Conceptul de voluntariat a evoluat foarte mult în ultimii ani. Oamenii au devenit mai conştienţi de importanţa implicării lor in comunitate de-a lungul timpului si au acţionat ca atare. Odată ce fenomenul a luat amploare şi s-a extins, volumul de informații aferent domeniului a crescut și el și au apărut şi predicţiile.
Managerii ONG-urilor,sociologii,asistenții sociali sau voluntarii obișnuiți sunt cu toții direct interesați de schimbările produse odată cu trecerea timpului în voluntariat şi modul cum influenţează acestea rezultatele muncii lor.Este natural deci interesul pentru trenduri,deoarece ele sunt dictate direct de preferinţele oamenilor, iar cunoaşterea preferinţelor oamenilor poate contribui decisiv la modul cum sunt influenţate viziunile,strategiile de acţiune, rezultatele proiectelor şi ale muncii oamenilor până la urmă.
Pe scurt, dacă ştim sau măcar intuim ce va urma suntem cu un pas înaintea celorlalţi şi ne putem pregăti în consecinţă mult mai bine.
Având în vedere cele de mai sus, iată principalele trendurile pe următorii 3 ani , în concepţia profesorului de la Universitatea din Minnesotta, Jean Morris Trumbauer:
- Va exista mai puţin interes de participare în posturile de voluntariat tradiţionale;
- Se remarcă preferinţe accentuate pentru angajamente pe termen scurt;
- Va predomina voluntariatul ocazional şi episodic;
- Creşte preferinţa voluntariatul în familie;
- Oamenii vor avea toleranţa mică pentru proiectele ce necesită muncă fizică (mai ales cele de tipul confecţionării diverselor produse în ideea vânzării lor şi donării profitului. Majoritatea consideră că în acest caz timpul voluntarilor este pierdut şi că raportul efort-efect este nesatisfăcător);
- Tehnologia joacă un rol mai mare (voluntariat virtual, Blogunteer fiind un exemplu elocvent în acest sens);
- Studenților li se va cere să facă voluntariat ca parte a pregătirii academice (conceptul de service-learning);
- Creşte dorința oamenilor de a avea oportunități de voluntariat care să le permită să crească pe plan personal și profesional,și să învețe lucruri noi care să le fie și utile;
Raportul „Global Trends and the Challenges for Volunteering” realizat de „THE INTERNATIONAL JOURNAL OF VOLUNTEER ADMINISTRATION” scoate în evidență ca principală problemă ce stă în calea voluntariatului este lipsa de timp. Oamenilor din țările dezvoltate, unde populația urbană este cea predominantă le este greu să balanseze viața personala cu cea profesională. Timpul alocat voluntariatului este considerat timp tăiat din cel alocat familiei și copiilor. Mai concret, deși în ultimii ani valoarea muncii de voluntariat a crescut în percepția indivizilor, disponibilitatea de timp a scăzut simțitor.
Soluția ar fi integrarea prin lege a voluntariatului în obligațiile cetățeanului. Astfel,angajații ar aloca câteva ore pe săptămână din timpul efectiv de lucru activităților în folosul comunității. Totuși, această măsură, deși aparent cu potențial mare de eficiență ridică un mare semn de întrebare deoarece contribuie principiului fundamental al voluntariatului: caracterul facultativ, limitat exclusiv la voința proprie a individului!
Așadar, ce credeți despre trendurile din voluntariat? Considerați că declararea voluntariatului ca fiind obligatoriu prin lege, este o măsură bună?