Imaginează-ţi că eşti provocat, alături de alţi 15 tineri de vârsta ta, ca în trei luni de zile, să strângeţi prin propriile forţe 1500 de euro, prin mecanisme de fundraising gândite şi implementate de voi, iar apoi, cu ajutorul banilor obținuți ( plus un matching de încã 1500 de euro) să ajutați alţi tineri cu idei ingenioase. Sună destul de complicat, nu-i aşa? Ei bine…deja se întâmplă în 14 oraşe din România printre care Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Oradea sau Sibiu.
Proiectul a apărut în România prin intermediul ARC România (Asociaţia pentru Relaţii Comunitare) după modelul programului din Irlanda de Nord, statul fondator. A trecut printr-o perioadă de verificare, iar proiectul-pilot din Cluj a fost un succes. De atunci s-a extins treptat, în 2008 şi în 2011 mai ales, şi-a dovedit eficienţa în a răspunde la nevoile reale ale tinerilor.
Și nu este de mirare deoarece cei care au lucrat alături de YouthBank au văzut efectele imediate. Apreciat în comunitate pentru că facilitează implementarea proiectelor, YouthBank ajută tinerii întreprinzători, cu idei geniale, dar fără resurse, să le transforme în realitate. YouthBank vine în ajutorul lor și le pune la dispoziţie fondurile necesare pentru că ei să îşi canalizeze toată energia spre atingerea obiectivelor. Colaborarea are efecte vizibile, prin impactul proiectelor de succes implementate în mai multe oraşe din ţară. Iată câteva astfel de exemple:
Training de prim-ajutor for all (Cluj): a pornit de la o echipă de prim-ajutor care şi-a dorit să-și împărtăşească experienţa. Au fost astfel organizate o serie de cursuri pentru toate categoriile de vârstă, pentru a transforma comunitatea clujeană într-un mediu mai sigur şi mai informat. Beneficiile le-au resimțit în special cei care au organizat proiectul: “Echipa a dobândit abilităţi noi precum capacitatea pedagogică, fiind pentru prima dată când instructorii echipei au predat altor persoane. Am aflat că cei doi instructori s-au descurcat de minune, participanţii fiind multumiţi şi dornici să continue activitatea în domeniul primului ajutor, totodată şi în cel al responsabilităţii financiare, fiind atenţi la cumpărături şi alte cheltuieli, asigurându-se că au bonuri sau facturi pentru fiecare obiect achiziţionat.”
Fresh Art Fest (Iaşi): festivalul a pornit de la necesitatea publicului ieşean de a cunoaşte şi interacţiona cu o nouă generaţie de artişti. În acest scop, au avut loc manifestații de de artă stradală în zona centrală a Iaşiului. Timp de trei zile, publicul a putut viziona spectacole de street dance şi teatru, demonstraţii de facepainting, explorând și ateliere de DIY (do it yourself) cu handmade sau sculptură. Arta se schimbă odată cu timpurile şi fiecare generaţie îşi doreşte să fie inovativă şi mai originală decât cea dinaintea ei, astfel că evenimente de profil în care artiştii urbani pot să îşi manifeste talentul se bucură de succes.
Expoziţie Ştiinţifică (Mureş): a fost realizată de echipa “Voluntarii Tehnicii“, incluzând şi un concurs de electronică. Ştiinţa este un domeniu care oferă o mare deschidere, iar câţiva elevi s-au decis că le ofere şansa colegilor lor talentaţi şi pasionaţi să îşi deschidă aripile.
Proiectele sponsorizate nu sunt singura motivaţie pentru care să alegi YouthBank.
De câte ori nu auzim bine-cunoscuta formulare “tinerii sunt viitorul”, dar rareori suntem încurajaţi să luăm o hotărâre, să facem o schimbare vizibilă. În YouthBank poţi să îţi explorezi toate limitele: tu eşti cel care vine cu idei, tu analizezi posibilităţile, tu negociezi, cauţi, atragi sponsorizări şi poţi alege din evenimente, strângeri de fonduri, spectacole, sponsorizări directe sau orice mecanism fezabil pentru echipa ta.
Un proiect unic pentru că le lasă membrilor liberatea deplină de a-şi explora abilităţile de lideri, negociatori, antreprenori, agenţi ai schimbării într-un mediu sigur şi asistat de oameni cu experienţă în domeniul non-guvernamental.
Ai o idee bună? Aplică pentru un grant prin care să îţi finanţezi proiectul și devino membru YouthBank!