Dorința unor tineri artişti de a susţine activităţile culturale a condus la ideea că teatrul se poate face oriunde, chiar şi într-un spațiu restrâns, dintr-o casă fără poveste, cu pereţi de cărămidă.
Astfel, a apărut Unteatru, proiect cultural independent care se desfășoară într-un spațiu neconvențional menit să sprijine producțiile unor artiști aflați la început de drum şi să facă posibilă întâlnirea oamenilor cu teatrul.
Cu atât mai mult, Unteatru este locul unde ideile și simțirile se contopesc, entuziasmul și pasiunea conlucrează. Totul se concretizează într-un manifest cultural autentic.
Despre proiectul curajos pe care îl dezvoltă de peste patru ani, am stat de vorbă cu Andreea şi Andrei Grosu.
Blogunteer: De unde a pornit această iniţiativă de a crea un proiect cultural independent şi care sunt provocările pe care le-aţi întâmpinat în acest demers?
Andreea şi Andrei Grosu: Gândul unui proiect cultural nu a existat în forma aceasta. Ne-am dorit un loc în care să se întâmple teatru. Nimic mai mult sau mai puțin. E vorba de întâlnirea noastră minunată din care au rezultat numai povești mari. Căsătoria noastră și un teatru în cel mai adevărat sens al cuvântului – teatrul Unteatru. Inițial, teatrul nostru avea scopul de a găzdui producții valoroase care nu aveau o casă și care fără spaţiul Unteatru, ar fi dispărut. Ulterior, teatrul s-a dezvoltat și am trecut la nivelul următor, mult doritul statut de teatru producător. În momentul de față toate spectacolele nostre sunt producțiile teatrului Unteatru.
B: Cât de greu îi este unui tânăr regizor sau actor să găsească sprijin şi oportunităţi profesionale în actualul mediu cultural?
A&A: Suficient de greu. Cam atât de greu încât să îți vină să te apuci de altceva. Dar nu atât de greu încât să nu reușești dacă depășești momentul în care vrei să te apuci de altceva. Problema e că nu e loc pentru toată lumea. E nevoie de mai multe spații. Credem că ar trebui să apară ca după ploaie. În orice 10 metri pătrați, în orice birou care seara se poate folosi ca teatru, în orice mansardă pusă la dispoziție 3 ore pe zi în timpul weekendului.
B: Care sunt criteriile de selecţie ale pieselor prezentate în cadrul Unteatru şi ce factor de noutate aduc acestea pentru publicul românesc?
A&A: Criteriul este calitatea. Am adunat în acești 4 ani și jumătate o echipă de oameni în care avem totală încredere. Ei sunt garanția calității producțiilor Unteatru. Actorii, regizorii, scenografii, echipa tehnică, administrarea, toată lumea Unteatru. Noutatea se naște din puterea creativă a acestei echipe. Nu am dorit să șocăm în niciun fel, nu am vrut să aducem ceva nou, probabil am sperat să avem componenta de prospețime în tot acest context cultural. Atât.
B: Cum evaluaţi, până în prezent, impactul proiectului pe care îl derulaţi?
A&A: Am îndeplinit toate cerințele pe care le-am avut la începutul proiectului. Am atins toate punctele pe care ni le-am propus până în prezent. În concluzie, considerăm că proiectul Teatrul Unteatru are punctaj maxim pe indiferent de orice scară evaluatoare. În continuare ne dorim dezvoltarea lui și conservarea etichetei pe care o poartă acum.
B: Care a fost feedback-ul publicului la proiectele puse în scenă de-a lungul celor patru ani?
A&A: Răspunsul publicului este unul extrem de flatant. Primim numai gânduri frumoase, scrise și vorbite. Suntem bucuroși de cronici minunate. Şi, cel mai important, avem un public din ce in ce mai numeros. Asta spune tot. E cel mai onest feedback.
B: Care sunt planurile de viitor şi cum vă imaginaţi că va arăta teatrul peste 10 ani?
A&A: Ne dorim dezvoltare. Mai mult spațiu. Mai multe spectacole. Echipă mai mare. Mai multe finanțări. Mai multă atenție din partea statului în care trăim și care ar trebui să vină în sprijnul unui proiect cultural independent. E un act social puternic pe care ar trebui să îl observe. Să îl asimileze.
Peste 10 ani Teatrul Unteatru va fi toate cele de mai sus plus cu 10 ani mai experimentat.
B: Având în vedere programul încărcat al unui regizor sau actor, există interes pentru voluntariat din partea tinerilor artişti?
A&A: Nu știm ce înseamnă asta. Nu suntem prea încântați de voluntariat în aria artistică. Oamenii trebuie plătiți. Cu cât se poate. Artiștii au nevoie de resurse financiare la fel de acut ca oricine altcineva. Arta pentru artă trebuie să fie doar o metaforă.
B: Care ar fi mesajul vostru pentru tinerii artişti care încearcă să îşi croiască o carieră în acest domeniu?
A&A: Teatru oriunde.
Vă recomand cu drag să descoperiți pasiunea și devotamentul pentru artă ale acestor tineri artiști și ceva din farmecul unui loc atât de intim, ca cel de acasă, și anume Unteatru.
Aşadar, dați o fugă până la teatru!