Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Daniela Sima On June - 1 - 2017

Într-o luni, după amiază, intrăm cu oarecare sfială în curtea Centrului Educațional Replika pentru a-i întâlni pe membrii echipei. În curtea care vuiește, de obicei, înainte de începerea spectacolelor, îi găsim pe cei 5 artişti lucrând, în linişte.

Este perioada de înscriere a proiectelor culturale pentru obținerea de finanțări care-i ajută să-și continue activitatea.

Radu Apostol – regizor, Mihaela Michailov – dramaturg, Viorel Cojanu – actor, Gabi Albu – arhitect și scenograf și Mihaela Rădescu – actriță, cea mai mare parte a echipei Replika, fac de toate pentru a menţine viu centrul: scriu proiecte pentru finanțări, mătură și spală podelele, realizează muncă de cercetare și documentare pentru piesele de teatru, regizează, joacă sau compun scenografii.

Prin efort comun şi pasiune, Centrul Replika a devenit un exemplu de bună practică în schimbarea comunităţii prin proiecte de artă educaţională.

B: Cum a apărut Centrul Replika?

Totul a plecat de la Mihaela Michailov, dramaturg, care are foarte dezvoltată latura de copilărie asumată, de explorare a universului copilului, potrivită cu interesul regizorului Radu Apostol în ceea ce priveşte întâlnirea dintre profesioniști și neprofesioniști. Astfel, am început să explorăm această zonă a teatrului educațional, ulterior am găsit foarte multe lucrări de formare şi educare prin teatru.

Centrul și-a deschis porțile pe 13 februarie 2015, Mihaela Rădescu și Viorel Cojanu au căutat hale în București, iar apoi am deschis acest spațiu printr-un grant obținut de la Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), prin intermediul căruia am acoperit o parte din chirie.

Centrul Replika se dezvoltă prin intermediul finanțărilor câștigate de la stat, din sumele de bani și obiectele donate de instituții, artiști, spectatori, sponsori, oameni care cred în noi și proiectele noastre.

Pentru a sprijini funcționarea spațiului Replika, am hotărât ca toate veniturile noastre obținute din proiectele culturale desfășurate în cadrul centrului să fie reinvestite tot aici. Pe lângă activitatea derulată în Replika, toți avem multe alte joburi pentru a ne putea întreține, tot ce se dezvoltă la centru fiind pro bono.

B: Tot spațiul Replika este realizat din donații? 

Da, gradenele sunt donate de către Vava Ștefănescu, coregraf, de la fostul MAD – Centrul MultiArt Dans, covorul de scenă este de la Centrul Național al Dansului – București (CNDB), vopseaua de pe pereți și o parte din reparația acoperișului sunt realizate din sponsorizări, reflectoarele sunt de la Teatrul Mic și Teatrul Ion Slavici – Arad, recondiționate de noi. Practic, ce nu le-a mai trebuit lor au dăruit centrului.

Până și scaunele sunt donate, în primele două săptămâni au fost asigurate de ArCub, apoi am anunțat pe Facebook campania ,,Donează un scaun la Centru’’, unde oameni și prieteni s-au mobilizat și au donat aproximativ 100 de scaune.

Pentru reparația acoperișului am reușit să strângem 8600 de dolari printr-o campanie de fundraising cu Indiegogo și cu sprijin de la Goethe Institut prin programul Goethe Guerilla, de la Diana Lazăr, actrița la Suceava și Oana Radu, manager cultural care lucrează la Institutul Cultural Român de la New York.

B: Cum se face selecția spectacolelor prezentate la Centrul Replika?

Avem o platformă de artă educațională pe care o dezvoltăm de câțiva ani. Ne interesează o anumită direcție educațională și alegem spectacole care se încadrează în această direcție, cum ar fi reprezentarea unei minorități, violența în școală, drepturile animalelor, etc.

Suntem foarte deschiși celor care vor să prezinte proiecte, singura condiție fiind accesul gratuit al publicului la spectacole.

Astfel, încercăm să oferim publicului spectacole gratuite, din mai multe zone, de-a lungul timpului fiind gazda mai multor spectacole atât din țară, cât și străinătate.

B: Aveți și producții proprii?

Da, avem și producții proprii, asta ne-a mânat la drum. Realizarea lor a fost posibilă datorită granturilor câștigate.

Producțiile noastre sunt create după un scenariu realizat de noi, după o perioadă de cercetare și documentare, fiind un proces foarte elaborat și extins pe o perioadă considerabilă de timp.
Anul acesta vom avea 5 producții noi, ce reflectă problematicile actuale ale societății, cu accent asupra adolescenților.

Cea mai recentă, ,,Familia fără zahăr’’ este o co-producție între Teatrul Mic și Centrul Replika și se va juca pe 12 iunie, într-o zi de luni. Va participa și la Festivalul Ideo Ideis din Alexandria.

De altfel, în fiecare zi de luni, Replika prezintă publicului un spectacol cu o anumită tematică, accesul fiind gratuit, pe bază de rezervare.

Producțiile Replika au fost foarte apreciate, spectacolul ,,Foamea noastră cea de toate zilele’’ a câștigat premiul de originalitate, în 2016, în cadrul Festivalului Național de Teatru Independent, iar ,,Amintiri din epoca de școală’’ a obținut premiu la Festivalul Butterfly Effect ITF, în 2016, și la Festivalul Național de Teatru Independent, în 2015.

Totodată, la fiecare proiect există o publicație. Am avut în vedere să publicăm o carte a spectacolului pentru că ne-am dorit să rămână și ceva tangibil, iar în timp să construim o bibliotecă a tuturor spectacolelor noastre.

B: Aveți și o secțiune de voluntariat în cadrul centrului? La ce se referă în afară de munca voluntară pe care o faceți fiecare dintre voi?

Da, ne dorim foarte mult să atragem oameni care să ne ajute în desfășurarea activităților: de la curățenie, la montarea reflectoarelor, scrierea de proiecte, realizarea de fotografii, etc.

Toți voluntarii vor deveni parte din echipă. Cel mai bun exemplu este Elena Găgeanu, fost voluntar, unul dintre membrii actuali ai centrului, fiind primul om care a venit spre noi și s-a oferit să ne ajute.

Treptat, ne-am dat seama că avea chiar și un Master în Performing Arts la New York și că de fapt, era omul de care aveam nevoie. Așa a rămas alături de noi.

Însă, în continuare sunt foarte multe lucruri de făcut și suntem depășiți de volumul de muncă.

Cu fiecare proiect cu care aplicăm pentru finanțare încercăm să menținem cumva o continuitate de direcție. Să intrăm în școli și să dezvoltăm concepte, relații cu copiii.

Ne străduim să stabilim contacte clare și de durată cu toate școlile din cartier, dar nu avem suficient timp pentru a întreține relațiile de colaborare. Astfel, am avea nevoie de sprijin din partea voluntarilor în acest sens.

Sunt câteva școli cu care colaborăm, în toamnă avem în vedere realizarea unui proiect pilot în parteneriat cu Teatrul Mic și Editura Arthur. Se vor crea spectacole lectură pe baza materiei de bacalaureat, cu focus asupra a 3 autori principali.

B: Cu cine ați colaborat? Cu asociații de profil din alte țări aveți colaborări?

Centrul Replika colaborează cu Teatrul Mic, Casa de Cultură Ion Manu – Otopeni, Teatrul Național din București, Teatrul Ion Slavici – Arad, Centrul Național al Dansului – București (CNDB).

În prezent, încercăm să structurăm un proiect mai mare în care sunt implicate 10 asociații din Europa de Est. 

B: Ce vă lipsește în acest moment?

Siguranța. Un sprijin financiar constant. Voluntari și oameni specializați care să ne ajute. Cum ar fi pe partea de PR, care să facă o comunicare și promovare strategică a proiectelor și spectacolelor Replika.

Un calendar al spectacolelor gratuite găzduite de Centrul Replika poate fi văzut aici:(http://centrulreplika.com/calendar-evenimente-centrul-de-teatru-educational-replika/).

De asemenea, cei care vor să susţină financiar Centrul o pot face donând.

Sursă foto: www.facebook.com/CentruldeTeatruEducational

Salvează

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu