Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Amalia Oană On August - 7 - 2014

indiaMărginită în nord de măreții munți Himalaya, în est de un imens sistem de râuri, iar în vest de deșertul Thar, India este, fără îndoială, o țară diversificată din punct de vedere geografic și cultural. În ciuda faptului că înregistrează cea mai rapidă creștere economică din lume, India se situează pe locul 135 conform indicelui de dezvoltare umană al Organizației Națiunilor Unite, având cel mai mare număr de persoane subnutrite. De asemenea, patru cincimi din populație trăiesc cu mai puțin de 2 dolari pe zi, iar 850 de milioane de oameni au încă acces limitat la o locuință și apă potabilă.

Un alt domeniu afectat de sărăcie este cel al sănătății, India înregistrând aproximativ 6 doctori la 10.000 de persoane, ceea ce justifică severele probleme de sănătate din rândul populației.

În momentul de față, voluntarii internaționali reprezintă una dintre cele mai eficiente alternative pentru a ajuta locuitorii cu oportunități reduse să capete acces la o educație mai bună, îngrijire, drepturile acestora și infrastructură. Programele de voluntariat sunt localizate atât în regiuni puternic dezvoltate, precum Mumbai și Bangalore, cât și în zonele rurale.

Astfel, în cadrul unui stagiu de voluntariat în India, persoanele interesate pot opta pentru o gamă largă de domenii. Principalele direcții, în acest sens, sunt:

Sănătate: numeroase ONG-uri și fundații luptă în vederea creșterii standardului de viață în rândul populației, cât și la îmbunătățirea sistemului public medical. De asemenea, UNICEF, împreună cu autoritățile guvernamentale, pun la dispoziție comunităților rurale noi centre medicale care au scopul de a reduce rata semnificativă a mortalității infantile. Din 1990 până în 2012, numărul copiilor, care se sting din viață până la vârsta de 5 ani, a scăzut cu aproximativ 50 de procente, dar mortalitatea în rândul acestora este în continuare o problemă majoră.

ONG: India Health Foundation

Misiune: India Health Foundation a fost înființată în anul 2003 și are în grijă aproximativ 1000 de pacienți. Fundația oferă îngrijiri medicale gratuite tuturor persoanelor, indiferent de religie, situație economică sau gen. De asemenea, cei 25 de medici care activează în acest centru sunt voluntari din comunități învecinate.

ONG: Ipas-Health.Access.Rights

2500_10151335741769109_240910313_n

Misiune: Înființată în anul 1973, Ipas este o organizație nonguvernamentală la nivel global dedicată prevenirii deceselor și complicațiilor survenite de femei în urma unor avorturi nesigure. Prin parteneri locali, naționali și globali, Ipas dorește să asigure femeile că acestea pot obține îngrijirea necesară în cazul unui avort, incluzând consilierea și contracepția pentru a preveni o sarcină viitoare neintenționată.

Educație: învățământul primar în India este gratuit și obligatoriu, adresându-se copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani. Totuși, în ciuda inițiativelor realizate de guvern, educația continuă să persiste ca un impediment în dezvoltarea țării.

De aceea, foarte multe fundații și organizații non-guvernamentale au dezvoltat o serie de programe dedicate voluntarilor internaționali, prin care aceștia să predea copiilor, din clasele primare și secundare, noțiunile de bază ale limbii engleze, cât și informații generale despre alte culturi. De asemenea, numeroase campanii au fost inițiate cu scopul de a ajuta persoanele de sex feminin să aibă acces la educație în aceeași măsură precum partea masculină.

Rata de alfabetizare în India este în creștere, în prezent ajungând la 64,4%, deși femeile sunt cu mult în urma bărbaților.

nutritious-mid-day-meal1

ONG: Akshaya Patra Foundation- ”Unlimited food for education”

Misiune: Fundația urmărește să combată probleme precum malnutriția și foametea din India. Din anul 2000, scopul organizației constă în aducerea unui număr cât mai mare de copii la școală, oferindu-le în fiecare zi o masă caldă în cadrul acesteia. În momentul de față, peste 10000 de școli beneficiază de programul fundației.

ONG: Room to Read-”World Change Starts with Educated Children”

Misiune: Room to Read este o organizație globală dedicată promovării și dezvoltării educației prin programe axate pe alfabetizare și egalitate între sexe. Asociația și-a atins obiectivele prin construirea unor școli, librării, publicarea unor cărți pentru copii în limba locală, formarea cadrelor didactice și sprijinirea tinerelor de a nu renunța la studiile gimnaziale.

10256841_10152412475103011_301955082797424583_o

Apărarea și promovarea drepturilor omului: Combaterea discriminării femeilor este unul din principalele subiecte ale campaniilor ce se desfășoară în India. Diferite organizații sociale urmăresc să protejeze persoanele de sex feminin și să le redea încrederea în forțele proprii prin realizarea unor programe de alfabetizare și cursuri, menite să le ofere șansa de a se angaja.

ONG: All India Democratic Women’s Association (AIDWA)10270307_10152375564453011_7034023012370761603_n

Misiune: Asociația AIDWA are în vedere eliminarea oricăror discriminări între femeile și bărbații din India, luptând pentru democrație, pentru drepturi egale, cât și pentru emanciparea tinerelor. Totodată, organizația urmărește să dărâme barierele sociale, culturale, educaționale și mentale în ceea ce privește persoanele de sex feminin, astfel încât acestea să devină cetățeni răspunzători și conștienți de democrație, capabili de a aborda orice domeniu.

Astfel, persoanele interesate de voluntariat în India au oportunitatea de a alege dintr-o gamă variată de programe, care să corespundă preferințelor fiecăruia. Experiența acumulată în urma unui stagiu de voluntariat poate fi deosebit de benefică, ajutând la dezvoltarea unor noi abilități, creșterea încrederii în forțele proprii, cât și la înțelegerea unor culturi, tradiții și obiceiuri diferite. Un voluntar are posibilitatea de a schimba viețile altor oameni.

 

Surse:

UNDP http://www.undp.org

UNICEF www.unicef.org

http://www.volunteersindia.org

http://www.volunteerhq.org

Surse foto:

http://www.akshayapatra.org/

http://www.roomtoread.org/

http://www.ipas.org/

 

 

Articole asemanatoare:

  • No Related Posts

Posteaza un comentariu