Numele Nadia Comăneci amintește, cu siguranță, de “primul 10” din istoria gimnasticii. Drumul până la o astfel de performanță este lung și anevoios. Excelența cere sacrificii, talent și răbdare.
Mulți copii și tineri înzestrați cu talent se inspiră din astfel de exemple și pornesc pe acest drum. Dacă munca și timpul investit sunt sarcini care le revin în totalitate, în ceea ce privește resursele materiale și financiare, acestea reprezintă un obstacol nedrept pentru mulți dintre ei.
În aceste situații intervine Fundaţia Nadia Comãneci, creată din convingerea marii gimnaste că succesul ne obligă să împărtășim:
“Atunci când te bucuri de succes ai şi o responsabilitate imensă faţă de comunitate. În primul rând, e important sã nu uiţi „să predai ştafeta” într-un fel, să-i ajuţi pe alţii şi să le dai
posibilitatea de a oferi la rândul lor ceva societăţii. Vom reuşi să facem acest lucru prin intermediul acestei fundaţii: proiecte ambiţioase care să încurajeze performanţa, dar care, în acelaşi timp, să ajute familiile şi să protejeze copiii.”
Nadia Comăneci este o personalitate-exemplu care nu a rămas doar la vorbe frumoase, ci a trecut cu adevărat la fapte, pornind pe calea voluntariatului prin fundația care îi poartă numele.
Despre proiectele derulate de aceastã organizaţie, despre roadele muncii în cadrul ei, dar şi despre dificultăţile şi efortul depus ce se află în spatele numelui, puteţi afla mai multe în acest scurt interviu:
Blogunteer: Când auzim numele Nadia Comăneci ne gândim, în primul rând, la excelență. Cum se regăsește această calitate în proiectele fundației și ce alte valori vă îndrumă activitatea?
Fundaţia Nadia Comăneci: Ne bazăm pe ideea de performanţă. Am pornit de la dorinţa de a susţine performanţa în gimnastică şi în sport, în general, dar ne-am dat seama că este important să încurajăm în special tinerii să lupte să atingă performanţa în orice domeniu şi-ar dori să exceleze. Tocmai de aceea, multe dintre acţiunile noastre sunt orientate către tineri, chiar către copii de vârste mici, care nu sunt neapărat interesaţi de gimnastică, dar care au şansa de a face performanţă în alt domeniu.
B: Pe ce domenii se concentrează activitatea Fundației Nadia Comăneci în prezent?
F.N.C.: În primul rând, gimnastica. Anul acesta se va desfăşura a treia ediţie a Cupei Nadia Comăneci la gimnastică artistică. Şi, totodatã, încheiem un an de succes cu “Bursele 10 pentru gimnasticã”, oferite unor tinere gimnaste cu rezultate bune atât in competitii, cât şi la scoalã, dar cu o situaţie financiarã mai dificilă în familie. Un alt domeniu de interes pentru noi este şansa oferită copiilor de a-şi descoperi un talent şi a crea fundaţia pentru o viitoare performanţă în viitor. Acesta este scopul programului MiniMe, în cadrul căruia am deschis Centrul MiniMe, unde sunt organizate diferite cursuri pentru copii de 1 – 12 ani – sport, dans, arte marţiale, ateliere de creativitate etc, încercând să le deschidem apetitul pentru mişcare şi frumos. Anul trecut, împreună cu revista Capital, am demarat şi un proiect pentru tinerii studenţi, care au şansa nu doar de a fi la curent cu toate evenimentele din domeniul financiar, dar şi să îşi încerce sau chiar să îşi demonstreze abilităţile de viitori jurnalişti şi analişti financiari.
B: Ne puteți spune mai multe despre beneficiarii proiectelor Fundației? Cine sunt aceștia, în principal?
F.N.C.: Aşa cum spuneam şi anterior, principalii beneficiari sunt tinerii: tinerii gimnaşti, tinerii studenţi, copiii.
