Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Blogunteer On November - 2 - 2010

Ca sa poti sa participi intr-o actiune de teatru-forum, nu trebuie sa ai cine-stie-ce-experienta ca actor. De fapt, acest gen de teatru (care e o subdiviziune a Teatrului celor Oprimati – te provoc sa gasesti o traducere mai buna a ‘Theatre of the Oppressed- al lui Augusto Boal) urmareste spontaneitatea in rezolvarea unei probleme reale a comunitatii.

De exemplu, un grup de actori joaca o mica sceneta in care apare un caz de discriminare rasiala. La workshopul la care am facut pentru prima oara teatru-forum, era vorba despre o tanara rroma care nu reusea sa se integreze in clasa in care s-a transferat.

Pot aparea o sumedenie de variatii: un sef care isi maltrateaza subordonatii, un grup de tineri care se iau de o persoana cu dizabilitati…

In general, felul in care se desfasoara actiunea este la latitudinea spectatorilor. Exista, totusi, cateva reguli care trebuie urmate:

  1. Piesa se joaca de 2 ori!

Prima oara, grupul de actori duce piesa la capat intr-un fel nefavorabil celui oprimat. (tanara de etnie rroma nu reuseste sa se integreze, muncitorul nu scapa de sef and so on). Apoi, urmeaza o noua reprezentatie, in care oricare din ‘spect-actori'(asa se numesc. Dragut, nu?) poate sa il inlocuiasca pe cel oprimat, batand din palme si spunand “STOP”. Noul actor va incerca sa ii convinga pe agresori, astfel incat, la sfarsitul piesei, lucrurile sa iasa in favoarea celui oprimat.

  1. Din momentul in care s-a spus ‘STOP’, opresorii trebuie sa improvizeze ca sa duca piesa la sfarsit ca in prima situatie.
  2. Oricine poate spune ‘STOP’, dar asta doar in cazul in care jocul celui oprimat este nerealist/cel oprimat esueaza in a-i convinge pe agresori
  3. Daca cel defavorizat castiga teren, ‘spect-actorii’ pot sa ii inlocuiasca pe agresori si sa incerce o metoda noua, ca sceneta sa se finalizeze ca in prima situatie.

Ok, si care e ideea?

  • Ca schimbarea trebuie sa porneasca de la tine (pe asta a zis-o un tip tare destept, Gandhi).
  • Ca prin argumentare logica si prin credinta in propriile idei poti convinge oamenii sa se schimbe in bine.
  • Ca teatrul e accesibil tuturor, nu doar celor care s-au pregatit temeinic in acest sens
  • Ca e o forma excelenta de manifestare a frustrarilor si de schimb de idei (in plus, e si foarte pasnic)

Evident, in ‘Teatrul Oprimatilor’ poti sa incerci mult mai multe metode de a combate excluziunea sociala – chiar teatrul-forum a derivat dintr-o alta metoda, numita dramaturgie simultana, apoi mai exista si teatrul de imagini, teatrul-ziar, teatrul invizibil…

In afara de teatrul-forum, celelalte forme nu sunt practicate la noi in tara, sau, mai degraba, sunt practicate in cercuri restranse, la workshopuri, traininguri, conferinte la care are acces doar o mica parte din populatie. Dar ce-ar fi ca tu sa aduci teatrul celor defavorizati la rang de arta?

Daca reusesti, trimite-ne si noua un mail si vom fi gata sa ne implicam cu tine!

Articole asemanatoare:

  • No Related Posts

Un comentariu

  1. carmen says:

    In aceasta perioada se desfasoara Festivalul de Teatru al Detinutilor – EXIT a II-a editie la Teatrul Notarra 8-9 noiembrie cu incepere ora 18.00 si piese de teatru forum in zilele de 10-11 noiembrie La Scena. Un prilej bun pentru cei care vor sa inceapa este sa lucreze cu aceasta metoda este lansarea ghidului de teatru forum si a unui curriculum de teatru forum de catre Asociatia ART Fusion. Toate detaliile in curand pe teatruforum.ro.

Posteaza un comentariu