Tocmai ce am încheiat şedinţa săptămânală alături de echipa Blogunteer. În ultimul timp, am încercat să concretizăm misiunea proiectului prin utilizarea unor resurse adecvate de storytelling. Adevărul e că ne place să spunem poveşti şi să vorbim într-o manieră cuprinzătoare despre persoanele frumoase la suflet pe care le întâlnim. Unul dintre motivele pentru care acest blog există ţine de faptul că România are poveşti de spus. Dacă aţi stat să ne analizaţi articolele, cu siguranţă nu aţi găsit printre ele vreo doză de negativism. O lăsăm în seama căutătorilor de senzaţional. Noi ne vedem de idealismul nostru.
În această căutare continuă de a vorbi despre obiceiul de a face fapte bune, conştientizăm că suntem mânaţi de ceea ce înseamnă elanul tinereţii. Ştim că uneori un proiect poate să însemne stres, neclaritate, provocare sau chiar impedimente. Dar nu ne dăm bătuţi niciodată. Ştim că la finalul tastei de “Publish” ne vom întâlni cu un cititor care va spune “mi-a plăcut articolul şi am de gând să-l recomand”. E la fel ca-n viaţă. Prieteni de durată îţi faci în timp, demonstrând constanţă şi arătând că eşti de încredere.
Oriunde ai merge, îţi duci poveştile cu tine. Căci n-a existat doar o singură experienţă care te-a marcat, ci au fost cel puţin atâtea câte degete ai la o mână. Primul examen pe care l-ai trecut cu brio, primii prieteni din liceu, părinţii care te-au susţinut la sfârşitul facultăţii şi activităţile care ţi-au condimentat viaţa de persoană tânără. Nu eşti doar tu: un suflet cu două mâini şi două picioare. Eşti tot ceea ce ai făcut până în acel moment. Eşti familia care te-a crescut, şcoala care te-a educat, oamenii care te-au influenţat şi prietenii care au crezut în tine. A fi tânăr înseamnă a cauta certitudinile prin perdele de idealism. Ce-ar fi dacă ai face asta şi asta şi care ar fi rezultatul? Dar dacă ai da peste un eşec?
Tinereţea în sine e perioada în care ai voie să greşeşti, căci altfel nu ştii cum să înveţi. E drumul acela plin de muzică, filme, voie bună, prietenii, plimbări, cursuri, puşculiţe goale către devenirea de om adult. E poate perioada în care amintirile se aşază în dulapuri imense de întâmplări. Momentul în care nimic nu ţi se pare imposibil, dar cu toate acestea, câteodată nu ai curajul necesar pentru a merge mai departe.
Dar îţi iei inima în dinţi şi cu refrenul “It’s now or never” îţi cauţi norocul în lume. Dai peste oportunităţi de tot felul şi în curând îţi dai seama că te îndrăgosteşti de toate locurile pe care le întâlneşti în călătoriile tale. Fiecare îţi spune povestea devenirii sale. Iar tu ai de această dată răbdarea necesară pentru a sta şi a asculta. Exact ca ziua de azi, când se împlinesc 14 ani de la adoptarea rezoluţiei 54/120, moment în care ziua de 12 august a fost numită de către Organizaţia Naţiunilor Unite – Ziua Internaţională a Tineretului.
Eşti parte a eveninimentelor de la scară globală. Ai atâtea mijloace prin care poţi schimba lumea. Există un număr infinit de posibilităţi prin care îţi poţi pune amprenta asupra locurilor şi oamenilor străini ţie. În acest an, tema aleasă de către ONU pentru a marca această zi o constituie migraţia tinerilor, ca factor accelerator al dezvoltării. Secretarul General Ban Ki-moon remarcă următoarele: “E important să subliniem contribuţia pozitivă pe care migranţii tinerii o aduc societăţior de origine, zonelor de tranzit şi de destinaţie, atât din punct de vedere economic când şi în ceea ce priveşte îmbogăţirea vieţii sociale şi a contextului cultural. Mulţi dintre ei muncesc din greu pentru a-şi dezvolta nivelul de trai. Sumele pe care le trimit celor rămaşi acasă reprezintă o contribuţie majoră în economia mondială.”
Anul 2013 are o nouă generaţie de Feţi-Frumoşi. Sunt tineri, care pleacă de acasă cu o armură de cunoştinţe şi aspecte culturale pentru a îmbogăţi societatea pe care o întâlnesc în drumul lor. Îşi încearcă norocul în viaţă în diferite locuri de pe glob şi nu uită niciodată de împărăţia cuvântului “acasă”.
La mulţi ani, vouă tinerilor! Sunteţi agenţii schimbării într-o lume care pare azi mai diferită decât ieri. Cu toate acestea, nisipurile mişcătoare vă fac să folosiţi de calităţi pe care nu ştiaţi că le posedaţi.