Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/youngini/public_html/blogunteer/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
O forma de voluntariat atipica, dar un prim pas catre job: shadowing-ul | Blogunteer.ro

Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Blogunteer On October - 24 - 2010

Tii minte acele prajituri delicioase din copilarie care te indemnau sa le gusti, pe furis, fara stirea mamei? Daca job-ul pe care ti-l doresti, ar fi unul la fel de „delicios”, atunci ai fi tentat sa-l „pui pe limba”?

Iata ce-ti propunem: o saptamana care sa nu treaca banal si monoton ca oricare alta, ci sa fie un shadowing-week. Suna bine, dar esti cam nedumerit. Hai sa povestim ce inseamna toata treaba asta atat de atragator expusa.

Dupa o traducere mot-a-mot din limba engleza, „shadow” inseamna „umbra”. Conceptul de shadowing se refera la faptul ca ai posibilitatea pe o anumita perioada – in cazul nostru, o saptamana – sa fii „umbra” unei persoane care detine job-ul la care aspiri si tu. Asta inseamna ca in perioada convenita, pret de 2-3 ore pe zi, sa zicem, ai ocazia sa vezi tot ce presupune acel job, de la ce tip de indatoriri are persoana in cauza grosso-modo pana la cele mai mici detalii incluse, respectiv modul de operare, abilitatile necesare, cat de simplu sau dificil poate fi sa deprinzi unele noi, si multe altele. Si, in afara de acest lucru, ti se ofera sansa de a executa cu mana ta anumite operatiuni, dintre cele accesibile, ca sa iti poti face o idee despre cum te-ai comporta tu pe un asemenea post. Global, daca am face o comparatie, acest shadowing-week poate fi vazut ca un mini-stagiu de practica, programat pentru o saptamana. Singura deosebire este ca shadowing-ul nu este obligatoriu, este un act benevol, voluntar, ceea ce il face si mai important pentru dezvoltarea ta personala.

In general, shadowing-ul este organizat de asociatiile studentesti pe la diverse proiecte, mai ales la cele orientate spre business. Un exemplu de asociatie de studenti care a promovat shadowing-ul in activitatile sale este DaAfaceri, care in noiembrie 2010, a inclus in workshop-urile evenimentului BusinessIntro si acest concept foarte putin familiar studentilor. Rezultatul a fost unul promitator, avand in vedere ca feedback-ul celor implicati a fost preponderent unul pozitiv si de bun-augur.

Dar nu e obligatoriu sa fii organizatie studenteasca pentru a putea beneficia de shadowing. Prin urmare, hai sa  „desenam” o schita a unui do-it-yourself la indemana oricui.

Pasul 1: Documentare

In aceasta prima etapa, trebuie sa stii foarte bine ce job vrei sa „ataci”, care este firma, compania, multinationala care te atrage si care iti poate oferi aceasta mica perioada de initiere despre care am vorbit. De asemenea, este important sa ai foarte clar si cine este persoana aflata pe postul respectiv si care sunt modalitatile de a o contacta si de a o aborda.

Pasul 2: Contact

Urmatorul pas in derularea formalitatilor pentru obtinerea unui shadowing-week consta, evident, in contactarea persoanei tinta care te poate ajuta in acest sens. Ca recomandari, atat mail-ul, cat si apelul telefonic merg la fel de bine, important este felul in care te exprimi, cat mai atragatorcu putinta, pentru a-i trezi interesul vis-à-vis de tine. Desigur, este indicat sa mizezi mai mult pe alternativa contactarii electronice pentru ca la telefon este posibil sa il prinzi intr-o pasa proasta si sa nu obtii rezultatul scontat. In plus, mail-ul nu implica exprimarea emotiilor de natura fatisa si ofera un timp pentru reculegere si tratare serioasa a subiectului. Nu uita sa trimiti acest mail cu cel putin doua saptamani inantea perioadei vizate de tine pentru a incepe pentru ca nu cunosti disponibilitatea de timp a acelei persoane. De asemenea, e bine sa ai mai multe variante de persoane, ori din aceeasi companie, sau provenind din companii diferite, pentru a fi sigur ca prinzi ceva si nu ramai doar cu dorinta de a fi experimentat ceva absolut nou si deosebit de util pentru tine.

Pasul 3: Stabilire termeni

Daca persoana cautata de tine a raspuns pozitiv initiativei tale, ai trecut de partea cea mai grea a intregului demers. Acum urmeaza sa stabiliti de comun acord care sunt zilele cand poti participa la shadowing si cat timp poti petrece in acest sens. De aici inainte, lucrurile incep sa mearga de la sine, iar tu trebuie sa stii cum sa profiti de fiecare din ele la maximum si sa fructifici orice ocazie ti se ofera pentru a te instrui.

Pasul 4: Feedback

Ultima miscare pe care trebuie sa o realizezi se refera la feedback. In primul rand, acest lucru este util persoanei care ti-a facilitat participarea la un shadowing-week pentru a trage concluzii referitoare la eficienta acestui procedeu in dezvoltarea personala a studentilor si daca merita reorganizat sub aceeasi forma pe viitor, la eventuale imbunatatiri care trebuie aduse etc. In al doilea rand, iti foloseste tie pentru a stabili cat ai evoluat intr-o saptamana, ce anume ai invatat, ce deprinderi noi se afla in posesia ta acum si pentru a decide daca acesta este job-ul pe care ti-ai dori si pe viitor sa-l practici sau e cazul sa te reorientezi. De asemenea, daca impactul a fost cel la care te asteptai, urmatorii pasi trebuie sa-i faci in directia perfectionarii pe toate caile pentru desavarsirea in vederea carierei care te asteapta sa o imbratisezi.

Acestea fiind spuse, tot ce mai ai de facut este sa treci la treaba and do-it-yourself!

Articole asemanatoare:

  • No Related Posts

Posteaza un comentariu