Situatia din Romania la ora actuala este destul de alarmanta in ceea ce priveste rezervele de sange. Cererea de sange este intr-o continua crestere datoria numarului mare de operatii ce au loc in fiecare zi.
Iar daca si tu esti printre acele persoane alarmate de ideea de a dona sange sau vad in asta ceva infricosator, da-mi voie sa iti spun ca nu este asa. Pentru ca totul este foarte simplu si are loc intr-un cadru relaxant. Iti vom oferi acum toate informatiile de care ai nevoie pentru a dona si toti pasii pe care trebuie sa ii urmezi si sper ca te voi convinge sa donezi si tu, macar o data, sange.
Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a dona sanga?
Inainte de toate, persoanele care doneaza sange trebuie sa indeplineasca o serie de conditii care isi au rostul daca stam bine sa ne gandim. Persoana care doneaza trebuie sa aiba peste 18 ani. In ceea ce priveste greutatea, la fel sunt cateva reguli: fetele/femeile trebuie sa aiba peste 58 kg iar baietii/barbatii peste 60 kg. Aceasta greutate se aplica indiferent de inaltime pentru ca de fapt, greutatea indica intr-un fel sau altul volumul de sange din organism (la 50 kg, omul are in organism 7-8 litri de sange). Mai mult, persoanele care doneaza trebuie sa fie perfect sanatoase in momentul in care doneaza: trebuie sa nu sufere de anemie sau alte boli, sa nu fi suferit vreo interventie chirurgicala recent sau vreo pierdere in greutate. Tensiunea arteriala trebuie sa fie, la fel, in limitele normalului.
Indeplinesc conditiile de mai sus, unde pot dona?
Daca indeplinesti conditiile de mai sus, felicitri, te poti prezenta la un centru de donare. In fiecare oras mare se afla un centru de transfuzii, tot ceea ce trebuie sa faci este sa dai un search pe Google (Google is your friend) si vei gasi adresa centrului de recoltare din orasul tau. Atentie insa ca, in general, centrele deschid foarte devreme, iar programul este undeva intre 7 si 13.
Ce trebuie sa fac inainte de donare?
Inainte de a merge la donat, trebuie sa stii ca ai nevoie de odihna si de o alimentatie echilibrata, saraca in grsimi. Inainte de a donarea propriu-zisa trebuie sa mananci ceva foarte usor. Spre deosebire de datile in care mergi la spital pentru analize, aici este permis sa mananci. Atentie, nu grasimi!
Ce trebuie sa am la mine cand merg la centru de donare?
Ei bine, dupa ce ai facut toate lucrurile de mai sus, trebuie sa mergi la centru. Trebuie neaparat sa te prezinti cu cartea de identitate.
Care sunt procedurile?
Imediat cum ajungi acolo, va trebui sa prezinti buletinul la intrare si chiar sa il lasi acaolo pana la terminarea procedurilor, apoi ti se va da o fisa pe care va trebui sa o completezi. Fisa contine intrebari despre stilul de viata pe care il duci. Dupa ce vei face asta, va trebuie sa mai astepti putin si o doamna asistenta te va chema pentru a merge la urmatorul: filtru.
Acolo vei fi cantarit in cazul in care nu ai mai donat pana acum, ti se va lua sange din deget (nu doare deloc!) pentru a vedea daca suferi de anemie sau hepatita si pentru a ti se identifica grupa sanguina iar ti se va lua tensiunea. Daca treci cu bine si de acest filtru ajungi sa stai de vorba cu o doamna doctor care te va trece in registru si careia ii vei putea adresa intrebari in cazul in care ai ceva nelamuriri.
Dupa ce ai trecut de acest lucru esti la un pas de donarea propriu-zisa.
Totul se intampla foarte organizat acolo, si la un moment dat vei fi probabil pus sa astepti putin dar trebuie sa intelegi ca intreg procesul dureaza ceva timp si nu este chiar atat de mult personal. In cele din urma vei fi chemat in sala in care are loc donarea propriu-zisa. Acolo te vei duce si vei fi preluat de o asistena care este foarte blanda. Te vei aseza pe scaun, vei da mana, si nici macar nu vei simti vreo durere, ci doar o mica intepatura. Cantitatea de sange pe care o vei dona este undeva intre 450ml-500ml, iar timpul in care se doneaza acest sange, depinde de la om la om, in general intre 5-15 min. Dupa ce termini de donat, esti legat la mana si atentie, trebuie sa tii apasat pe locul unde a fost acul, iar acel bandaj trebuie tinut la mana cel putin 10 minute. Daca in timp ce donezi ai nevoie sa apa sau de orice altceva, nu ezita sa ceri, doamnele de acolo pentru asta sunt puse.
Ei bine, asta a fost tot?
Da, asta a fost tot. Dupa ce ai facut donarea propriu-zisa, vei merge pentru a-ti ridica buletinul si vei primi, asa cum primeste, orice donator, carnetul de donator unde se va nota de fiecare data cand ai donat, bonuri de masa, reducerea pe o luna la abonamentul de transport in comun si scutire pe ziua respectiva. Daca doresti sa ti se efectueze analize la sange si sa primesti rezultatul acestor analize, trebuie sa le spui domnilor de acolo.
Ce trebuie sa fac in continuare?
In continuare, trebuie sa fii foarte atent pentru ca trebuie sa bei cat mai multe lichide si trebuie sa mananci la fel, foarte usor. Cantitatea de sange donata se regenereaza ca si volum in cateva ore iar la nivel celular, in cateva zile. deci situatia este sub control.
Reactii adverse.
Se poate intampla ca dupa donare, sa te simti ametit. Trebuie sa anunti asistenta de acolo si dansa iti va spune ce trebuie facut. In general este bine sa nu pleci direct de acolo ci sa mai stai jos aproximativ 15 minute. Starile de lesin si lesinul propriu zis sunt foarte rare.
Cand mai pot dona?
Pentru ca se tine foarte mult cont de sanatatea donatorului, nu se poate dona sange decat la intervale regulate de timp. De exemplu, barbatii pot dona o data la trei luni, deci de 4 ori pe ani pe cand femeile doar o data la 4 luni, deci de 3 ori pe an.
Daca te-am lamurit macar de cum sta treba si acum te gandesti si iei in considerare acest lucru, este bine. Nu uita insa ca sangele tau este important pentru salvarea unei vieti si ca atunci cand mergi acolo te gandesti ca peste ceva timp sangele pe care l-ai donat tu, va trece prin venele altui om care chiar are nevoie de acest lucru si a carui viata depinde si de litri de sange care sunt acolo si se bucura de acest lucru. Eu am acest sentinement de fiecare data cand donez. Si tu poti fi un erou, trebuie numai sa vrei! Daca mai ai intrebari, intreba-ne sau daca vei merge sa donezi, contacteaza-ne si spune-ne cum a fost!