Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Blogunteer On December - 4 - 2013

În fiecare an, pe 5 decembrie, voluntari şi organizaţii nonguvernamentale din toată lumea sărbătoresc Ziua Internaţională a Voluntariatului (IVD). La iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite, IVD se sărbătoreşte încă din anul 1985 şi reprezintă o ocazie pentru toţi cei care fac parte din lumea voluntariatului să-şi promoveze activitatea şi eforturile depuse pentru dezvoltarea societăţii în care trăiesc.

Ediţia din 2013 se doreşte a fi, în special, un tribut adus acelor tineri voluntari care sunt agenţi ai schimbării în comunităţile lor, care promovează pacea la nivel global şi dezvoltarea umană durabilă.

Pe 5 decembrie, voluntarii îşi fac cunoscute poveştile prin diverse acţiuni. De la gale de premiere, activităţi stradale, flashmob-uri, jocuri interactive, parade sau sesiuni de responsabilizare cu privire la diferite teme de interes.

Cei mai activi şi mai dedicaţi dintre ei sunt premiaţi, iar povestea lor ajunge exemplu de urmat şi sursă de inspiraţie pentru alţi tineri. O iniţiativă utilă în acest sens, derulată în contextul IVD 2013, este colecţia de poveşti găzduită pe site-ul www.myvolunteerhero.sg. Poveştile împărtăşite sunt despre voluntari care au oferit bucurie, speranţă şi dragoste celor din jur.

Voluntarii sunt acei oameni responsabili, perseverenţi şi ambiţioşi care nu doar cred în schimbare, dar construiesc, pas cu pas, un viitor mai bun pentru cei din jur şi mai ales pentru cei aflaţi în dificultate. Îi regăsim în diferite ipostaze, întotdeauna acolo unde este mare nevoie de ei. Zâmbesc, muncesc, se luptă, dedică timp şi efort şi cel mai important, nu aşteaptă nimic în schimb.

De ziua lor, le putem oferi un mic gest de mulţumire care va fi cu siguranţă binevenit. Gândiţi-vă la unul dintre prietenii sau cunoscuţii voştri voluntari pe care îi apreciaţi pentru ceea ce fac. Le puteţi transmite o felicitare online, cu un mesaj personalizat care să fie livrată pe 5 decembrie, le puteţi transmite un email de mulţumire sau le puteţi populariza povestea pe reţelele sociale online, astfel încât activitatea lor să fie cunoscută de cât mai mulţi oameni. Vor fi suprinşi să vadă că cineva s-a gândit la ei şi că munca lor este apreciată. Pentru ceilalţi, prietenul vostru este doar un fost coleg de şcoală sau de muncă. Promovându-i povestea îl puteţi transforma într-un exemplu demn de urmat.

Pentru cititorii noştri din Bucureşti ne propunem să realizăm o activitate creativă. Îi invităm să ne dea o „mână de culoare” şi să picteze împreună cu noi povestea voluntariatului din România. Vom „aşterne”, pe un zid improvizat, imagini reprezentative din viaţa de zi cu zi a unui voluntar.

Evenimentul va avea loc joi, 5 decembrie, începând cu ora 15:00 la fântâna din Piaţa Universităţii, un spaţiu deja consacrat implicării cetăţenilor şi participării publice.
Blogunteer afis

Blogunteer urează tuturor o zi a voluntariatului fericită!

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu