Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Daniela Sima On November - 28 - 2016

15135894_1355384424496511_4455126574508053959_nÎn anul 1997, începea o poveste frumoasă care, datorită unei pasiuni strașnice pentru munte, continuă să scrie file în viețile celor care îndrăznesc să i se alăture.

Este vorba despre Școala de Ghizi Christian Adventure, inițiată de doi tineri: Cristian Pandel (Turistu’) și Cătălin Berenghi (Mistrețu’).

Anii au trecut, iar nenumărate generații au fost modelate după valorile culturale naționale, de mulți, nedescoperite, iar de alții, uitate.

Cursurile teoretice și aplicațiile montane se desfășoară pe parcursul a nouă luni. Nouă luni de noțiuni de geografie, istorie, avalanșe, pericole montane, psihologie turistică, supraviețuire, prim ajutor, orientare turistică, alpinism, abordate atât la nivel teoretic, cât și practic. Suficient timp cât să îţi însușești o multitudine de cunoștințe, să te îmbogățești, să devii mai viu, mai prezent.

munte5Experiențe noi care te schimbă, te întăresc, cu care nu ai ocazia să te întâlnești în viața de zi cu zi. Iar presiunea unui grup de peste 100 de colegi, a instructorului ghid care te împinge de la spate, îți pot oferi impulsul de care aveai nevoie pentru a-ți depăși temerile și barierele.

O perioadă continuă de dezvoltare personală, care te aduce mai aproape de tine, de ceilalți, de natură, de Dumnezeu.

Traseele montane spre peisaje care te fac să uiți să mai respiri, finalizate cu cucerirea unui vârf, și a propriilor limite, vizitele la diverse obiective cu o valoare istorică și religioasă deosebită, sub îndrumarea unor călugări, preoți, oameni care împărtășesc cu drag despre istoria noastră, informații și povești neștiute, transmise din generație în generație, nopți petrecute la căldura focului, cântând despre dragoste de munte alături de noi prieteni.

Sunt doar câteva dintre activitățile desfășurate în cadrul Școlii de Ghizi Christian Adventure, mpe-coardaenite să-ți ofere un caleidoscop de sentimente, senzații, gânduri pentru a privi mai frumos viaţa, propria țară şi oamenii!

Pentru unii dintre colegi, înviorarea la prima oră a dimineții, mersul în monom, condițiile meteorologice vitrege și respectarea anumitor reguli au reprezentat partea mai puțin agreabilă, dar care a adăugat puţină sare și piper întregii experiențe.

Diana
,,Cea mai tare experiență! După un an cu Școala de Ghizi sunt mult mai bogată în amintiri, în prieteni, în momente de neuitat, în curaj să mă aventurez pe poteci și cărări de munte. Excursiile și drumețiile alături de Christian Adventure au fost și sunt pentru mine o deschidere către o lume și o Românie fascinantă, cu o istorie bogată, locuri minunate și oameni deosebiți.

Fiecare ieșire a adus un mix de sentimente, adrenalină, emoții și trăiri unice pe care doar muntele le poate da, cu peisaje copleșitor de frumoase și bucuria unui traseu reușit. Fiecare drumeție a fost o lecție de autodepășire, disciplină, respect pentru natură și dragoste de munte, performanță și dedicare.

Vă avertizez, Școala de Ghizi dă dependență!”

munte13

Mara
,,Pentru mine, Școala de Ghizi a însemnat un nou fel de a privi modul în care îmi petrec timpul liber, mi-a adus aminte despre cât de bine poți să te simți în natură, pe munte, și cât de multe poți să înveți de la el și de la oamenii din jur, dar mai ales cât de mult ajungi să te cunoști pe tine în diverse condiții.

Mi-a plăcut mult faptul că am cunoscut oameni diferiți și am învățat de la fiecare câte ceva. Școala Christian Adventure ne-a învățat să fim uniți, organizați, independenți, disciplinați. Cred că este una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat până acum. A fost un fel de inițiere pentru povestea cu muntele, un început frumos.”

Corina
,,Totul a început cu dorința de a cunoaște oameni noi, fiind mutată de curând în București. Nu mi-am imaginat că se va transforma într-o experiență de neuitat și va duce la inițierea mea către o nouă pasiune: muntele. Experiențele de pe munte trăite alături de Școala de Ghizi Christian Adventure m-au ajutat să îmi depășesc limitele și să îmi doresc mereu să ajung tot mai sus.

Acum, de fiecare dată când plec munte-5pe munte, mă gândesc la acel moment când mă voi întoarce acasă să povestesc experiența trăită, împlinirea pe care am avut-o pe cel mai înalt vârf și sentimentul de admirație față de peisajele care îți rămân întipărite în memorie.

Nimeni nu a zis ca este ușor să urci pe munte. Poți întreba orice ,,munțoman” care merge 10 ore cu rucsacul în spate prin ploaie și vânt dacă a fost ușor. Răspunsul lui va fi, cu siguranță, unul negativ. Dar cred că nu este potrivit să îi adresăm această întrebare. Este suficient să te uiți la zâmbetul din poza suprinsă pe vârf și ai să-i poți citi pe chip cât de mândru este de performanța lui.

Sunt recunoscătoare Școlii de ghizi Christian Adventure pentru experiențele minunate trăite pe munte și prietenii câștigați. Mi-a inspirat dragostea față de munte, dorința de a străbate tot mai multe cărări și ambiția de a cuceri vârfuri și mai înalte. Povestea abia este la început.”

Marianmunte11
,,Am terminat această școală și pot spune că fiecare persoană ar trebui să trăiască o asemenea experiență. Deși, am depus mai mult efort în ciuda așteptărilor mele, a meritat.

Am descoperit o nouă modalitate de a mă destinde, de a ieși din rutina zilnică, de a fi eu însumi alături de alte persoane cu aceeași dorință și nevoie de libertate.

Mai multe decât atât nu aș dori să vă împărtășesc, pentru că v-aș fura din plăcerea de a experimenta chiar voi momente unice pe cărări de munte, sub îndrumarea echipei Școlii de Ghizi Christian Adventure.”

Înscrierile la Şcoala de Ghizi s-au terminat, însă activitatea lor poate fi urmărită pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/christianadventure.

Photo credits: Pici Cupidon (Vasile Rusu), Daniela Sima, Lucia Dan.

Video credits: Pici Cupidon (Vasile Rusu).

Articole asemanatoare:

  • No Related Posts

Posteaza un comentariu