Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Blogunteer On January - 16 - 2011

1. De la ce a pornit proiectul EU divers?

Ideea Asociatiei Centrul European pentru Diversitate s-a nascut in cadrul unui program national organizat de Liga Pro Europa, program intitulat Academia Interculturala. Ni s-a dat taskul de a crea un proiect pe care sa-l implementam in localitatile noastre. Pentru mine a fost o oportunitate sa dezvolt ideea, fiind la inceput de drum in materie de structuri nonguvernamentale si organizatii asa ca mi-am permis sa pun bazele Asociatiei pe hartie si sa astept critica celorlalti. Se pare ca ideea a fost apreciata si laudata ceea ce m-a impulsionat sa dezvolt structura si sa ma apuc de treaba.

Odata ajuns la Tulcea am mobilizat o echipa cu care am pus bazele EU divers. Chiar daca titlul oficial este Asociatia Centrul European pentru Diversitate prescurtarea folosita a fost EU divers – simbolizand diversitatea si apartenenta la valori diverse.

2. Care au fost obiectivele initiale si la ce s-a ajuns acum?

Obiectivele initiale au fost promovarea multiculturalismului si diversitatii in general pornind de la diversitatea culturala, diversitatea valorilor, diversitatea opiniilor diversitatea naturii si nu in ultimul rand diversitatea oportunitatilor si a varstelor. Pot spune cu mandrie ca pana acum am reusit sa atingem aceste obiective prin proiectele implementate.

3. Cat de ostila a fost societatea la inceput?

Ostila nu a fost, insa sceptica de reusita noastra da. Toti ne credeau doar un alt ONG care va intra in scurt timp in anonimat, asa cum a aparut. Dar in decurs de 5 ani am reusit sa dovedim contrariul, ajungand principala structura nonguvernamentala la nivel local.

4. Cum poate influenta un ONG comunitatea?

Prin toate mijloacele posibile si cu un efort considerabil. Pornim de la vointa noastra si continuam cu deschiderea oamenilor. Am inceput prin a influenta tinerii si a-i mobiliza sa fie parte a comunitatii, sa aduca un plus locului in care traiesc si isi desfasoara activitatea. Apoi am avut intotdeauna un dialog deschis cu autoritatile locale reusind sa le castigam increderea si sustinerea pentru toate initiativele noastre. Pe latura de multiculturalitate suntem cei mai cunoscuti prin proiectele implementate, care au ajuns sa aiba o traditie anuala, fiind cuprinse in agenda culturala a orasului. Dar ne-am afirmat si prin selectia anuala de voluntari, prin trainingurile si proiectele cu tineri si despre tineri. Obiectivul nostru este si ramane acela de a reusi ca in urmatorii ani sa existe un proportie de 80% din populatia locala care sa fi auzit de noi, sa fi participat la un proiect de-al nostru sau sa fi avut vreun membru al familiei implicat intr-o initiativa de-a noastra. De asemenea un alt obiectiv care se materializeaza de la an la an este acela de a fi un partener de incredere la nivel national avand aria de responsabilitate judetul si municipiul Tulcea

5. Cu ce se mandreste organizatia acum?

Un portofoliu de proiecte impresionant din care am sa-mi permit sa mentionez cele mai importante in ordine cronologica: 5 editii ale Sapatamanii Filmului Interetnic; 3 editii ale Ghidului diversitatii Etnice a Muncipiului Tulcea si 1 editie a Ghidului Diversitatii Etnice a Judetului Tulcea – finantate de catre Departamentul pentru Relatii Interetnice; Consilierii liceeni – liderii de maine – proiect finantat prin MATRA-KAP Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti; Redescopera-ti Orasul, Profil de Cartier, Tineri foto-reporteri pentru Comunitate – proiecte finantare prin programul Comisiei Europene Tineret in Actiune.

Pe langa proiecte ne mai mandrim cu o echipa superba de voluntari cu care am ramas prieteni chiar daca suntem la cea de-a 5-a generatie. Realizam parteneriate locale si nationale de succes si suntem o prezenta constanta in spatiul virtual cu materiale si informatii specifice profilului nostru de activitate. Nu in ultimul rand, avem o echipa de specialisti care coordoneaza intreaga activitate a EU divers.

6. Cat de important este voluntariatul in dezvoltarea personala?

Voluntariatul reprezinta pentru mine primul pas in experienta profesionala. Am pus un foarte mare accent in transferul de know-how de la echipa de coordonare a organizatiei catre voluntarii nostri. Am incercat ca prin fiecare training sustinut si prin fiecare proiect in care am fost implicati sa avem o noua lectie care sa reprezinte o fila in portofoliul personal si profesional cu care sa ne prezentam mai departe in viata.

Voluntariatul a devenit in afara tarii o institutie si consider ca acelasi statut il merita si la noi in tara, de aceea vom milita pentru incurajarea responsabilizarii sociale prin dedicarea timpului in scopul sustinerii comunitatii din care facem parte sau a unei cauze pe care o alegem.

Mai multe detalii pe site-ul EU divers sau pe pagina de Facebook.

Articole asemanatoare:

Categorii: Interviuri

Posteaza un comentariu