Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Cristina Chelaru On April - 17 - 2012

„Cum să fii bun” este titlul unui roman al englezului Nick Hornby, pe care-l recomand ca lectură de vacanţă, şi pe care m-am gândit să-l împrumut ca nume pentru un mini-ghid al Sărbătorilor de Paşte pentru toţi cei care îşi deschid  inimile cu altruism, ştiind că „dăruind vei dobândi”.

Voluntariatul este o formă de generozitate pe care o avem la îndemână tot timpul, nu numai pe perioada Sărbătorilor. Nu sunt puţine ONG-urile care te invită (şi) în această perioadă să le împărtăşeşti idealurile şi să li te alături în varii activităţi în beneficiul comunităţii.

Dar, pentru cei care încă nu se simt pregătiţi pentru acest gen de implicare, sau pentru cei care sunt deja voluntari şi vor să facă ceva mai mult pentru cei din jur, iată câteva idei, dintre care unele nu costă (aproape)nimic:

  •  Curentul „Dă mai departe” , o formulă „made in USA” de lanţ uman, care se bazează pe actul pur de generozitate – dezinteresat şi anonim – are din ce în ce mai mulţi adepţi şi în România. Poţi fi şi tu promotorul acestei idei frumoase, lăsând în locuri publice un dar cât de mic, însoţit de un mesaj pozitiv. Poate că gestul va mai inspira pe cineva la rândul său, sau va aduce o mică bucurie în sufletul cuiva.
  • Poţi participa la campania umanitară «În Realitate ești mai bun» care îşi doreşte îmbunătățirea condițiilor de viață ale copiilor din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Campania are loc în perioada 9 aprilie – 30 mai 2012, a fost inițiată de Asociația Salvați Dunărea și Delta și este susţinută de Fundația pentru SMURD, împreună cu Realitatea TV.

Donațiile pentru copiii Deltei se pot face prin trimiterea unui sms în valoare de 2 euro la numărul 874 (serviciu gratuit în reţelele Orange, Vodafone şi Cosmote), în perioada 11-19 aprilie.

De asemenea, se pot dona 5 euro prin apelarea numărului de telefon  0900-900-880 9(reţeaua Romtelecom) sau 10 euro la numărul de telefon 0900-900-888 (reţeaua Romtelecom). Numerele Romtelecom, la care nu se percepe TVA, sunt disponibile între 11 aprilie – 11 iulie 2012.

  • Poţi să votezi, în vederea finanţării prin intermediul campaniei Ţara lui Andrei – Petrom, proiectul “Lumea are sens şi pentru mine – Materiale în Terapia ABA pentru copii cu autism“, destinat distribuirii gratuite a unui kit de materiale educaţionale necesare în terapia ABA.

Dacă proiectul reuşeşte să adune, până la finele lunii aprilie, suficiente voturi, un kit de materiale cu aproximativ 1.200 ilustraţii organizate pe 15 programe de lucru, va ajunge gratuit la 35 de cazuri de de copii diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist aflaţi în terapie în cadrul centrului Asociaţiei ATCA.

  • Mai vrei un pont? casino online Fii eco şi plantează un copac, sau, cel puţin, susţine până pe 2 iunie campania Pădurea Copiilor, a Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă – Viitor Plus. Cu 2 Euro printr-un simplu SMS la 887 în rețelele Vodafone, Orange, Cosmote (numere oferite gratuit), poţi contribui la plantarea primilor 50.000 de puieți în locația Pădurea Copiilor.

Special la Pădurea Copiilor este că asociaţia şi-a propus să planteze câte un puiet pentru fiecare nou-născut din România, ca soluție la problemele de mediu cauzate de despăduriri, cu care se confruntă în prezent România.

  • Pe lângă plantarea de copaci, Viitor Plus te invită să fii şi eco, şi fashion-trendy, şi generos, şi să susții activ persoanele aflate în dificultate prin achiziţionarea unei sacoşe de pânză.

Prin proiectul lor intitulat Sacoşa de Pânză, începând cu ianuarie 2012, asociaţia a obținut autorizația ca atelierul lor social Atelierul de pânză să funcţioneze ca unitate protejată.

Sacoșele sunt cusute de trei doamne cu handicap care lucrează de la domiciliu. Comenzile prin unitate protejată înseamnă lucru constant pentru ele, posibilitatea de a-și întreține familia și de a depăși limitările impuse de handicapul lor.

Pentru sume modice cuprinse între 8 ron şi 16 ron, poţi avea pentru tine sau pentru prieteni – le oferi un cadou inspirat -, o sacoşă imprimată, din ţesături ecologice. Mai mult, la atelier se găsesc şi sacoşe simple, pe care le poţi picta chiar tu şi ai astfel un produs hand-made unicat, util şi eco-friendly!

  • Până la sfârşitul lunii aprilie, SOS Satele Copiilor România derulează campania naţională de strângere de fonduri „Recrutăm iepuraşi de Paşti!”.

Prin această nouă campanie, organizaţia îşi propune să „recruteze iepuraşi” din rândul  companiilor şi persoanelor fizice pentru a le oferi micuţilor din cele trei sate SOS şi celor din comunităţile de tineri bucuria tradiției străvechi de Paști, cu masă bogată și cadouri. În jurul mesei de Paști se reunesc an de an actualii beneficiari ai Satelor SOS, copiii care au crescut în Satele SOS  și mamele SOS care, zi de zi, au grijă de acești copii.

În cadrul campaniei, oricine poate intra în rolul Iepuraşului donând o sumă de bani care va contribui la îndeplinirea visului pe care orice copil abandonat îl are: acela de a creşte într-o familie adevărată. Cu sprijinul iepuraşilor donatori, aceşti copii vor putea să descopere magia sfintelor sărbători și bucuria momentelor trăite în familie.

Pentru detalii despre campanie şi despre aceste donaţii, se poate accesa site-ul http://www.sos-satelecopiilor.ro/ .

  • Participă la campania Inima Copiilor – cu ajutorul tău, prin donarea a 2 euro prin sms la 858, şi al Fundatiei Vodafone Romania, care va dubla suma astfel donată, Secţia de Terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul „Marie Curie” Bucureşti va avea „ceva ce nu există încă în estul Europei”.

Adică o secţie modernă, concepută după cele mai noi recomandări în domeniu, cu o capaci­tate aproape dublă (18-20 paturi) faţă de cea a actualei secţii. Astfel, vei da o şan­să la viaţă celor aproximativ 200 de nou-născuţi care, în fiecare an, nu pot fi internaţi aici din cauza lipsei acute de spaţiu.

 

Poate că cel puţin una dintre ideile sugerate aici vă va inspira să fiţi buni (şi) de aceste Sărbători, pe care vi le doresc luminoase şi frumoase, pe măsura sufletului vostru!

 

Link-uri utile:

http://www.younginitiative.org/

http://www.inimacopiilor.ro/nou-nascuti-Marie-Curie/index.php

http://www.salvaticopiii.ro/?id2=0007#Donează.html

http://www.salvatidelta.ro/

http://www.taraluiandrei.ro/orasul-tau/proiecte/lumea-din-jur-are-sens-si-pentru-mine-materiale-in-terapia-aba-pentru-copii-cu-autism_1087.html

http://atelieruldepanza.ro/

http://www.sacosadepanza.ro/

http://www.sos-satelecopiilor.ro

 

 

 

 

 

 

 

Articole asemanatoare:

Categorii: Diverse

Posteaza un comentariu