Se ia un provincial sceptic, iubitor de film, căruia încă i se face pielea de găină când aude This is my song, genericul bătrânei emisiuni Telecinemateca. Se pun la bataie 10 zile de rasfăţ regesc, cu film independent, proaspăt, original, nominalizat la premiile de care fuge box-office-ul românesc: Academia Europeană de Film, National Board of Review, Societatea Naţionala a Criticilor de Film sau Cannes!
Daca mai pui şi alţi cinefili care să umple sala cu acelaşi entuziasm ingenuu al omului însetat de artă, provincialul de mai sus va descoperi că numai pasiunile te pot apropia de oameni, te pot face să percepi arta prin prisma celor din jurul tău, iar filmul este poate arta cea mai puţin egoistă.
Cea de-a XVI-a editie a Festivalului de Film European, organizat de Institutul Cultural Român, a debutat pe 3 mai la Cinema Pro din Bucureşti, cu filmul Le Havre (coproducţie Finlanda/ Franţa/ Germania 2011), continuând în paralel proiecţiile la Cinema Studio şi Cinemateca pokies online Eforie.
Publicul a avut posibilitatea sa voteze filmele vizionate pentru competiţia “Premiul publicului”, înscriindu-se într-un concurs, prin tragere la sorţi. Premiile au fost acordate celor 5 norocoşi la gala de închidere de pe 13 mai, la Cinema Studio, marele premiu constând într-un laptop oferit de sponsorul evenimentului. Filmul votat de public in ambele cinematografe a fost “””După revoluţie””, în regia lui Laurenţiu Calciu, un documentar uluitor despre alegerile din anii “90, concentrat pe disputa cetăţenilor pro şi anti-comunism. Regizorul a marturisit că pentru el a fost un exerciţiu cinematografic, fiind primul său film , care s-a materializat abia după 20 de ani.
Din regalul de filme care i-a ţinut pe spectatori în faţa ecranelor, au facut parte şi trei producţii româneşti: “”După revoluţie””(2010), “Turn off the lights” (2011), în premieră naţională, şi “Păcătoasa Teodora“(2011), coproducţie România-Franţa.
Pe lângă cele 50 de lungmetraje din 26 de ţări, publicul a putut urmări o mult aşteptată retrospectivă Filmul de Piatră– scurtmetraje premiate şi o colecţie de animaţie balcanică oferită de Arhiva Naţională de Filme.
Sălile cinematecilor liniştite, organizarea impecabilă şi calitatea filmelor sunt doar câteva motive pentru care, de 16 ani, Festivalul European de Film se bucură de un număr tot mai mare de spectatori.
După Bucureşti şi Brasov, festivalul se mută până pe 27 mai la Timişoara, Târgu-Mureş şi Iaşi. Detalii despre program, concursuri şi trailere filme găsiţi accesând www.festivalulfilmuluieuropean.ro şi www.icr.ro.
Clipul de promovare al evenimentului, realizat de ambasadorul onorific al ediţiei 2012, regizorul Catalin Mitulescu îl puteţi viziona aici: http://www.youtube.com/watch?v=OdbUWwv0jaw.