Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Cristina Chelaru On April - 12 - 2012

 „Dar din dar se face Rai” – îndemnul biblic la bunătate şi generozitate, parcă şi mai actual acum, în preajma Sărbătorilor Pascale, ne reaminteşte fiecăruia să ne deschidem inimile către cei din jur. Despre bunătate, gesturi care inspiră şi care îţi redau speranţa am găsit consemnat de curând în articolul „Dă mai departe”. Oamenii care au prins bunătatea în lanţ şi nu-i mai dau drumul , semnat Andreea Dogar şi Dan Arsenie, adică echipa GreatNews.ro.
Îl recomand, poate vă inspiră la rându-vă. Eu, una, voi trece şi la fapte. Care? Vă las să aflaţi…

„(…) Lanţul uman şi un îndemn prăfuit

Atunci când termini de citit o carte interesantă, ai vreo câteva zile în care ai tendinţa să te porţi ca eroii din ea. Dacă după câteva zile îţi trece, înseamnă că romanul nu a fost suficient de bun. Romanul “Pay It Forward”, al Catherinei Ryan Hyde, a punctat însă destul de bine la acest capitol. Un băieţel de clasa a opta din Boston, Alex Southmayd, a citit cartea şi a început un fel de joc cu tatăl său. Cei doi şi-au propus ca, în fiecare zi, să facă o faptă bună pentru alţii. Într-o zi, băiatul a mers să cânte la pian la un azil de bătrâni.

Apoi, i-a venit ideea unui proiect numit GIFT (cadou), prescurtare de la Give-It-Forward-Today. Cei care participă vor trebui să facă o faptă bună în fiecare zi, timp de măcar o lună, şi să convingă şi pe alţii să o facă. “Cândva, tata mi-a spus că dacă iei slots machine online un dolar la începutul unei luni şi îţi propui să dublezi suma în fiecare zi, la sfârşitul lunii vei avea milioane de dolari”, spune Alex. Cam asta vrea casino online şi cu bunătatea. Un lanţ uman al faptelor bune ar face ca învechitul “Let”s make the world a better place” (adesea luat în râs) să fie un îndemn cu baze solide. (…)

Totul a pornit de la un film, numit “Pay It Forward”, care prezintă aventura unui băiat care încearcă să transforme lumea într-un loc mai bun, după ce profesorul său îi dă această şansă. Filmul, inspirat de cartea cu acelaşi nume a scriitoarei americane Catherine Ryan Hyde, a reuşit să provoace o adevărată mişcare. (…)

În România, curentul a ajuns în urmă cu puţin timp, când oamenii au început să găsească cadouri în cabine telefonice, pe băncile din parc sau în coşurile de la biciclete. Unii s-au crucit atunci când au aflat că sunt de la anonime. Se aşteptau, mai degrabă, să fie de la pedeleu, peneleu sau pesedeu, doar anul electoral bătea la uşă.

În noiembrie anul trecut, curentul „pay it forward” poposea în vestul țării, la Timișoara. Aici, câțiva tineri care își spun Asociația „Look Inside” („privește înăuntrul tău”) au început să lase prin oraș cadouri pentru necunoscuți: de la blugi la cafea sau ciocolată. Toate atențiile erau însoțite de bilețele care aveau mesaje de genul „Cu drag pentru oricine are nevoie! Ajută și tu pe cineva fără să ceri nimic în schimb! Semnat: un om”. Fiecare astfel de cadou era fotografiat, iar poza ajungea pe pagina de Facebook a Asociației „Look Inside”.

La patru luni de atunci, mișcarea „pay it forward” s-a extins și a ajuns în multe alte orașe din România: București, Arad, Sighișoara, Sibiu, Reșița, Constanța, Bistrița, Oradea sau Brașov. Simona Steluța Marti din Sibiu a aflat de rețeaua de cadouri lăsate pentru necunoscuți de la prietena ei, Ada Milea Rusu, cea care a adus această mișcare în Sibiu. În vârstă de 45 de ani, Simona lucrează în domeniul resurselor umane la o firmă multinațională, iar de patru ani este voluntar al organizației EMMA, un ONG care sprijină familiile care trec prin drama pierderii unui copil. În limita timpului este voluntar și la alte ONG-uri. (…)”

Link: www.greatnews.ro/index.php/omul-cu-schimbarea/qda-mai-departeq-oamenii-care-au-prins-bunatatea-in-lant-si-nu-i-mai-dau-drumul.html

 

 

 

 

Articole asemanatoare:

  • No Related Posts
Categorii: Diverse

Posteaza un comentariu