de situație.

Mic interviu !

1Pentru a vă putea face o imagine de ansamblu despre cum a început acesta inițiativă, am contactat-o pe una dintre fondatoarele proiectului – Ana-Maria Bălteanu. O persoană cu un background puternic, o persoană optimistă, care oferă credit tuturor tinerilor, o persoană care după un scurt interviu are plăcerea să stea cu tine de vorbă despre orice şi oricine. O persoană care aș putea spune că întruchipează profilul voluntarului devotat, dar mai ales al omului în adevăratul sens al cuvântului.

Astfel, relatând spusele Anei, proiectul a fost inițiat spontan (spre surprinderea mea) în urma unui summit numit Global Change Makers, la care doi dintre prietenii ei au participat, având posibilitatea la sfârşit să depună un proiect pe tema antreprenoriatului social, spre a primi finanțare. Numele a venit de abia după primirea finanțării. Ca și experiență care a contribuit la o bună organizare, Ana mărturisește că participarea in cadrul YouthBank a fost cea mai edificatoare, de aceea toate fondurile strânse în primul an al Brave Art au fost direcționate către acest proiect. De asemenea, aceasta a marcat faptul că mai presus de ideea de vânzare de carnețele sau strângere de fonduri, inițiativa a reușit să mobilizeze oamenii să doneze, depășind target-ul inițial stabilit.

“Mi-aș dori să știe că toți cei care fac parte din echipa de proiect sunt niște oameni geniali si care se dedică trup si suflet unei comunități și încearcă să ducă lucrurile mai departe în general și să îmbunătățească societatea, că pe ei se poate baza viitorul nostru. Chiar dacă pare un proiect făcut de puștani, a luat două premii la Gala Voluntarilor. Vreau ca lumea să creadă în tineri în general și în potențialul acestora de a fi lideri. Vreau să creadă în ideea noastră, dar și în faptul că pot duce o idee proprie până la capăt. Despre asta este Brave Art!” –  Ana-Maria Bălteanu

anaÎntrebată ce ar transmite voluntarilor din România, Ana a subliniat că în primul rând s-ar adresa celor care nu fac voluntariat. Le-ar transmite că voluntariatul îi ajută pe ei în primul rând, că se dezvoltă pe extrem de multe planuri de care nici nu își dau seama. Celor care fac deja voluntariat, le-ar transmite să se implice cu şi mai mult entuziasm decât până acum și să-și expună ideile, să creadă că ele că sunt realizabile.

Brave Art este dovada vie a unei mișcări realizate exclusiv de tineri, care vor să fie luați în serios și să se afirme. Nu mulți sunt destul de “brave” să se implice, dar echipa formată este puternică, unită și pregatită de orice. Și tu poți face o schimbare, trebuie doar sa crezi!

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu