Comuna Sihlea, județul Vrancea.
O localitate din România cu probleme specifice unei comunități rurale: populație vârstnică, tineri și copii în situație de risc, lipsa implicării și a coeziunii sociale.
În urmă cu 5 ani, la inițiativa asistentului social Mariana Păun, este creat Centrul Comunitar Împreună pentru viitor, finanțat de primărie. Pentru cei peste 200 de copii proveniți din familii defavorizate, centrul a devenit șansa integrării sociale.
Treptat, inițiativa devine model de bună practică, numărul copiilor instituționalizați scăzând aproape spre zero. Modelul pozitiv urmează a fi implementat și de alte autorități publice locale.
Succesul proiectului constă în implicarea tuturor membrilor comunității: copii, tineri, preoți, medici sau cadre didactice în activități de voluntariat pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă familiile din localitate.
Tineri din medii diferite sunt aduși împreună în activități educaționale pentru a-și dezvolta abilitățile și creativitatea. Copii cu situație financiară foarte bună din Focșani au fost aduși la același nivel cu cei din Sihlea, fără bani, tablete sau telefoane. Au fost implicați activ în cursuri și ateliere, schimbările generate fiind foarte mari. Din păpuși și alte obiecte create s-au cumpărat alimente pentru bătrâni.
De asemenea, peste 30 de tineri și copii din cadrul centrului au participat la ateliere de terapie ocupațională cu pacienții Spitalului de Psihiatrie Dumbrăveni, alături de membri de prestigiu din comunitate: medici, polițiști locali, preot.
În prag de sărbători, Asociația Europas, împreună cu primăria și școala din Sihlea organizează un nou proiect educațional pentru copiii din centru.
Serbarea Brăduțului de Crăciun este de fapt o acțiune caritabilă, prin care se dorește implicarea copiilor în activități nonformale specifice sărbătorilor de iarnă. Timp de câteva ore pe zi, copiii au creat brăduți din cărți vechi, sfoară, hărtie creponată sau bucăți de lemn și au trimis o scrisoare către Moș Crăciun.
Scrisorile au ajuns la Asociația Europas și de acolo, mai departe, la sponsori. Din banii strânși astfel și din vânzarea brăduților, fiecare copil va primi cadoul pe care și-l dorește.
Nu doar o bucurie în prag de Crăciun, dar mai ales o lecție despre cum pot obține, prin muncă, ceea ce vor, despre cum pot acționa singuri, fără a aștepta cu mâna intinsă de la cei din jur.
Peste 60 de brăduți au fost realizați, în 6 clase, cu implicarea profesorilor din școală. Fiecare brăduț are o poveste, povestea voluntarului care l-a creat. Sunt povești reale, experiențe de viață despre ceea ce au trăit în copilărie.
Povestea Bradului cu 365 de Rămurele
A cadoului primit de fiică de la mama ei. O cutie de bijuterii veche cu 365 de scrisori, câte o scrisoare pentru fiecare zi a anului, pentru fiecare moment în care fiica nu a putut fi alături de mamă. Un brăduț cu 365 de rămurele.
A lui Bogdănel, copil provenit dintr-o familie sărmană, care primește de la mamă, în dar de Crăciun, două portocale. Brăduț realizat din coji de portocale pentru ca Bogdănel să nu mai fie trist și să-și transforme fiecare vis în realitate.
Povestea Brăduțului Moțat
A iubirii nepotului față de bunică, cea care îi croșeta, în ajun de Crăciun, moțuri colorate din lână, în miros de turtă cu nucă, la lumina lămpii.
A profesoarei orfană de tată, crescută cu greu, doar de mamă.
Brăduții au fost deja expuși la Gala Națională a Voluntarilor și la sediul din București al Asociației Europas. Pentru copiii din Sihlea urmează bucuria de a-și deschide cadourile în cadrul petrecerii organizate în sediul primăriei din localitate. Și nu doar bucuria cadoului, dar mai ales, sentimentul de apartenență la o familie și magia autentică a Crăciunului simplu, cu brad împodobit și colinde.