Blogunteer continuă seria interviurilor cu cetăţeni americani veniţi în România cu burse Fulbright. Ne dorim să descoperim ce anume îi determină pe aceştia să plece dintr-o societate aflată la cel mai înalt nivel de dezvoltare pentru a trăi, chiar şi pentru o scurtă perioadă de timp, într-o ţară îndepărtată despre care nu ştiu foarte multe.
Chris Kajtor este un american de origine română, a cărui misiune personală este să schimbe ceva în bine în jurul său. Bursier Fulbright la Universitatea Transilvania din Brașov, Chris a venit în România motivat de dorința de a-și cunoaște originile. A crescut auzind descrierile părinților săi despre frumusețea României și a locuitorilor săi.
Susținător devotat al voluntariatului, s-a implicat activ în sprijinirea comunității din Brașov. La Universitatea Transilvania predă cursuri de project development în domenii umanitare, studenții săi sprijinind oameni aflaţi în dificultate, dar şi animale fără adăpost. Tot în cadrul Universității, a contribuit și la crearea Raftului American (departament cu cărți în engleza americană). Prin acest demers, susținut de Ambasada Statelor Unite la București, Chris și-a propus nu doar să asigure materiale de studiu pentru studenți, dar și să apropie cele două culturi.
Chris, pentru ca cititorii noștri să te cunoască mai bine, spune-ne câte ceva despre educația și experiența ta în muncă.
Sunt licențiat în psihologie și sociologie și dețin o diplomă de master în Administrație și Politici Publice, toate obținute la California Lutheran University. Am ocupat diverse posturi în învățământ, consiliere și activități non-profit. O perioadă de timp, am activat în cadrul Asociației ALS care încearcă să găsească un tratament pentru boala Lou Gehrig.
Care este motivul pentru care ai făcut aceste alegeri?
Am ales această cale deoarece am vrut să schimb ceva. Am știut din timp că astfel voi fi fericit și am căutat întotdeauna oportunități de voluntariat sau locuri de muncă din care să pot contribui la schimbarea lumii.
De ce România?
Am vrut să vin în România deoarece familia mea este din România. Părinții mei s-au născut în Oradea și întreaga mea casino familie este aici. Întotdeauna mi-am dorit să-i cunosc mai bine și să ajung în locul de unde își are originile familia mea. Mă consider jumătate american și jumătate român. Am crescut auzind cât de grozavă este România și cât de minunați sunt oamenii de aici. Am știut dintotdeauna că atunci când voi crește voi dori să locuiesc o perioadă de timp în această țară.
Cum ai descrie experiența venirii tale aici?
Am venit în România fără niciun fel de așteptări, ci doar cu dorința de a învăța și de a iubi această experiență. Și mi-am dorit să aduc plus valoare comunității și să las ceva bun în urma mea atunci când plec.
Suntem încântați să auzim că pentru tine voluntariatul reprezintă un scop în viață. Te rugăm să ne oferi mai multe detalii despre activitatea ta în acest domeniu.
Am fost voluntar al Peace Corps în Ucraina înainte de a veni în România. În timpul facultății și în liceu, am făcut voluntariat pentru că îmi dădea o stare de bine să știu că ajut ca lumea să devină un loc mai bun, chiar dacă la un nivel mai redus. La rândul meu, am fost ajutat de mulți oameni și am vrut să ofer ceva în schimb. În acest mod, consider eu, menținem un ciclu al binelui în lume. Aici, în România, am deschis o bibliotecă de Studii Americane pentru studenții mei de la acest departament din cadrul Universității Transilvania din Brașov. În plus, predau un curs de project development despre cum să îți ajuți comunitatea prin voluntariat. Studenții trebuie să realizeze un proiect de servicii în folosul comunității, începând cu planificarea lui și ajungând până la implementare. Lucrăm cu animale, copii, oameni în vârstă și apărăm drepturile femeilor. De asemenea, am organizat un seminar la care am adus mai mulți oameni care ajută la schimbarea societății românești. Printre vorbitori s-au numărat: Angela Dobrescu (doctorand în sociologie, conduce propria organizație non-guvernamentală), Marius Vintilă (actor și persoană publică care lucrează alături de organizații pentru protecția mediului din România, inclusiv Salvați Roșia Montană), Sigourney Link (voluntar din SUA care lucrează cu Millions of Friends- un adăpost pentru animale non-profit din Brașov), Liz Greenhalgh (conduce Firm Foundations Romania, o fundație non-profit pentru copii care a accesat cu succes fonduri de la USAID).
Ce-ți dorești în viitorul apropiat?
Să continui să predau și să-mi motivez studenții să desfăşoare activităţi de calitate pentru comunitățile lor.
Care sunt beneficiile studiului peste hotare?
Experiența dobândită peste hotare va avea un impact deosebit asupra ta, te va schimba și îți va dărui mai mult decât îți poți imagina – vei învăța mai multe despre alte culturi, despre propria ta cultură și mai ales despre tine insuți.
Cei care doresc să afle mai multe despre Chris, îl pot urmări în cele două interviuri acordate emisiunii de știri a studenților din Brașov, disponibile la aceste link-uri http://www.novapress.ro/video/student-show-31-martie.html, http://www.novapress.ro/video/jurnal-7-aprilie.html.