B: Ați demarat de curând proiectul “10 pentru gimnastică”. În ce constă, care este contextul în care a fost lansat și ce impact are până în prezent?
F.N.C.: Proiectul “10 pentru gimnastică” îşi propune să susţină tinerii gimnaşti din România. Proiectul a cunoscut mai multe etape de la lansarea sa. În cadrul acestui proiect, Fundaţia a susţinut diferite cluburi de gimnasticã din ţară, dar şi câţiva gimnaşti care, fără ajutorul Fundaţiei, ar fi renunţat la acest sport. Anul trecut, proiectul a intrat într-o nouă etapă, aceea a Burselor “10 pentru gimnastică”. Printr-un proces de selecţie, adresat tuturor cluburilor din ţară, 10 tinere gimnaste au fost alese pentru a beneficia de aceste burse.
Fetele au fost selectate după trei criterii: rezultatele competiţionale, rezultatele şcolare şi situaţia financiară, scopul fiind acela de a oferi un sprijin real acelor fete cu rezultate bune şi la gimnastică, şi la şcoală, dar a căror situaţie financiară din familie le-ar fi putut determina să renunţe la antrenamente. Astfel, timp de un an de zile, aceste fete vor primi în fiecare lună câte o sută de euro, pentru a-şi continua visul în sala de gimnastică. Sperăm să realizăm o nouă selecţie şi anul acesta, dacă vom avea susţinerea partenerilor noştri.
B: Din experiența pe care o aveți, care sunt principalele impedimente pe care le are de depășit un tânăr sportiv talentat, aflat la început de drum?
F.N.C.: Sunt mulţi factori care pot influenţa drumul unui tânăr gimnast. Pe de o parte, este problema financiară, de aceea am şi iniţiat Bursele “10 pentru gimnastică”. Pe de altã parte, poate fi chiar atracţia spre alte activităţi care nu necesită la fel de multă muncă şi care poate par a fi mai bine remunerate sau mai apreciate, mai în vogă. Dar cred că un tânăr care iubeşte cu adevărat acest sport minunat nu va renunţa oricât de greu i se va părea. Orice tânăr sportiv trebuie să fie conştient însă că nu se poate ajunge la performanţă decât prin multă muncă şi determinare.
B: Poate un sportiv înzestrat să atingă o performanță de nota 10, în ciuda unor dificultăți de ordin financiar?
F.N.C.: Determinarea şi perseverenţa pot depăşi orice obstacole. E nevoie însă de mult sacrificiu, mai ales dacă obstacolele sunt financiare. Nimic nu e imposibil.
B: Păpușa Nadia este, cu siguranță, un proiect de suflet al Fundației. Care este povestea acestui proiect ingenios de fundraising?
F.N.C.: Păpuşa Nadia a fost o altă etapă în proiectul “10 pentru gimnastică”. Nu cred că ne aşteptam să fie atât de bine primită şi apreciată. Am descoperit o dată cu lansarea acestei păpuşi că nu doar cei care au trăit perioada Montreal apreciază valoarea sentimentală a unei astfel de păpuşi, dar şi că sunt mulţi copii care recunosc în această păpuşă un simbol al reuşitei. Din păcate, stocurile au fost deja epuizate şi deocamdată nu se mai fabrică.
B: Privind în urmă la activitatea de până acum, ce v-a ambiționat să mergeți mai departe, cu și mai multă determinare?
F.N.C.: Au fost multe momente de-a lungul carierei care ne-au ambiţionat şi ne-au impulsionat, momente de reuşită – care ne-au demonstrat că se poate, dar şi momente mai puţin bune – în care ne-am spus cã se poate mai mult.
B: În ceea ce o privește pe d-na Comăneci, în ce cauze se implică cu predilecție și care îi sunt cele mai apropiate de suflet?
Cele sportive, bineînteles. Şi cele în care copiii sunt principalii beneficiari. Credem că fiecare dintre noi este dator să ofere o şansă copiilor de a reuşi, să îi sprijine şi să le creeze contextul favorabil performanţei.