Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Eliza Vaş On June - 29 - 2011

AIESEC reprezintă o organizaţie non-guvernamentală, fără apartenenţă politică, independentă, ce este condusă în exclusivitate de către studenţi. Această asociaţie este prezentă în 110 state din lume, iar în România există 15 comitete locale în următoarele oraşe: Arad, Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi , Piteşti, Ploieşti, Oradea, Sibiu, Suceava, Timişoara şi Târgu Mureş.

Înainte ca să încep cu datele de identificare ale organizaţiei în cauză, am să vă prezint câteva aspecte, pe care poate că nu le-aţi auzit până în prezent.

De exemplu, ştiaţi că:

  • În anul 1963, delegaţia AIESEC se întâlneşte cu preşedintele J.F. Kennedy la primul congres internaţional al organizaţiei, ţinut în afara Europei?
  • 7029 de internship-uri au fost înregistrate în anul 1989 de către studenţii care au ales programul Exchange al AIESEC?
  • Printre alumni faimoşi, se numără şi Helmuth Kohl-fost cancelar german, Maarti Ahtisaari-fost preşedinte al Finlandei ori solistul Bono de la U2?

Buletinul acestei organizaţii arată în felul următor:

Viziune: „Peace and fulfillment of humankind’s potential”;

Misiune: „The international platform for young people to discover and develop their leadership potential.”

Valori: Striving for excellence, Activating leadership, Living diversity, Demonstrating integrity, Acting sustainably, Enjoying participation

Am optat pentru varianta în engleză a acestor caracteristici, deoarece nu sună la fel de bine traducerea în română şi am senzaţia că se pierde puţin din esenţă prin găsirea corespondentului, dar în cele ce urmează am să continuu pe limba conaţionalilor.

Orice poveste de succes începe cu”A fost odată ca niciodată…”, iar AIESEC îşi are originile în anul 1948, când o mână de studenţi din 7 ţări europene, decid că e momentul potrivit pentru a aduce o schimbare în lumea postbelică. 10 ani mai târziu, organizaţia se extinde pe plan global, ajungând ca în anul curent să însumeze aproximativ 62 000 de studenţi voluntari.

Aventura AIESEC Oradea începe în anul 1996, când în România erau deja câteva comitete ca şi cel din Bucureşti ori Timişoara. Conducerea în organizaţie se schimbă anual, în acest fel existând posibilitatea de a accede la o poziţie de vice-preşedinte sau chiar preşedinte. Echipa de conducere din acest an, îi are în prim-plan pe : Constantin Şarpe-preşedinte, Ionuţ Dejeu, Timea Abraham, Daciana Deac, Simona Bandula, Ada Domokos, Dan Zima şi Alexandra Albu.

Specificul acestei asociaţii studenţeşti constă trei piloni : oportunităţi de leadership, un mediu global de învăţare şi stagii internaţionale. Practic, acestea sunt etapele prin care trece orice membru pentru a avea o experienţă completă, finalitatea fiind transformarea acestuia din urmă într-un agent al schimbării în societate.

În ceea ce priveşte proiectele derulate de către AIESEC Oradea în ultimul an, acestea sunt:

a)Grow-proiect de educaţie non-formală pentru liceeni, ce are ca şi scop dezvoltarea personală a elevilor de liceu din Oradea, astfel încât fiecare să fie capabil să-şi realizeze un plan al carierei. Acest proiect este realizat împreună cu Şcoala de Valori, iar fiecare ediţie găzduieşte un anumit număr de studenţi străini veniţi din diferite colţuri ale lumii, care se ocupă de training-urile pentru participanţi. Proiectul are loc pe parcursul ciclului liceal, derulându-se în 4 ediţii anual, pentru fiecare clasă.

b)Money Sense-este de asemenea un proiect bazat pe educaţia non-formală, de această dată din spectrul financiar, prin care elevii de liceu sunt ajutaţi să-şi administreze mai bine personale şi să aibă acces la subiecte precum: realizarea unui buget, produse şi servicii bancare, caracteristicile unui credit sau încheierea unui contract financiar. Proiectul este realizat în parteneriat cu Royal Bank of Scotland, iar pentru ultima ediţie s-au înscris 270 de elevi din Oradea;

c)AIESEC Academy-acest proiect a fost creat pentru a răspunde nevoii de practică a studenţilor şi s-a concretizat prin training-uri ţinute de companii din următoarele domenii: resurse umane, vânzări şi IT. Au fost prezenţi 70 de studenţi de la mai multe specializări, iar succesul s-a măsurat şi prin cei 15 parteneri care s-au alăturat proiectului.

d)International Train the Trainers- s-a adresat tuturor membrilor AIESEC care au dorit să-şi îmbogăţească bagajul de cunoştinţe din domeniul training-urilor. Au participat 50 de delegaţi, printre care şi reprezentanţi din ţări precum: Egipt, Turcia, Polonia, China, Serbia sau Puerto Rico.

