Vi-i prezentăm astăzi pe voluntarii din sport, acei oameni care prin pasiunea și dedicarea lor fac posibilă desfășurarea unor evenimente sportive cum ar fi Bucharest International Half Marathon, Crosul Pădurii, Crosul Societății Civile și Bucharest International Marathon. Proiectul Voluntar în sport aparține Asociației Bucharest Running Club și a fost inițiat la începutul anului 2012. Anul acesta, cei aproximativ 300 de voluntari implicați în proiect se vor ocupa de organizarea celei de-a treia ediții a Bucharest International Half Marathon (17-18 mai) și a celei de-a șaptea ediții a Bucharest International Marathon (4-5 octombrie).
Echipa care coordonează proiectul
Coordonatorii proiectului „Voluntar în sport”, Cătălin Drugău și Alexandra Călin, ne-au împărtăşit din experiența lor în acest domeniu. Cătălin se ocupă de latura logistică, iar Alexandra coordonează departamentul de înscrieri.
Cătălin a început activitatea la ABRC în anul 2012, la prima ediție a semimaratonului, la recomandarea unei cunoştinţe. Inițial a fost o curiozitate, dat fiind că până la acel moment făcuse voluntariat pe evenimente educaționale. „A fost ceva nou care m-a captivat, având în vedere că am practicat volei timp de 7 ani”, precizează el.
La rândul ei, Alexandra relatează: „Am devenit voluntar la ABRC în anul 2012, când a fost prima ediție a Semi-Maratonului Internațional din București. Motivația a venit atunci când am auzit de proiectul Voluntar în Sport datorită faptului că era un nou domeniu de activitate în care mă puteam implica. M-a motivat echipa cu care am plecat la drum și atmosfera prietenoasă în care lucram. Impulsul a fost de amploare în momentul în care am conștientizat că evenimentul se poate realiza datorită voluntarilor.” Legat de experiența ei în sport, Alexandra spune: „Cu sportul eu nu am o istorie foarte densă, dar alerg în timpul liber și am cochetat cu înotul în copilărie. Consider important un stil de viață echilibrat pentru un copil, dar și pentru un adult. Organizarea unui astfel de eveniment mi s-a parut o provocare pentru că nu am fost din acest domeniu dintotdeauna.”
Avantajele voluntariatului în sport
Pentru Cătălin, activitatea de voluntariat produce în timp transformări majore asupra celui care se implică. „Orice lucru nou învățat și orice situație care apare în cadrul evenimentului va reprezenta pentru viitor o lecție pentru a evita situații similare sau pentru a avea o soluție mult mai rapidă de rezolvare”, afirmă el.
În viziunea lui Cătălin, sportul este un domeniu de voluntariat foarte relaxant care îmbină utilul cu plăcutul: „Pe de-o parte ai recunoașterea muncii tale prin scrisoare de recomandare, diplomă, etc., iar pe de altă parte te implici și într-o activitate care te pasionează. Nu cred că există persoană care să nu fie atrasă măcar de un sport. În plus, participanții nu sunt numai alergători, vin persoane din tot felul de sporturi, așa că te poți întâlni cu diverși sportivi, ai șansa să cunoști oameni.” La evenimente participă și sportivi de renume, printre care le enumerăm pe ambasadoarele evenimentului: Georgeta Andrunache, Doina Ignat, Viorica Susanu (campioane mondiale și olimpice la canotaj), Andreea Răducan (campioană mondială și olimpică la gimnastică), la care se adaugă chiar președinta ABRC, Valeria Răcilă (campioană mondială și olimpică la canotaj). Dintre sportivii străini recunoscuți, participă alergători de elită din Etiopia și Kenya.
Cum poți participa la semi-maraton și maraton
Cei care doresc să participe la alergări se pot înscrie pe site-ul www.bucuresti21km.ro și http://bucharest-marathon.com. Fondurile strânse din taxele pentru alergare sunt donate în mare măsură pentru cauze umanitare.
Programul de antrenamente se publică pe paginile de facebook ale evenimentelor: www.facebook.com/Bucharest21km și www.facebook.com/BucharestMarathon. „Diverși prieteni și parteneri ai noștri realizează programe intense de antrenament în diverse locații din București, iar pe paginile de facebook găsești posibilități de antrenament cu unul din ei”, spune Cătălin.
Direcţii de dezvoltare ale proiectului pe viitor
„Pe viitor, vedem platforma www.voluntarinsport.ro ca pe un instrument online prin care ne vom implica în organizarea mult mai multor evenimente sportive, nu numai de alergare. Încercăm să oferim voluntarilor și alternative pe domenii sportive”, afirmă Cătălin. Un alt obiectiv al „Voluntar în Sport” este să dezvolte evenimente proprii și pe mai departe să se implice și în organizarea altora. „Deja urmează să intrăm în discuții pentru târgul de univeristăți din toamnă, unde este foarte mare șansa de a aloca voluntari”, spune coordonatorul logistic al proiectului.
Cei care doresc să se implice ca voluntari, în organizarea evenimentelor menţionate, pot găsi mai multe informații pe www.voluntarinsport.ro și pe pagina de facebook www.facebook.com/voluntarinsport.