În ultimii ani, se poate observa o emancipare a tendinţelor de consum cultural ale românilor, înregistrându-se o cerere din ce în ce mai mare pentru astfel de produse.
În ceea ce priveşte artele spectacolului, există o dinamică pozitivă a evoluţiei dansului contemporan românesc prin iniţiativele tot mai numeroase, autentice şi rezonante ale tinerilor coregrafi şi dansatori.
Cu siguranță, avem de unde alege. Arta coregrafică concretizată prin spectacole, performance-uri, concursuri, workshop-uri, proiecţii, seminarii, ateliere, discuţii, merită o atenţie deosebită, impulsionând publicul larg să fie mai deschis şi mai receptiv la un fenomen aflat în plină dezvoltare.
Un promotor activ al dansului contemporan românesc, vizibil interesat de crearea unui context favorabil vizibilităţii şi dezvoltării dansului este Asociaţia Secţia de Coregrafie.
Înfiinţată în anul 2011, la iniţiativa tinerilor coregrafi Sandra Mavhima, Simona Deaconescu și Vlad Merariu, derulează proiecte şi programe culturale la nivel local şi naţional în scopul susţinerii coregrafilor şi dansatorilor şi pentru a crea o punte de comunicare între artişti şi public.
Un proiect simbolic al asociaţiei este ,,Cartierul de dans”, un program de dans conceput pentru a încuraja cercetarea şi educaţia culturală în domeniul artei spectacolului contemporan prin furnizarea mijloacelor necesare comunicării, înţelegerii și dezvoltării unor noi moduri de exprimare prin dans. Programul este dedicat profesioniştilor, amatorilor şi tuturor celor interesaţi de dansul contemporan.
,,Ridică-te din bancă” este un alt proiect de educaţie culturală care se adresează, de această dată, liceenilor interesaţi de dezvoltarea unei cariere în domeniu şi care urmează un liceu vocaţional, precum Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” din Bucureşti sau “Octavian Stroja” din Cluj-Napoca.
Proiectul a fost organizat în toamna anului trecut, iar atelierele de dans contemporan s-au finalizat cu prezentarea publică a spectacolului de dans contemporan ”Collide”. Ulterior, s-au desfăşurat şedinţe de consiliere în carieră şi activităţi de documentare şi cercetare artistică.
Pentru tinerii coregrafi și performeri aflați la început de drum, Asociația Secția de Coregrafie propune un ,,ALT Concurs Naţional de Coregrafie”, o competiţie – spectacol care constă în desfăşurarea şi jurizarea a aproximativ 8-10 creaţii coregrafice de câte 20 de minute fiecare.
Evenimentul se organizează în luna octombrie a fiecărui an şi se desfășoară deja de trei ediții. Iniţiativa vine în sprijinul coregrafilor pentru a-şi putea susţine public creaţia, pentru a putea primi un feedback din partea unui juriu profesionist și din partea publicului.
,,ADN’’ (arta – dans – noutăţi) este prima revistă din România dedicată artei coregrafice. Astfel, printr-un singur click cei interesați pot accesa informaţii despre artă, interviuri cu oameni de cultură, dansatori şi coregrafi cu renume, practicanţi şi susţinători ai dansului sau impresii despre anumite evenimente culturale. Asociația și-a propus prin acest proiect, crearea unei platforme complexe care conectează minţile şi inimile pasionaților dans şi artă.
Pentru Asociația Secția de Coregrafie, toamna aceasta va fi plină de dans şi mişcare! De aceea, nu trebuie să rataţi Zilele dansului contemporan la Biblioteca Naţională a României.
Proiectul se adresează tuturor categoriilor de vârstă, prin organizarea de ateliere de mişcare pentru adulţi, laboratoare de creaţie coregrafică pentru copii, spectacole, conferinţe şi proiecţii de filme romaneşti de dans. Accesul publicului este gratuit!
Aşadar, vă invităm la o porţie de dans şi cultură!