În continuare, am să vă las în compania unor oameni care au trecut prin organizaţie sau se află în momentul de faţă într-o poziţie de conducere. Prima intervievată este Timea Abraham, actualmente vice-preşedinte pe departamentul financiar.

1. Ce poziţie ai în prezent şi ce anume te face să continui cu munca de voluntar?

În prezent, sunt vice-preşedinte Financiar în AIESEC Oradea şi membru al echipei „Finance National Support Team” în AIESEC Romania. Sunt pasionată de ceea ce fac aici  şi sunt conştientă că munca de voluntar este o posibilitate foarte bună pentu a-mi dezvolta competenţele. Pe lângă aceste situaţii, este un cadru în care mă simt bine, este o placere să ofer suport şi îmi place să lucrez cu cei din echipa mea, cu care am devenit prieteni.

2. Care e mesajul central al acestei organizaţii şi ce faci ca să-l pui în practică?

Mesajul principal al organizaţiei este de a oferi experienţe complete şi calitative pentru tineri astfel încât să devină agenţi pozitivi care produc o schimbare. Eu am mare incredere în activităţile noastre, în proiectele pentru elevi şi studenţi, în programul nostru de internship-uri internaţionale. Aceste programe sunt necesare pentru mediu deoarece noi creăm cadre informale de învăţare, încurajăm antreprenotiatul şi promovăm multiculturalismul.

3. Care e cea mai frumoasă amintire pe care o ai din AIESEC?

Au fost multe momente frumoase de când sunt în AIESEC. Aş menţiona două conferinţe: „International Train the Trainers 2010”  ,unde  am facut parte din echipa de organizare şi „National Congress 2011”, unde am fost delegat. Prima a avut mare impact asupra mea deoarece au fost delegati din mai mult de 10 ţări şi am simtit că suntem o reţea internaţională. La cea de-a doua, am simţit cât de importantă este asociaţia AIESEC şi cât de multe oportunităţi ne oferă. Simt că sunt la locul potrivit şi am fost foarte entusiasmată după aceste conferinţe.

În cele ce urmează, cuvintele îi aparţin Cameliei Trusmei, fost vice-preşedinte pe departamentul de Exchange în relaţia cu studenţii.

Pentru tânăra de 20 de ani, perioada petrecută pentru aproximativ 2 ani în AIESEC se traduce prin cuvinte cheie precum: pasiune, creştere, responsabilitate, valori şi principii. Camelia consideră că voluntariatul în AIESEC te ajută să vezi lumea dintr-o altă perspectivă, îţi arată că, în momentul în care îţi doresti cu adevărat ceva şi mai adaugi puţină încredere şi perseverenţă, totul este posibil. Când e vorba despre cele mai mari reuşite ale intervievatei, acestea se leagă de oamenii pe care i-a lăsat în urma ei, experienţele internaţionale, 11 la număr, pe care prin intermediul organizaţiei a reuşit să ofere în decursul unui an.Mai mult de atât, se consideră mândră de faptul că a reuşit  prin munca depusa de ea, să aducă o schimbare în viaţa unei persoane printr-un internship internaţional. Este sigură în ceea ce priveşte faptul că voluntariatul în AIESEC a fost una dintre cele mai bune alegeri pe care le-a făcut până în prezent.

Nu doar membrii organizaţiei, văd cu ochi buni activitatea desfăşurată, ci şi entităţile cu care intră în contact.

Spre exemplu, consultantul financiar, Dacian Palladi, aprecia în cadrul unui conferinţe locale”Sunt atât de frumoşi, încât dacă eşti cât de cât normal, nu poţi să nu fii aproape de ei.”. Iar rectorul Universităţii din Oradea, d-l Cornel Antal conchide”AIESEC este cea mai dinamică şi activă asociaţie din mediul orădean.”

 

 

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu