Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home1/youngini/public_html/blogunteer/wp-content/plugins/seo-ultimate/modules/class.su-module.php on line 1195
Serbarea copiilor care îţi oferă mai multă dragoste decât poţi duce | Blogunteer.ro

Blogunteer.ro

Împreună spunem povestea voluntariatului din România!

bookmark bookmark
Anca Stefana On May - 3 - 2013

În pragul celei mai frumoase sărbători din an, într-o zi de reflecţie şi mare sacrificiu, vrem să cunoaşteţi o mână de oameni speciali, calzi şi extrem de devotaţi. Sunt voluntarii de la Punţi către Cunoaştere, cei care le înseninează viaţa micuţilor de la „Centrul Primire Urgenţă Copil Abuzat” din Sectorul 4. I-am cunoscut personal la serbarea de Paşti pe care au organizat-o pentru cei mici. Au cântat şi dansat, s-au pictat în răţuşte, ouă vopsite şi iepuraşi, au compus o poveste şi le-au adus copiilor ouă de ciocolată. Aceşti copii trăiesc zi de zi în acelaşi centru, nu simt bucuria pregătirilor dinaintea Paştelui, nu vopsesc ouă cu părinţii şi cu toate acestea zâmbesc larg la fiecare gest de afecţiune. Pentru ei, fiecare minut pe care colegii noştri voluntari îl dedică lor înseamnă o evadare în lumea jocului şi a bucuriei.

20 de voluntari ai Asociaţiei Young Initiative se implică în Proiectul Punţi către Cunoaştere, îi vizitează pe cei mici de trei ori pe săptămână şi le deschid calea către o educaţie timpurie. Se dedică activităţilor de animaţie şi lectură sau îi învaţă pe cei mici să lucreze pe calculator. Dincolo de acest transfer de informaţie, cea mai importantă este atenţia pe care copiii o primesc, o mică compensaţie pentru lipsa afecţiunii părinteşti. În micul lor univers, Serbarea de Paşti a fost un nou moment de fericire, pregătit cu drag de aceşti voluntari minunaţi cu resurse inepuizabile de răbdare, dragoste şi înţelegere. Vă invităm să le cunoaşteţi povestea:

Colaj01AparatoriiPatriei„E greu de descris în cuvinte emoţia pe care reusesc să o transmită copiii. Printr-un gest care uneori poate trece neobservat – un zâmbet, o îmbrăţisare sau o ţinere de mână – ei pot să comunice atât de multe, iar când pleci de acolo te simţi mai încărcat cu energie decât ai venit, indiferent câtă agitaţie a fost sau câte jucării ai avut de strâns la sfârşit. Au fost zile în care plecam de acolo cu lacrimi în ochi, dar totuşi cu un zâmbet larg pe buze.
Voluntariatul a fost şi rămâne pentru mine o experienţă de viaţa valoroasă care mi-a oferit un sens şi din care nu numai copilaşii cu care am interacţionat, ci şi eu am avut foarte multe de învăţat. Datorită lor mi-am reamintit cum e să fii copil, să te bucuri de lucrurile mărunte, să te exprimi liber şi să-ţi manifeşti imaginaţia şi creativitatea sub orice formă apare ea, fără a te simţi constrâns de reguli sau chiar de propriul perfecţionism.
Trăim într-o lume în care suntem mereu grăbiţi să facem cât mai multe lucruri, dar suntem prea obosiţi sau nu ne mai rămâne timpul să ne bucurăm de rezultate. Copiii sunt altfel. Ei trăiesc pur şi simplu, se bucură de ce au, chiar dacă nu au prea multe… Cred că ne-ar prinde bine din când în când să ne oprim, să-i ascultăm şi să le acordăm măcar o parte din grija şi atenţia de care au atât de multă nevoie.” –Roxana Cernea, voluntar.
Colaj02AparatoriiPatriei,,Punţi către cunoaştere” este primul proiect care m-a convins că e timpul să-mi schimb priorităţile şi să intru în lumea frumoasă a voluntariatului. Pentru mine, experienţa Punţi este una dintre cele mai frumoase, pentru că mi-au plăcut mereu copiii şi este o adevărată  plăcere să lucrezi cu ei; consider că noi nu îi invăţăm pe ei atât de mult cât ne învaţă ei pe noi şi nu le oferim noi mai mult decât ne oferă ei. Pentru că noi le dăm puţin din timpul şi atenţia noastră, în schimb, ei când îşi întind mânuţele către noi ne oferă  toată atenţia lor şi mai multă dragoste decât putem noi duce! După ce intri într-un astfel de proiect începi să-ţi schimbi puţin câte puţin viziunea despre lume şi vrei să faci mai mult, de aceea, cred că acest proiect a fost primul pas către o mare schimbare în bine a vieţii mele, schimbare care s-a produs, fără doar şi poate, pe toate planurile. Pot spune că am învăţat să privesc din nou viaţa prin ochii unui copil, să profit de fiecare clipă şi să mă bucur de lucrurile mărunte!” – Estera Ghiur, voluntar.
Colaj04AparatoriiPatriei (1)
„Ce înseamnă proiectul “Punţi către Cunoaştere” pentru mine? O întrebare cu un raspuns pe care îmi este greu să îl formulez pentru că sunt atât de multe lucruri. Am tot auzit în ultima vreme expresia “timp de calitate” şi pot spune că întalnirea cu micuţii este pentru mine un timp de calitate. Un timp ce îmi aduce aminte care sunt cu adevărat valorile ce trebuiesc preţuite. Un timp în care dăruiesc şi primesc atenţie, dragoste, bucurie. Un timp în care pot să le transmit micuţilor cunoştiinţe, să le răsplatesc curiozitatea şi să observ schimbarea. Pentru mine, orele petrecute în centru alături de copii sunt o sursă de energie şi voie bună, o pată de culoare şi un moment de detaşare. Dacă la începutul proiectului îmi planificam activităţile la centru în funcţie de timpul pe care îl aveam liber, acum cei mici sunt o prioritate şi activităţile sunt cele în funcţie de care mă organizez.”-Ana Maria Ciopată, voluntar.

Anul 2012 a marcat peste 180 de activităţi în cadrul proiectului Punţi către Cunoaştere, 20 de voluntari, 40 de persoane implicate şi multe donaţii de hăinuţe, cărţi, alimente şi jucării.

Sărbători fericite dragi voluntari ai proiectului! Datorită vouă lumea este un loc mai frumos.

 

Articole asemanatoare:

Posteaza un comentariu