Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home1/youngini/public_html/blogunteer/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
3 voluntari polonezi despre voluntariatul din ţara lor | Blogunteer.ro

Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Blogunteer On February - 19 - 2014

După 20 de ani de dezvoltare liberă a societăţii civile, în Polonia există acum peste 100000 de asociaţii şi fundaţii înregistrate. Aici este locul unde milioane de polonezi pot activa ca voluntari şi pot demonstra că au iniţiativă civică.

466365_367167090055391_965437622_oConform ultimelor cercetări cu privire la implicarea civică a polonezilor, mai mult de jumătate dintre aceştia au realizat muncă voluntară în comunitatea, oraşul, satul sau biserica lor sau pentru alţi oameni aflaţi în nevoie. Majoritatea polonezilor care s-au implicat în astfel de activităţi sunt persoane cu studii superioare.

Deşi poate că sună bine, realitatea este puţin diferită. Din punct de vedere statistic, Polonia se află pe un loc inferior comparativ cu alte state din Europa în ceea ce priveşte serviciile de voluntariat. Foarte departe de Suedia şi Danermarca, spre exemplu, care au cel mai mare procent al populaţiei implicate în voluntariat ( aproximativ 45% din populaţia adultă). Din păcate, în această privinţă, România şi Polonia sunt asemănătoare.

De ce nu se implică polonezii în activităţi de voluntariat?

Sunt diferite motive pentru care cetăţenii polonezi nu devin voluntari. În primul rând, consideră că nu au suficient timp liber. Sunt prea ocupaţi, au deja prea mult de muncă şi fără a face voluntariat sau viaţa de familie şi activităţile casnice îi solicită îndeajuns.

Cu toate acestea, este mai degrabă o problemă de atitudine decât de lipsă a timpului liber. Polonezii susţin că nu sunt interesaţi de acest tip de activitate, că nu s-au gândit să facă voluntariat sau că nimeni nu le-a solicitat ajutorul în acest sens. Unul dintre motivele majore este şi lipsa de încredere în organizaţiile neguvernamentale. Aproximativ jumătate dintre cetăţenii din Polonia consideră că există deficienţe în activitatea ONG-urilor şi că acestea nu contribuie la rezolvarea problemelor sociale.

Oamenii consideră, de obicei, că voluntariatul este o pierdere de timp. Că nu are nicio influenţă asupra viitorului lor. Bineînţeles că, în această privinţă, nu au dreptate” – susţine Daria Oberska, un voluntar care lucrează cu persoane cu dizabilităţi.

Pe lângă considerentele legate de comoditate sau lipsa de interes, un alt factor major este reprezentat şi de lipsa de informaţii în legătură cu modul de organizare şi funcţionare a unei organizaţii neguvernamentale.

Cine sprijină organizaţiile neguvernamentale din Polonia?

Majoritatea organizaţiilor se bazează pe munca voluntarilor, atât intern cât şi extern. Sunt implicate îndeosebi  persoane de sex feminin, în special în domeniul serviciilor de sănătate şi educaţie, dar procentul de voluntariat în rândul bărbaţilor nu este cu mult mai redus. „1620303_701165133237987_121788117_nCred că femeile se implică mai mult în activităţi de voluntariat pentru că sunt mai empatice şi au un instinct natural de a proteja. Serviciile de voluntariat sunt în general dedicate îngrijirii copiilor şi persoanelor bolnave sau cu dizabilităţi. Al doilea motiv ar putea fi acela că bărbaţii au rareori un job care să nu le aducă beneficii materiale. Presupun că este vorba despre cutumele sociale: bărbatul este capul familiei şi trebuie să o întreţină ” – susţine Katarzyna Blaszczyk, voluntar la un teatru studenţesc.

Bineînţeles că nu doar voluntarii contribuie la performanţa unui ONG, dar şi persoanele, companiile şi organizaţiile care asigură resurse financiare. De obicei, acest tip de suport este unic, dar anumiţi filantropi contribuie financiar, în mod constant. Notabil este faptul că voluntarii care realizează muncă de voluntariat sprijină şi financiar ONG-ul în cadrul căruia activează. Pe de altă parte, persoanele care oferă bani unor organizaţii nu realizează şi activităţi de voluntariat pentru acestea.

Voluntariatul dincolo de cel de al treilea sector.

În afara organizaţiilor neguvernamentale, cetăţenii polonezi depun muncă de voluntariat în biserici, comunităţi religioase sau administraţii publice.

O dată cu secularizarea progresivă, importanţa comunităţilor bisericeşti este în scădere, dar sunt încă multe persoane implicate în astfel de activităţi. Serviciile de voluntariat în cadrul comunităţilor religioase sunt încă vizibile, în mod deosebit în mediul rural, unde biserica are un rol puternic. În mediul urban, aproximativ 7-8 % din populaţie realizează activităţi suplimentare în sprijinul bisericii.

Voluntarii din administraţia publică sunt în general oameni cu studii medii sau superioare, dar profilul lor se schimbă în funcţie de nivelul administrativ în care sunt încadraţi.

Unde sunt voluntarii?

Aceasta poate fi o întrebare bună. Cu siguranţă, mulţi dintre ei nu sunt în Polonia. De fapt, nici polonezii, dar nici românii nu se angajează constant şi solid în activităţi de voluntariat. De obicei, serviciile de voluntariat sunt mai prezente în ţări care au sisteme de asistenţă socială performante. Probabil că sectorul nonprofit din Polonia şi România are nevoie de politici publice coerente şi eficiente în domeniu, de popularizare şi informare corectă, dar şi de o revigorare a spiritului civic.

Articol redactat de Agnieszka Lasinkiewicz, voluntar EVS în cadrul Asociaţiei Young Initiative.
Traducere din limba engleză  realizată de către Anca Ştefana Ciolacu.


Articole asemanatoare:

Categorii: Guestpost, Highlighted

Posteaza un comentariu