Zilele acestea este în plină desfășurare Volunteers Fest, eveniment organizat de Brigada de Voluntari, despre care aţi citit cu siguranţă şi în alte articole anterioare.
Numeroasele training-uri găzduite în cadrul Săptămânii Educative au reprezentat un punct de interes încă de la primele informaţii pe care le-am publicat despre eveniment. Am încercat să participăm la cât de mai multe dintre ele și ne-am gândit să vă împărtăşim câteva noutăţi aflate de la trainingul de dezvoltare personală (Insights Discovery).
Workshop-ul a fost susţinut de Cristina Ghinescu, expert în management educațional și practician acreditat Insights Discovery.
Sistemul Insights permite atingerea următoarelor obiective:
- Cunoașterea noastră.
- Cunoașterea celorlalți.
- Adaptarea și conectarea cu ceilalți.
- Dezvoltarea de strategii interpersonale.
Încă de la început, am aflat că dacă ne cunoaștem pe noi și pe ceilalți, ne vom prezenta în mod autentic și vom avea relații autentice, iar adaptarea va veni de la sine.
După cum probabil ştiţi deja, oamenii sunt împărțiți în două categorii: introvertiți și extravertiți. Cele două tipologii se raportează negativ unul la celălalt și încearcă să transforme tipul opus în copia sa. Situaţiile de conflict ar putea fi înlăturate dacă am încerca să înţelegem cum funcţionăm fiecare în parte. Ambele categorii sunt egale ca valoare.
În privința luării deciziilor, unii dintre noi le iau pe bază de gândire, iar alții pe bază de simțuri. Cei care se bazează pe gândire folosesc concepte, evaluări de tipul corect/greșit, fiind vorba de o decizie impersonală. Cealaltă categorie folosește evaluări de tipul bine/rău, se bazează pe valori și pe relații, iar decizia este personală. Cele mai bune decizii se iau cu ambele emisfere, adică se combină cele două tipuri de gândire.
Există două moduri prin care putem obține informațiile. Primul se bazează pe senzații, este orientat pe prezent, practic și realist. Al doilea se bazează pe intuiție, este orientat spre viitor, imaginativ și abstract.
Cristina Ghinescu recomandă să avem un hobby în aria opusă celei în care funcționăm în mod curent, deoarece ne ajută să ne dezvoltăm armonios ambele laturi.
Cele 4 energii predominante
Hipocrate a împărțit oamenii în 4 categorii, în funcție de culoarea energiei predominante: melancolicul (albastru), colericul (roșu), sangvinicul (galben) și flegmaticul (verde).
Să cunoaștem puțin fiecare categorie:
- Melancolicul (albastru de gheață) – prevăzător, critic, analitic, chibzuit, atent;
- Colericul (roșu de foc) – dominant, întreprinzător, conducător, bun organizator;
- Sangvinicul (galben de soare) – convingător, entuziast, sociabil, dinamic;
- Flegmaticul (verde de pământ) – stabil, înțelegător, încurajator.
Deşi credem că suntem foarte diferiţi, fiecare dintre noi suntem de fapt compuși din aceleași culori. Dezvoltarea personală constă în a dezvolta în noi culoarea dorită. În orientarea profesională trebuie să ținem cont de personalitatea noastră și să ne orientăm spre domeniul în care facem lucrurile în mod natural.
Cum se comunică nemulţumirile
La final, am învățat o metodă de comunicare pe care o putem aplica atunci când ne deranjează ceva:
1. Menționăm mai întâi situaţia care ne-a deranjat. De exemplu: „Ai ridicat tonul la mine în public,”.
2. Descriem apoi cum ne-am simțit: „m-am simțit umilită.”
3. Ne exprimăm propria părere despre situație. „Eu interpretez asta ca pe o jignire.”
4. Iar la final oferim soluția, mai exact ce ne-am dori noi să se schimbe: „Aș vrea să nu mai repeți niciodată acest gest.”
Aplicând această metodă de fiecare dată când ceva ne nemulțumește, putem ajunge la un consens, evitând situaţii de conflict. Cheia exerciţiului constă în faptul că nu punem etichete și nu învinuim, ci doar comunicăm sentimentele și părerile noastre vizavi de o situație.
Volunteers Fest nu înseamnă doar noi cunoştinţe pe care le putem acumula, dar şi un mediu ideal pentru relaţionarea cu alţi voluntari, dar şi cu trainer-i experimentaţi.
Multe alte activităţi sunt pe cale să înceapă, sub acelaşi principiu: Educaţie.Activitate.Distracţie. Le puteţi descoperi aici www.volunteersfest.ro.