Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Oana Vasiliu On March - 28 - 2011

Succesul, indiferent de intensitatea sau de complexitatea lui, este ceva ce fiecare dintre noi dorim, materializat in lucruri realizabile sau irealizabile. Insa de fiecare data cand ne gandim la succes, in mintea noastra se creaza o analogie cu o dorinta aprinsa: un vis. Este o certitudine faptul ca fiecare dintre noi viseaza si isi doreste sa-si depaseasca conditia actuala. Insa cum faci asta, in termeni cat se poate de concreti si reali ? Simplu: treci la actiune.

Cea mai simpla metoda este crearea unui plan de promovare a propriei persoane. In tine, trebuie sa investesti timp, rabdare si dorinte realizabile, care in final sa duca la ceea ce tu definesti ca succes. Nimic nu este greu daca vrei cu adevarat sa ai succes. Si succesul nu-l poti dobandi decat prin munca. Aici intervine voluntariatul.

Voluntariatul sau altfel spus munca neplatita, inseamna de fapt acumularea unei experiente profesionale intr-un anumit domeniu care sa te ajute sa experimentezi lucruri noi, sa te dezvolti si sa ajuti. Practic, a voluntaria inseamna a ajuta neconditionat, astfel incat beneficiarii sa ajute la randul lor, pe principiul da mai departe: eu voluntariez intr-o organizatie ecologica, curat peturile dintr-o padure, ca mai departe padurea sa poata produce oxigen atat pentru mine, cat si pentru comunitatea din care fac parte sau ajut niste copii cu dizabilitati pentru ca peste cativa ani, ajutorul dat de mine sa se materializeze in transformarea lor in niste adulti responsabili, pe care societatea sa-i accepte si sa fie integrati pe piata muncii ca persoane calificate.

Responsabilitatea este principiul care sta la baza voluntariatului. Indiferent ce fel de persoana esti, care iti sunt convingerile sau ce vrei sa devii, responsabilitatea este o abilitate pe care o dobandesti prin munca. Respectul fata de tine si fata de ceilalti il castigi prin responsabilitatea cu care iei anumite decizii, indiferent de natura lor.

Al doilea element definitoriu al voluntariatului este comunicarea. Prin voluntariat, cel mai rapid se dezvolta abilitatea de comunicare. Barierele ridicate de timiditate, frica de vorbit in public, greutatile intampinate in crearea unor legaturi de prietenie sunt spulberate. A voluntaria inseamna de asemenea apartententa la un grup, un grup care devine in scurt timp o familie, iar relatiile desi sunt de natura profesionala, devin si personale. Sub marea umbrela a comunicarii, socializarea joaca un al treilea rol foarte important. Voluntariatul creeaza punti intre oameni si comunitati. Fara sa vrem, suntem nevoiti sa socializam in viata de zi cu zi pentru a putea exista. Insa voluntariatul te invata tehnici si metode de socializare astfel incat timiditatea, teama si frica sa dispara, toate acestea ajutand la crearea ta din punct de vedere profesional.

Daca investesti suficient timp in tine ca profesionist, vei deveni in scurt timp un leader. Leadershipul se invata cu ajutorul celor trei elemente: responsabilitate, comunicare si socializare. Succesul inseamna sa te conduci. Daca stii sa fii un bun leader cu tine insuti, cu siguranta vei stii sa-i manageriezi si pe ceilalti.

Investitia in propria persoana pe termen scurt, mediu si lung inseamna responsabilitatea pe care ti-o asumi sa devii acea persoana de succes care doresti sa fii.

Voluntariatul inseamna mai mult decat orice definitie, investitia in propria persoana. Cresti o data cu proiectul tau, iti asumi riscuri si creezi legaturi durabile. Tu te ajuti pe tine, ceea ce este comparabil cu scoala vietii. Toate situatiile care pot interveni in finalizarea proiectului de voluntariat inseamna acumularea de experienta profesionala si invatarea gestionarii crizelor de orice fel.

Treci la actiune! Fii voluntar! Fii propriul tau proiect! Invata din greseli! Succes!

 

 

Articole asemanatoare:

4 Comentarii

  1. Andreea Ioan says:

    Pe ce se bazeaza mai exact acest voluntaria?

  1. […] Voluntariatul – scoala vietii pentru dezvoltare profesionala […]

  2. […] Voluntariatul – scoala vietii pentru dezvoltare profesionala […]

  3. […] Voluntariatul – scoala vietii pentru dezvoltare profesionala […]

Posteaza un comentariu